KALKULACIJE: Šta je potrebno Zvezdi i Partizanu za proleće u Evropi, koliko će para zaraditi, a i koeficijent je važna stvar

Novosti online

03. 11. 2022. u 11:31

Učesnici Lige Evrope i Lige konferencije danas će se u okviru poslednjeg kola grupne faze boriti za mesta koja garantuju proleće na međunarodnoj sceni.

КАЛКУЛАЦИЈЕ: Шта је потребно Звезди и Партизану за пролеће у Европи, колико ће пара зарадити, а и коефицијент је важна ствар

FOTO: M. Vukadinović

Od timova čije su ambicije prvo mesto u grupama u okviru kvalitetnijeg takmičenja, koje sa sobom nosi plasman u osminu finala, preko konkurenata za drugu poziciju u istom društvu i plej-of u kojem se ukrštaju sa trećeplasiranim timovima Lige šampiona, do učesnika osmine finala Lige konferencije i plej-ofa za istu fazu. Mesto u osmini finala trećeg po kvalitetu takmičenja u organizaciji UEFA obezbediće lideri grupa, dok će se drugoplasirani susresti sa trećima iz grupa Lige Evrope.

Čitave kalkulacije zbog kompleksnosti donose niz scenarija kroz koja su prepletena i dva srpska kluba, te će o svojoj sudbini kroz duele zakazane za večeras odlučivati i Crvena zvezda i Partizan.

Oba beogradska tima u značajnoj meri drže sudbinu u svojim rukama jer bi pobedama bez dileme osigurali makar još jedan korak na internacionalnom putu, međutim, situacija je znatno složenija i zavisno od niza faktora mogla bi da donese nekoliko varijanti.

Kada je u pitanju Crvena zvezda, uoči susreta sa Monakom zakazanog za 18.45, prvo mesto je nemoguća misija zbog četiri boda zaostatka u odnosu na Ferencvaroš, ali su u igri sva tri preostala scenarija. Ukoliko tim Miloša Milojevića pobedi večeras na strani, a Trabzon ne učini isto, crveno-beli će se plasirati u plej-of Lige Evrope, dok bi u slučaju slavlja turskog kluba nad Ferencvarošem odlučivala gol-razlika ili neki u nizu kriterijuma (kao što je to bio slučaj sinoć između Benfike i Pari Sen Žermena kod kojih je prelomio veći broj golova postignutih na gostovanjima).

Eventualnim remijem, jedina nada za crveno-bele bio bi poraz Trabzona na domaćem terenu, i uz takav rasplet bi srpski predstavnik nastavio pohod kroz plej-of Lige konferencije. Takođe, slamku spasa predstavljaju remiji na oba susreta, pod uslovom da Zvezda postigne tri ili više golova u odnosu na Trabzon (npr 3:3 i 0:0, 4:4 i 1:1...), dok bi u slučaju da srpski klub postigne dva gola više odlučivao broj žutih kartona (ukoliko u Monaku bude na primer 2:2, a u Turskoj 0:0).

FOTO: M. Vukadinović

 

Ipak, Zvezda prilikom kalkulacija ne bi smela da se previše uzda u mađarskog predstavnika s obzirom na to da je lider grupe obezbedio taj epitet i posle šestog kola, bez obzira na ishod susreta na obali Crnog mora, te neće biti iznenađenje ukoliko gosti promešaju karte. Imajući to u vidu, scenario po kojem bi Zvezda i porazom mogla da se preseli u Ligu konferencije ukoliko Trabzon pretrpi ubedljiviji poraz, jeste moguć, ali se svodi praktično na teoriju.

U kasnijem terminu, od 21 čas, Partizan će voditi svoju bitku za prezimljavanje u Ligi konferencije.

Izabranici Gordana Petrića će se kao lideri grupe u osminu finala plasirati ukoliko savladaju Slovacko, a istovremeno Nica ne odnese ceo plen iz Kelna.

Eventualni plasman u plej-of kao drugoplasirani Partizan bi mogao da obezbedi pobedom ukoliko i Nica osvoji ceo plen, remijem bez obzira na ishod susreta u Kelnu, ili čak porazom, pod uslovom da nemački predstavnik ne upiše pobedu.

FOTO: M. Vukadinović

 

Niz varijacija sa sobom nosi i različite rasplete po pitanju zarade i koeficijenata.

Crveno-beli tako mogu na dosadašnju zaradu, koja iznosi oko 12.600.000 evra, da obezbede novi priliv koji zavisno od scenarija može da večeras stigne i do 1.180.000 evra ukoliko se pobedom kao drugi plasiraju u plej-of Lige Evrope.

Kada je u pitanju Partizanova zarada, na dosadašnjih oko 5.500.000 evra, moguće je da se (u idealnom slučaju) nadovežu dodatni bonusi u visini do 1.150.000 na osnovu pobede i prvog mesta u grupi, odnosno plasmana u osminu finala.

Rasplet sudbine Zvezde i Partizana imaće važan uticaj i na klupski i nacionalni koeficijent, te crveno-beli mogu da uz dva boda, koliko nosi pobeda, donesu još dva boda bonusa kao drugoplasirani u grupi, dok i Partizan u najboljem slučaju može do sume od četiri boda - dva zbog pobede, a dva kao prvi u grupi Lige konferencije. Najbolji rasplet, odnosno zbirno osam bodova, doneo bi dva boda nacionalnom koeficijentu jer se učinak večitih rivala deli sa četiri, odnosno brojem srpskih predstavnika u Evropi na početku sezone.

ZVEZDINI SCENARIJI

Standings provided by Sofascore

Drugi u grupi (plej-of Lige Evrope)

- Pobeda protiv Monaka, uz poraz, remi ili pobedu Trabzona ali manje ubedljivu od Zvezdine (dodatna zarada ~1.180.000 evra, četiri nova boda za klupski koeficijent, odnosno bod za nacionalni koeficijent)

Treći u grupi (plej-of Lige konferencije)

- Pobeda protiv Monaka, uz ubedljiviju pobedu Trabzona protiv Ferencvaroša (dodatna zarada ~ 930.000 evra, tri nova boda za klupski koeficijent, odnosno 0,75 za nacionalni)

- Remi sa Monakom uz manje efikasan remi Trabzona i Fenerbahčea (dodatna zarada ~540.000 evra, novi bod za klupski koeficijent, odnosno 0,25 bodova za nacionalni)

- Poraz od Monaka, uz ubedljiviji poraz Trabzona od Ferencvaroša (dodatna zarada ~325.000 evra, bez novih bodova za klupski i nacionalni koeficijent)

Četvrti u grupi (eliminacija)

- Svi ostali scenariji

PARTIZANOVI SCENARIJI

Standings provided by Sofascore

Prvi u grupi (osmina finala Lige konferencije)

- Pobeda protiv Slovackog i poraz Nice (dodatna zarada ~1.150.000 evra, četiri nova boda za klupski koeficijent, odnosno jedan bod za nacionalni koeficijent)

Drugi u grupi (plej-of Lige konferencije)

- Pobeda protiv Slovackog i pobeda Nice (dodatna zarada ~850.000 evra, tri nova boda za klupski koeficijent, odnosno 0,75 za nacionalni)

- Remi sa Slovackom (dodatna zarada ~500.000 evra, dva nova boda za klupski koeficijent, odnosno 0,5 za nacionalni)

- Poraz Partizana, uz remi ili pobedu Nice (dodatna zarada ~300.000 evra, novi bod za klupski koeficijent, odnosno 0,25 za nacionalni)

Treći ili četvrti u grupi (eliminacija)

- Svi ostali scenariji, odnosno poraz uz poraz i Nice

(Mocartsport)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!