SRBIJI PRETI KATASTROFA: Turci nam uzimaju sve, Partizan u nemogućoj misiji

Novosti online

04. 11. 2022. u 10:13

Loše vesti za fudbalsku Srbiju nakon poslednjeg kola grupne faze u UEFA takmičenjima!

СРБИЈИ ПРЕТИ КАТАСТРОФА: Турци нам узимају све, Партизан у немогућој мисији

FOTO: Tanjug/AP

Crvena zvezda je ubedljivim porazom u Monaku propustila priliku da stigne do evropskog proleća, a Partizan je remijem sa Slovackom i prolazom u nokaut fazu Konferencijske lige doneo "samo" pola boda nacionalnom koeficijentu. 

Situacija je zbog toga postala dramatična, a mi možemo polako da počnemo sa opraštanjem od 11. mesta na UEFA listi.Turci su naša najveća pretnja kada govorimo o nacionalnom koeficijentu, ozbiljno nam duvaju za vrat. I to nije najgore od svega. Sada već možemo da konstatujemo - na proleće, ili preciznije rečeno verovatno već u martu, prepustićemo im 11. mesto.

Foto: Printskrin

 

Računica je više nego jasna. Partizan je srpskom koeficijentu doprineo sa dva boda (2,000), jedan za remi sa Slovackim i jedan kao bonus za drugo mesto u grupi. Kada se to podeli sa četiri (broj naših klubova što su započeli evropsku sezonu), dobijamo pravu cifru (0,500) koja se slila na 'gomilu'.

Srbija je tako svoj učinak podigla sa 31,375 podigla na 31,875. Ono što nam nikako nije išlo na ruku jeste još jedan četvrtak gotovo apsolutne dominacije Turaka. Trabzon, Fenerbahče i Bašakšehir su ostvarili pobede, dok je Sivas remizirao. I što je najgore, sva četiri kluba nastavljaju takmičenje na proleće.

Imajući u vidu da je Turska trenutno na samo 0,775 minusa u odnosu na Srbiju, jasno vam je da su šanse da se odbranimo zaista minimalne. Ostaje nam, doduše, da se uzdamo u paklen žreb za njihove klubove.

FOTO: Tanjug/AP

 

Podsetimo, usled promena koje su najavljene u raspodeli mesta za Ligu šampiona od sezone 2024/25, ta 11. pozicije svakako više neće donositi direktno mesto u grupi elitnog takmičenja. Analizirali smo već i došli do zaključka kako svakako nije realno da se zadržimo u tim visinama, međutim, ono što nikako ne bi valjalo jeste da ponovo padnemo ispod 15. mesta.

Ukoliko sve ostane kao do sada (ili bolje reći ako UEFA ne nastavi da podleže pritisku iz ECA), pozicija u TOP 15 garantuje dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U tom smislu ima i dobrih vesti. Pod broj jedan, Česi su sinoć ostali bez predstavnika; pod dva, jedan je preostao Švajcarcima, Norvežanima i Dancima. A oni su iza nas i opasno kidišu.

Ukrajinci su trenutno 16, imaju još dva 'živa' kluba (Šahtjor i Dnjipro) i protiv njih treba navijati na proleće. Sreća u nesreći je što oni sve dele sa pet.

Nama ostaje da držimo fige Partizanu, da nam donese još koji bod, pa pet predstavnika u Evropi imamo i u sezoni 2024/25.

Podvucimo još jednom: srpski prvak ima zagarantovano mesto u grupnoj fazi Lige šampiona naredne jeseni ukoliko prvak Evrope iz tekuće sezone kroz svoju ligu obezbedi mesto u eliti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)