TRNOVIT PUT DO ZVEZDA: Kako je Karim Benzema postao kralj madridskog giganta?

Novosti online

12. 05. 2022. u 19:37

NAJBOLjI fudbaler Real Madrida Karim Benzema produžio je ugovor na još dve sezone, što znači da će dres "kraljevskog kluba" nositi do 2025. godine, prenela je "Marka". Malo ko zna da je ovaj vrsni golgeter bio na puta ka drugoj fudbalskoj destinaciji, kada je predsednik Reala, Florentino Perez povukao radikalan potez kako bi ga privoleo da transferu vrednom 35 miliona evra odabere Madrid za nastavak karijere.

ТРНОВИТ ПУТ ДО ЗВЕЗДА: Како је Карим Бензема постао краљ мадридског гиганта?

foto: Instagram

Pre samo nekoliko sezona delovalo je da su njegovi dani u evropskom gigantu odbrojani. 

Ali... Prvi čovek Madriđana Florentino Perez  učinio sve da sačuva fudbalskog genija, u koga je verovao još pre nego što je i obukao dres "kraljevića". 

Jedan od junaka "epskog" polufinala Lige šampiona između Mančester sitija i Reala iz Madrida je prema fudbalskom mnjenju, a i statistikama Karim Benzema, ličnost koja je obeležila tekuću godinu. 

Momak rodom iz Liona sa alžirskim korenima, ove sezone demonstrirao je svu raskoš svog napadačkog arsenala i postao istinski "talisman" kluba iz prestonice Španije, oborivši niz rekorda.

Naime  Karim je oborio brojne rekorde, postao prvi igrač u istoriji, koji je tresao mrežu u 17. uzastopnih sezona najelitnijeg Evropskog fudbalskog takmičenja, kao i najstariji strelac het trika u njegovoj istoriji. Pored toga postao je i Francuz sa najviše datih golova po klupskom rangiranju, na taj način prestigao je legendarnog Tijerija Anrija. Takođe je i prvi kapiten Reala iz Madrida koji je postigao het trik, još od Raula Gonzaleza. 

Maestralnom "panenkom" u prvom polufinalnom duelu na stadionu "Etihad", Francuz se izjednačio i sa Lionelom Mesijem po broju datih golova u jednoj sezoni Lige šampiona (14).

Ključna komponenta u ispunjavanju punog talenta u poznim igračkim godinama Benzeme, bio je predsednik Reala iz Madrida, Florentino Perez. 

KAKO JE TEKAO PUT DO SVETSKOG VRHA?


Jula 2009. godine tada još uvek mladi Benzema, nalazio se na raskrsnici koja je odredila tok njegove karijere. Ostanak u matičnom Lionu bio je opcija, a na stolu ponude Mančestera junajteda našla se i ponuda njegovog sadašnjeg kluba. Florentino Perez čini nešto što nije učinio ni za koga do tada, prepoznavši u njemu igrača kakav će danas postati.

Predsednik "Los Blankosa" odlazi direktnim letom za Bron u Lionu, rodnu kuću junaka ove priče. U želji da ubedi Karima, kao i njegove roditelje da je danas trinaestostruki osvajač naslova šampiona Evrope pravi izbor za ovog kompletnog golgetera.

Bio je to potez koji Perez nije učinio ni u eri generacije "Galaktikosa". Francuz je znao da je španski milijarder spreman da učini sve za njegov potpis. 

- Došao je u moju kuću u Bronu, to mi je tada toliko značilo. On govori i malo francuskog, u njegovom govoru osetio sam koliko me želi- izjavio je za francuski "Lekip" nakon dolaska na "Bernabeu" 2009. godine.

FOTO: AP

 

foto: Instagram


Ipak stvari nisu od starta tekle onako kako je bilo zamišljeno. Tadašnji trener Madriđana Manuel Pelegrini preferirao je Gonzala Iguaina, kao udarnu iglu u napadu.

Perez je zamenio čileanskog stručnjaka velikim trenerskim imenom, te Žoze Murinjo seda na klupu. Stvari se nisu mnogo promenile a Portugalac je kritikovao Benzemine nastupe i javno. Posle jednočasovnog razgovora u četiri oka Benzema se obratio medijima.

- Rekao sam mu sve ono što sam zaista i morao da mu kažem. Razgovor je potrajao oko sat vremena. Sada zna da mora da me poštuje kao igrača, baš kao što i ja poštujem njega kao trenera, jer napadač nije samo strelac. Mislim da napadač mora da učestvuje u igri, otvara prostor, asistira, rekao je tada Benzema.

FLORENTINO PEREZ MU JE KAO OTAC

Perez je i javno i unutar tima podržao Benzemu. Na klupu nakon toga seda Zinedin Zidan, a Francuz postaje esencijalni deo napada najtrofejnijeg španskog tima.

Veza između njih jača vremenom, o čemu svedoči izjava tada prvog špica kraljevskog kluba, iz Aprila 2018. godine.

- Znam da je Florentino moj predsednik, ali za mene on je kao moj otac. Osećam i vidim ga tako.

Perez, u kome je Francuz video očinsku figuru, takođe je koristio prilike da u superlativu govori o igraču sa kojim je razvio specijalnu vrstu odnosa.

- Uvek govorim da je Karim mešavina Zinedina Zidana i Ronalda Nazaria. On finišira šanse kao Ronaldo i ima prijem Zidana. Posedujući njega u timu shvatate da posedujete pravi luksuz-izjavio je oktobra 2013. godine u intervjuu za špansku "Marku". 

Karim Benzema za nepunih 13 godina provedenih u Madridu upisao je 600. nastupa, na kojima je postigao 320 golova uz 157 asistencija. Priču o jedoj specijalnoj ljubavi između igrača, kluba i čelnika , zaokružuje i davna izjava jednog od ispostaviće se najboljih špiceva današnjice.

- Navijao sam za Real sa drugarima iz kraja od malih nogu. Za mene ovo je uvek bio i biće najveći klub na svetu koji podržavam od malena, sa najboljim predsednikom. Želim ovde da završim karijeru prosto je, izjavio je je čovek koji je mnogo puta dokazao svoju privrženost prestonici Španije i samom klubu.

Benzema je ove sezone predvodio Real do titule u Španija i finala Lige šampiona, a postigao je čak 43 gola, od čega 15 u Ligi šampiona.

BONUS VIDEO: Ko je Erling Haland najtraženiji fudbaler na svetu?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)