DESET NAJSKUPLJIH SUVENIRA: LJubav prema idolima nema cenu

Stefan RAJIĆ

12. 05. 2022. u 12:08

ZA najveće sportske navijače, podrška omiljenom igraču ili timu je poput religije.

ДЕСЕТ НАЈСКУПЉИХ СУВЕНИРА: Љубав према идолима нема цену

Foto arhiva VN

To samo znači da kad god se na aukciji pojavi bilo kakav suvenir u vidu odeće, obuće, rekvizita prepoznatljivog za određeni sport, pa čak i parče papira, samo je još jedna prilika da se dođe u posed "relikvije". Stoga, na svetu postoje mnogobrojni kolekcinari koji ne pitaju za novac samo da bi u svojim rukama držali neke od najvećih sportskih "svetih gralova".

Tako je, nedavno, dres slavnog Argentinca Dijega Armanda Maradone, u kojem je postigao dva gola u četvrfinalu Svetskog prvenstva 1986. godine u Meksiku protiv reprezentacije Engleske, prodat anonimnom kupcu za neverovatnih 8,5 miliona evra. Na legendarnoj utakmici omaleni "gaučos" je zatresao mrežu Pitera Šiltona, prvo čuvenom "Božjom rukom", a potom je dokrajčio "Gordi Albion" golom veka, kada se sa centra igrališta sjurio ga golu i kroz slalom igrača u belim dresovima obezbedio trijumf svom timu.

Posle meča Stiv Hodž je razmenio dres sa Maradonom, koji se posle 36 godina našao pred ponuđačima u akcijskoj kući "Sotbi". Čak ni iz ove renomirane američke agencije nisu očekivali da će interesovanje biti ogromno, pogotovo da uđe u istoriju kao najskuplji sportski predmet ikada prodat, koji je, tako, zavredeo mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

DžORDANOVE PATIKE, RASELOV DRES...

KADA su u pitanju neki od simbola koji su obeležili čuvene košarkše, dva se posebno izdvajaju. Patike legende igre pod obručima Majkla Džordana, koje je nosio u petom meču svoje debitantske sezone 1984, prodate su prošle godine u Las Vegasu za rekordnih 1,4 miliona evra. Takođe, i dres Boston Seltiksa NBA rekordera po broju titula Bila Rasela u kojem je osvojio poslednji, 11. prsten 1969. "otišao" je za nešto više od milion evra.

Koliko je plavi dres "za koplje" ispred ostalih fudbalskih predmeta govori podatak da je naredni na listi vrednovan tek nešto preko 1,1 miliona evra, kada je našao na prodaji. To su, zapravo, bila prva pravila igre najvažnije sporedne stvari na svetu iz 1858, od strane najstarije ekipe Šefilda. Na papiru sa ručno ispisanim pravilnikom piše da obe ekipe imaju po 20 igrača na terenu, ne postoji penal, pa čak da se lopta sme uhvatiti rukom, ali samo pod određenim okolnostima.

Ipak, kada se pogleda celokupna lista predmeta na aukcijama, ubedljivo dominiraju bejzbol rekviziti. Od prvih deset mesta čak sedam je iz ovog sporta. Pogotovo se to odnosi na jednog od najpoznatijih igrača igre sa loptom i palicom Bejba Ruta.

Skoro sve iz čitave karijere popularnog "Sultana udarača" našlo se na aukciji, uključujući i pobedničko prstenje, palice, loptice... Ipak, dva dresa su se izdvojila "iz mase". Majica iz 1920. kada je prešao iz Boston red soksa u Njujork Jenkije prodata je za nešto više od 4 miliona evra, a te godine je započelo čuveno "Bambinovo prokletstvo", koje je franšiza iz Masačusetsa uspela da skine tek 2004. godine.

KUBERTENOV PROGRAM I KOŠARKAŠKA PRAVILA

KOLEKCIONARIMA nije strano da uđu u "rat" ni kada su u "igri" prva pravila nekih od najpoznatijih sportskih igara. Tako su košarkaška pravila tvorca igre pod obručima iz 1891. Džejmsa Nejsmita prodata za 4,08 miliona evra, dok su pravila bejzbola Danijela Lucijusa Adamsa iz 1857. kupljena za milion manje.

Zanimljivo, tik, ispod Maradoninog dresa po ceni od vrtoglavih 8,35 miliona evra nalazi se program Olimpijskih igara koje je 1892. napisao Pjer de Kuberten, koji sadrži 14 stranica, na osnovu kojih su se četiri godine kasnije održale prve moderne igre.

Još veću cenu dostigao je Rutov dres koji je nosio između 1928. i 1930. takođe igrajući za ekipu iz Velike jabuke. Tokom 2019. prodat je za čak pet miliona evra, što je do nedavnog dresa Maradone bio najskuplji deo odeće bilo kog sportiste.

Kada je u pitanju bejzbol, nešto što kolekcionari posebno vrednuju su i kartice nekih od najboljih igrača. Tako su se upravo tih parčića papira Horusa Vagnera i Mikija Mantla dokopali sakupljači umetnina po ceni od 6,2 miliona evra, odnosno 4,9 miliona.

DESET NAJSKUPLjIH

1. Maradonin dres sa SP 1986. 8,5

2. Manifest Pjera de Kubertena iz 1892. 8,35

3. Kartica Horusa Vagnera 6,2

4. Dres Bejba Ruta iz perioda 1928-1930. 5,0

5. Kartica Mikija Mantla 4,9

6. Pravila košarke Džejmsa Nejsmita iz 1891. 4,08

7. Pravila bejzbola Danijela Licijusa Adamsa 3,08

8. Loptica kojom je Mark Megvajer postigao 70 houm ran 2,85

9. Pobednički prsten Bejba Ruta iz 1927. 1,99

10. Bejzbol slika Normana Rokvela 1,61

o Cene su u milionima evra.

BONUS VIDEO: NAJGRUBLjE LIGE NA SVETU: Superliga Srbije u vrhu, kako stoje ostali?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave