IGRARIJE GRADA SA MRTVIM ŠOLETOM: Vlast u Beogradu ipak promenila odluku da komemoraciju legendarnom golmanu premesti iz Svečane sale

N. ILjUKIĆ

30. 08. 2022. u 11:00

KOMEMORACIJA legendarnom golmanu Partizana Milutinu Šoškiću, koji je u subotu preminuo u 85. godini, ipak će biti održana u Svečanoj sali Skupštine grada, koja se nalazi u Starom dvoru.

ИГРАРИЈЕ ГРАДА СА МРТВИМ ШОЛЕТОМ: Власт у Београду ипак променила одлуку да комеморацију легендарном голману премести из Свечане сале

foto :Arhiva

Prvobitno je bilo odlučeno da to bude u prostoriji na Trgu Nikole Pašića u kojoj zaseda parlament prestonice, što bi bio presedan. Do obrta je došlo juče u kasno popodne, pošto je u Gradu verovatno procenjeno da bi to bila velika greška.

Prvobitnu, neshvatljivu odluku u ranim popodnevnim časovima, koja vređa uspomenu na čoveka koji je svojevremeno bio i "jedinica" tima sveta, "Novostima" je potvrdio Gradski sekretarijat za opšte poslove, navodeći da se reprezentativni prostor u Skupštini grada već dva meseca ne koristi u "komercijalne svrhe" (mada ne znamo šta je komercijalno u odavanju pošte čuvenom fudbaleru). Da je to ostalo na snazi, aktuelna gradska vlast pod vođstvom Aleksandra Šapića, koji je nekada i sam bio vrhunski sportista, napravila bi, u najmanju ruku, presedan prekinuvši višedecenijske salve pijeteta pod svodovima palate Obrenovića prema onima koji su zadužili Srbiju, ne samo u sportu već u svim oblastima javnog i kulturnog života.

Naklon senima Šoškića ili bilo kojeg drugog velikana, u sali koja je sjajni izdanak akademizma, nikako se ne bi mogao opravdati uštedom za gradsku kasu, jer se komemoracije do sada nikada nisu ni naplaćivale. Podsetimo da su svojevremeno u Svečanoj sali Starog dvora održavana sećanja na lik i delo Moce Vukotića, Milana Galića, Miljana Miljanića, Blagoja Paunovića, Gorana Bunjevčevića i drugih sportskih i fudbalskih velikana. Ovom lepom običaju mogla je da se ispreči odluka birokrata, ali je, ipak, promenjena.

- Zvaničnom odlukom Sekretarijata za opšte poslove, koja je doneta pre dva meseca, precizirano je da se Svečana sala u Starom dvoru neće više koristiti u komercijalne svrhe, već samo za potrebe Uprave grada Beograda. Znači, ne može da se otkaže nešto što nije moglo ni biti zakazano, pa ni komemorativna sednica posvećena legendarnom fudbaleru Šoškiću - glasilo je prvobitno saopštenje Grada, koje je izazvalo buru u javnosti.

Da je ostala takva odluka nametalo bi se i pitanje, da li će gradski oci postati i očusi nekim budućim šampionima, kojima se, sledeći logiku Sekretarijata za opšte poslove, mogu zabraniti i proslave na čuvenom balkonu, jer bi i one bile neisplative, bez obzira na to što bi razdraganim navijačima s terase mahali nosioci plemenitih metala.

PODVIG GODINE

POSTAVLjA se sasvim logično pitanje birokratama iz Starog dvora, koji "komercijalizju" razne događaje u njemu: kakva je sudbina organizacije najlepše akcije u istoriji srpskog novinarstva "Najplemenitijeg podviga godine", u organizaciji "Večernnjih novosti"? Ova višegodišnja akcija u Starom dvoru okuplja male ljude, velike plemenitisti i hrabrosti. Hoće li i ona spadati u red "komercijalnih" akcija Grada?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)