PELE JE TO ZASLUŽIO: Predsednik FIFA Infantino najavio - po jedan stadion u svakoj zemlji zvaće se po kralju fudbala!

Novosti online

02. 01. 2023. u 16:45 >> 17:04

KRALj fudbala Pele biće sahranjen u utorak a ceremonija bdenja održava se na stadionu Santosa gde je mežu brojnim zvanicama i nepreglednom masom navijača i predsednik FIFA Đani Infantino.

ПЕЛЕ ЈЕ ТО ЗАСЛУЖИО: Председник ФИФА Инфантино најавио - по један стадион у свакој земљи зваће се по краљу фудбала!

EPA/EFE

Švajcarac je došao da oda počast jednom od najvećih fudbalera sveta svih vremena na ceremoniji kojoj prisustvuju i Peleova udovica, njegov sin iz prvog braka, inače bivši golman Edinjo, i brojne ličnosti iz javnog života Brazila.

Kovčeg kralja fudbala je otvoren, a navijači će moći da priđu na pet metara od legende.

Infantono je u izjavi za medije izneo ideju koja će sigurno oduševiti sve Peleove navijače i poštovaoce:

- Pokrenućemo inicijativu da sve zemlje sveta imaju bar jedan stadion koji će poneti ime po Peleu da bi sva deca znala koliko je on bio važan za fudbal - rekao je Infantino.

Britanski mediji podsećaju da je kovčeg sa telom legendarnog fudbalera ranije danas prebačen iz bolnice "Albert Ajnštajn" u Sao Paolu u kojoj je preminuo na stadion Santosa. Kovčeg sa telom slavnog fudbalera zaklonjen je velikim belim šatorom, a postavljen je na centar terena.

Infantino se među prvima oprostio od Pelea.

- Osetio sam puno emocija, tuge, ali i osmeha, jer nam je Pele dao mnogo osmeha. Tražićemo da mu se svuda širom sveta oda počast minutom ćutanja - dodao je prvi čovek Fife.

Svi navijači imaće priliku da se oproste od Pelea, pošto će ulaz na stadion Santosa biti dozvoljen bez prekida do utorka u 10.00 po lokalnom vremenu kada će povorka krenuti ulicama Sao Paula do groblja na kojem će biti sahranjen. Povorka će proći i pored kuće u kojoj živi Peleova 100-godišnja majka, a samom činu sahrane prisustvovaće samo porodica legendarnog fudbalera.

Inače, u aprilu prošle godine pojavila se inicijativa da se po Peleu nazove najveći stadion u Brazilu, popularna Marakana, koju navijači tako zovu po kraju grada u kome se nalazi i obližnjoj reci, a inače je pravi ime stadiona "novinar Mario Filjo".

Plan je propao kada je guverner države Rio, koja je zvanični vlasnik stadiona, uložio veto.

Na dan Peleove smrti Infantino je poslao dirljivu poruku da je "stigao dan koji nijedan ljubitelj fudbala nije želeo da stigne".

- Njegova zaostavština je toliko velika da se rečima ne može opisati - poručio je Infantino.

BONUS SADRŽAJ - BRAZIL TUGUJE: Trodežnevna žalost dok se zemljaci opraštaju od Pelea

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije