TEŽAK PUT DO ZLATNOG SNA: Košarkaši Srbije furiozno okončali grupnu fazu Evrobasketa

V. PRERADOVIĆ

10. 09. 2022. u 10:05

PRAŠKA konkurencija pokazala se kao nedorasla Srbiji, koja je grupnu fazu Evropskog prvenstva okončala sa pet ubedljivih pobeda. Protivnici u "O2 areni" rušeni su prosečnom razlikom od 21 poena!

ТЕЖАК ПУТ ДО ЗЛАТНОГ СНА: Кошаркаши Србије фуриозно окончали групну фазу Евробаскета

FOTO: FIBA.Basketball

U poslednjem meču, odlučujućem za prvo mesto, Poljska je kao najozbiljniji protivnik ostavljena na distanci od 27. Da selektor Svetislav Pešić nije razložno kalkulisao s minutažom vodećih igrača, ko zna gde bi bila granica...

- Dominirali smo u grupnoj fazi - bez lažne skromnosti kaže naš kapiten Vladimir Lučić. - Svaku utakmicu smo odlično započeli i zasluženo završili prvi deo bez poraza.

GORDON NAVIJA ZA JOKIĆA I SRBIJU

FOTO: FIBA.Basketball

UTAKMICU sa Poljskom sa tribina praške "O2 arene" pratio i Eron Gordon, saigrač Nikole Jokića u Denveru. Podignuta tri prsta jasno su pokazivala za koga navija na Evrobasketu.

- Srbija je sila, uvek je bila. Veoma dobar tim i, kao što uvek pričam, kada imaš Nikolu Jokića imaš šansu da dobiješ svaku utakmicu. Uzbuđen sam da vidim šta će uraditi u Berlinu. Navijam za njih, mi smo porodica i putovaću svuda po svetu da gledam košarku i podržim Jokića. Iznenadio sam ga, rekao sam mu da sam došao da ga ispratim, da neću ići u Berlin i poželeo mu sreću. Da nastavi da pobeđuje i donese trofej kući. Hteo bih da pozdravim sve navijače iz Srbije i da im se zahvalim na podršci. Neka nastave da nas prate, spremamo velike stvari u Denveru.

Razlika u kvalitetu je evidentna. Jednostavno, kvalitetniji smo od rivala sa kojima smo igrali prethodnih dana, ali očekujemo velike izazove u nastavku takmičenja.

Prvi veći očekuje ih u nedeljnom meču osmine finala sa Italijom (18.00), prošlogodišnjim dželatom naših olimpijskih ambicija u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu. Ta, kao i preostale utakmice eliminacione faze, biće odigrane u berlinskoj "Mercedes Benc areni".

Za razliku od praške šetnje fino popločanom stazom, put u Berlinu ka zlatnom odredištu obiluje pretećim rupama i preprekama. Ukoliko preskočimo "azure" u osmini finala, na četvrtfinalnom stepeniku protivnik je bolji iz duela Turske i Francuske. Tim trenera Ergina Atamana u Berlinu će imati strastveniju podršku nego u Istanbulu, dok su "trikolori" u usponu forme. Potencijalni protivnik u polufinalu je aktuelni šampion Slovenija, kojoj je otvoren autoput do borbe za medalje. U osmini finala igraće sa Belgijom, na narednom koraku "zmajčeke" čeka pobednik meča između Ukrajine i Poljske.

- Nismo previše pomno pratili druge reprezentacije, jer smo želeli da ostanemo prevashodno koncentrisani na našu igru - napominje Lučić. - Znamo da idemo na Italijane u osmini finala i znamo da je naš kostur takmičenja izuzetno težak. Put do samog kraja je veoma izazovan, zaista ima mnogo kvalitetnih ekipa.

Srbija je stigla u Berlin sa granitno čvrstim argumentima: tim sa najviše postignutih poena u dosadašnjem toku Evrobasketa (466 poena), prosečno 93,2 poena, sa najviše asistencija (119), najboljim odnosom završnih dodavanja i izgubljenih lopti. Naš nacionalni tim je najprecizniji u šutu za dva poena (61 odsto), drugi u realizaciji trojki (42 odsto), s najvećim timski indeksom korisnosti (117,2).

Neposredno pre početka Evrobasketa, "orlovi" su na pripremnom turniru u Hamburgu opipali puls "azurima" i uverili se koliko opasna može da bude ekipa energičnog selektora Đanmarka Poceka. Iz rupe duboke 15 poena zaostatka izvukao nas je Nikola Jokić za tesnu pobedu našeg tima (90:86).

- Svakako imamo iskustva sa Italijanima, igrali smo tu utakmicu u Hamburgu i već počinjemo da se spremamo za njih - konstatuje Lučić.

Turska oslabljena, kraj za Larkina

VELIKI peh zadesio je Tursku. Naturalizovani Amerikanac Šen Larkin završio je učešće na EP, jer je tokom meča sa Crnom Gorom polomio prst. što je utvrđeno detaljim pregledima na jednoj klinici u Istanbulu. Moraće na operaciju, predviđen period oporavka je dva meseca.

- Ovo je za nas šok, jer sam očekivao da se vrati. Vesti su, nažalost, loše. Evrobasket je za njega gotov - potvrdio je selektor Ergin Ataman.

U dosadašnjem toku turnira Larkin je prosečno beležio 9,2 poena i sedam asistencija po meču.

BONUS VIDEO: Košarkaši Srbije odradili prvi trening u Berlinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)