FUDBAL SE ZOVE - PELE: Planeta se sa divljenjem oprašta od Brazilca, kralja najlepše igre (FOTO/VIDEO)

Zoran ĆOROVIĆ

31. 12. 2022. u 11:00 >> 19:18

BRAZILSKI pisac Horhe Amado napisao je rečenicu u kojoj je sve rečeno: "Da se fudbal nije tako zvao, trebalo je da se zove Pele."

ФУДБАЛ СЕ  ЗОВЕ - ПЕЛЕ:  Планета се са дивљењем опрашта од Бразилца, краља најлепше игре (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP

Kralj je mrtav, ali je besmrtan - najčešći je zaključak medija širom sveta posle odlaska legendarnog Brazilca, koji je preminuo u četvrtak u 83. godini. Sa svih strana krenuli su izrazi divljenja i hvalospeva jedinom fudbaleru u istoriji koji je tri puta bio svetski prvak.

Brazilski "Estado de Sao Paulo" piše da je fudbal izgubio svog kralja, uz konstataciju da "nije teško postići hiljadu golova kao Pele, ono što je teško je postići gol kao Pele".

"Lopta plače: Pele je mrtav" - kao da se nadovezuje argentinski "Ole", a u zemlji Dijega Maradone i Lionela Mesija list "Klarin" priznaje da je otišao "velikan među velikima, prva velika fudbalska zvezda. Izvan rivalstva koje postoji između Argentine i Brazila niko ne može sumnjati da je Pele bio jedan od najvećih fudbalera u istoriji, za mnoge najbolji.

Francuski "Ekip" je Peleu posvetio 22 stranice, a sportski urednik nemačkog "Bilda" naglasio je da je Pele bio "bolji od Mesija, Maradone i Ronalda zajedno", dok je Fil Maknalti sa Bi-Bi-Sija u prvi plan istakao da "niko nije igrao lepše".

U Španiji "Pais" ističe "svetski fudbal na četiri slova", a "Mundo" žali što dva najlepša gola u istoriji ne možemo da vidimo zbog nedostatka video-zapisa.

U istom tonu su se od legende oprostili brojni sadašnji i bivši fudbaleri i sportski funkcioneri. Mario Zagalo, Peleov saigrač tokom svetskih prvenstava 1958. i 1962. i selektor "karioka" na Mundijalu 1970, napisao je na "Instagramu" da je Pele "najveći".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zagallo (@zagallooficial)

- Moj prijatelj, sa kojim sam podelilo toliko priča, pobeda i titula, za sobom ostavlja večno i nezaboravno nasleđe - slikovit je Zagalo.

Zuba Ronaldo, svetski šampion iz 2002, napisao je da je Pele bio "jedinstven, sjajan, kreativan, savršen i bez premca".

Foto: Profimedia

- Kakva je privilegija bila doći posle tebe, prijatelju. Najbolji svih vremena. Svet je u žalosti. To je mešavina tuge i ogromnog ponosa zbog istorije koju je ispisao. Njegovo nasleđe prevazilazi generacije - uveren je Ronaldo.

Šampion sveta iz 1994. godine, Brazilac Romario smatra da je Pele tokom svog života inspirisao generacije sportista i da zaslužuje svaku počast.

- Edson Arantes do Nasimento naterao je svet da se pokloni njegovom talentu i odveo je brazilski fudbal na oltar bogova - napisao je Romario.

Selektor fudbalske reprezentacije Francuske Didije Dešan objavio je dirljiv oproštaj.

- Odlaskom Pelea fudbal je izgubio jednu od svojih najvećih legendi, ako ne i najveću. Kao i sve legende, Kralj je delovao besmrtno. Naterao je ljude da sanjaju i to se ponavljalo iz generacije u generaciju. Ko kao dete nije sanjao da bude Pele - zapitao se Dešan.

SAUČEŠĆE PUTINA I BAJDENA 

OD legendarnog brazilskog fudbalera oprostili su se i predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden.

- Zahvaljujući njegovom talentu, njegovim jedinstvenim veštinama, njegovoj fascinantno lepoj igri, fudbal je postao omiljena igra miliona ljudi širom sveta, uključujući i Rusiju - rekao je Putin.

FOTO:PRINTSKRIN/EPA

Bajden je bio nešto sažetiji:

- Peleov uspon od skromnih početaka do fudbalske legende priča je o tome šta je sve moguće.

BONUS VIDEO - Odlazak Pelea, kralja fudbala

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave