DRUGARSTVO KOJE JE POBEDILO RIVALSTVO: Nestvarna priča navijača Radničkog i Spartaka koja traje 30 godina (FOTO/VIDEO)

Novosti online

14. 09. 2022. u 16:03

FUDBALSKI klub Radnički iz Niša i Spartak iz Subotice imaju posebnu vezu, a bratstvo koje ruši sve šablone dolazi od navijača koji tri decenije unazad šalju neobičnu i lepu poruku u javnost.

ДРУГАРСТВО КОЈЕ ЈЕ ПОБЕДИЛО РИВАЛСТВО: Нестварна прича навијача Радничког и Спартака која траје 30 година (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Niške "meraklije" i subotički "marinci" od 1992. godine sasvim slučajno postali su tifo-primer u regionu, poslali su u javnost sliku koja se retko viđa.

Sudbina je htela da pristalice ova dva kluba proslave tri decenije bratsva i to će učiniti na Čairu, u ponedeljak od 19 časova. 

Kako je sve počelo?

Navijači Radničkog i Spartaka spontano su krenuli u prijateljstvo dopisivanjem i razmenom fotografija sa mečeva, a iz svega se rodila ideja o bratimljenju koji svaki meč od tada provode zajedno, na istoj tribini.

Na meč 1992. godine stigla je u Niš mala grupa gostujućih pristalica. "Marinci" su bili smešteni na severnoj tribini, ali obe grupe su pevale zajedno.

Zanimljivo je tada bilo i ponašanje nakon meča. Tifozi Radničkog ispratili su goste do autobusa sa igračima, a uprava kluba je primetila ophođenje jednih prema drugima, te je prvom prilikom u TV gostovanju javnosti objavljena ova neobična scena koja je potom prešla u tradiciju.

Slavio je tada "Real sa Nišave" ali se najmanje govorilo o rezultatu, prva tema bio je prijem pristalica. Prijateljstvo započeto u Nišu ocrtano je u slici kojoj se od tada divi šira javnost, a najverniji "golubovima" su već na narednoj utakmici uzvratili gostoprimstvo Nišlijama.

Krenulo je tada mala grupa "meraklija" put Subotice, usledio je prijateljski doček, a čak su i smeštaj dobili na stadionu. Tada su po prvi put dve grupe pevale sa iste tribine.

Bratstvo uspostavljeno pre 30 godina šalje lepu poruku, ali i nameće obavezu budućim generacijama da tradiciju nastave. Prva naredna prilika biće već u ponedeljak kada će još jednom, 30. godinu u nizu, pristalice Radničkog i Spartaka pevati sa iste tribine za timove koje podržavaju. Tada će još jednom lepa slika otići u javnost, a nema sumnje da je u današnjem vremenu potrebno što više takvih, lepih scena.

BONUS VIDEO: PIKSI, VIDIMO SE, BRATE! Kad Dragan Stojković Piksi dođe na meč Radničkog iz Niša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)