VREMEPLOV: Jedan od najvećih podviga u istoriji Partizana

Momčilo POPOVIĆ

24. 02. 2022. u 12:04

Zapamtio je Beograd dosta megdana koji bi mogli da nađu mesto u svakom svetskom fudbalskom muzeju utakmica koje se pamte. Na takvoj izložbi jedna bi sigurno zaslužila poseban pijedestal, jer sve što se desilo 9. marta 1966. na stadionu JNA spada u klasike spektakla i podviga, u večne priče o Davidu koji pobeđuje Golijata.

ВРЕМЕПЛОВ: Један од највећих подвига у историји Партизана

Foto Arhiva

Partizan - Sparta Prag 5:0, posle poraza od 1:4 u prvom meču! Plasman u polufinale Kupa šampiona! Spektakularna utakmica otpisane ekipe trenera Abdulaha Gegića, koja je favorita nokautirala posle prvih 45 minuta, kada je bilo 4:0.

Posle te utakmice fudbaleri Partizana doživeli su čast koja je tada bila najveće moguće priznanje, dan koji se pamti celog života, trenutak koji pozlaćuje karijeru. Navijači koji su u oduševljenju ušli na teren, izneli su sve igrače na rukama do svlačionica! Epska slika upotpunjena je sumrakom nad Topčiderskim brdom koji je bio obasjan hiljadama zapaljenih baklji.

Te "baklje" su nešto što je bilo karakteristično za to vreme, a trajalo je do sredine sedamdesetih. Navijači su za sitan novac kupovali stare novine za sedenje, ili bi ih donosili od kuće. Ako bi njihov tim pobedio ili posebno zadovoljio, običaj je bio da se te novine smotaju po dužini u format "baklje", kojoj bi se zapalio vrh. Time se mahalo, dok improvizovana "baklja" ne bi sagorela. Nekada su te slike zaista bile spektakularne, a sve kasnije navijačke akcije sa savremenim sredstvima za pravljenje svetlosnih efekata odatle vuku naziv "bakljade".

Generaciji "Partizanovih beba" prosto kao da je bilo suđeno da stignu do finala tog izdanja Kupa šampiona na Hejselu u Briselu protiv Reala. U prvom kolu rival je bio Nant. Šampion Francuske otišao je iz Beograda 22. septembra 1965. sa dva gola u mreži, koju su pogodili Milan Galić u 37.i Mustafa Hasanagić u 48. minutu - 2:0.

VACLAV JEŽEK

Trener Sparte bio je Vaclav Ježek, koji je nama ostao poznatiji po tome što je bio selektor Čehoslovačke reprezentacije koja je u Beogradu senzacionalno postala šampion Evrope 1976, posle pobede nad SR Nemačkom - 2:2 (penalima 7:5).

Ježek je sa Spartom bio prvak 1965. i 1967, pa je otišao u Den Hag do 1972. Selektor ČSSR bio je do 1978, kada ga je zamenio Jožef Vengloš. Kasnije je bio trener Fejenorda, a zatim se vratio u Spartu sa kojom je osvojio nekoliko titula. Proglašen je za najboljeg trenera Čehoslovačke u 20. veku

U revanšu, na stadionu "Marsel Sapen" domaćin je poveo u 32. minutu preko Manjija. Preokret su doneli Kovačević u 42. i Galić u 48, konačan rezultat postavio je Blanše u 68. minutu.Samo četiri dana ranije reprezentacija Francuske je u Parizu u praktično odlučujućem meču za plasman na SP 1966. u Engleskoj savladala Jugoslaviju sa 1:0 (mi smo plasman propustili kiksevima protiv Norveške), ali to nije poremetilo atmosferu među crno-belima.

U drugoj rundi nova planina ispred - Verder iz Bremena. Na Stadionu JNA 9. novembra 1965. činilo se da će se favorit provući. Verder je tada bio jedan od najjačih klubova u Evropi. Nokaut je usledio u poslednjih 20 minuta - Jusufi 69(sačekao centaršut sa leve strane pa zakucao), Hasanagić 75(najsnalažljiviji u gužvi), Pirmajer 88 (bomba) - 3:0!

U revanšu, na "Vezerstadionu" u Bremenu pred 28.478 gledalaca, sreda 17. novembar bio je ledeni dan. Zaleđen teren i škotski sudija Tom Vorton bili su preduslovi da Partizan ispadne, ali tako nisu mislili momci u crno-belom. Ceo meč protekao je u tuči koju je Škot dozvolio primenjujući ostrvske kriterijume, ali na koje se jugoslovenski šampion brzo prilagodio i prihvatio izazov. U opštem mlaćenju, Verder je poveo preko najvećeg tabadžije Arnolda Šica u 33. minutu,ali to je bilo sve. U finišu su ceh otvorenoj tuči isključenjem platili Šic i Bečejac (82. minut) i Bordel (84. minutu). Mnogi kažu da je ta utakmica "prodala" kasnije Šoškića u Keln, odnosno Branka Rašovića u Borusiju Dortmund.

RUMENČEV BUGARSKA KLASA

Dimitar Atanasov Rumenčev smatra se najboljim bugarskim deliocem pravde u 20. veku. Jedini je iz te zemlje u to vreme bio sa znakom FIFA. Na SP u Čileu bio je pomoćnik, kasnije je sudio mečeve kvalifikacija i evropskih kupova. Na SP u Engleskoj sudio je utakmicu Argentina - Španija (2:1), bio je i akter Olimpijade 1968. u Meksiku. Takođe, delio je pravdu i na meču Grčka - Jugoslavija (0:5), 24. aprila 1960. u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rimu, gde je naš nacionalni tim osvojio zlatnu medalju.

Partizan je dočekao proleće, a žreb je dodelio Spartu iz Praga, koja je eliminisala prvake Švajcarske (Lozanu) i Poljske (Gornik). Čehoslovačka je u tom momentu bila vicešampion sveta sa SP u Čileu 1962. (izgubili u finalu od Brazila 1:3, u grupi igrali 0:0).Uz to ČSSR je baš nas pobedio u polufinalu tog SP 13.juna 1962. u Vinja del Mar sa 3:1.

Tim Sparte je u to vreme imao puno reprezentativaca Čehoslovačke, a glavni asovi bili su Vrana, Mraz, Taborski, Mašek, Tihi, Migaš, Pospihal i najbolji među njima - Andrej Kvašnjak.

U prvom meču, 2. marta u Pragu na stadionu Letna nije bilo Šoškića na golu, Bajića, Bečejca (crveni karton iz Bremena), Kovačevića i Galića (služio je JNA). Među stativama je bio tada 22-godišnji Mostarac Ivan Ćurković.

NAJLEPŠI NEPRIZNAT

Čaroban gol postigao je Hasanagić u 87. minutu, ali ga je sudija Rumenčev poništio navodno zbog ofsajda Kovačevića. Sve se desilo kod 5:0. Jusufi je centrirao sa desne strane, Hasanagić je glavom sa 15 metara poslao na glavu Kovačevića (trenutak ofsajda), koji je ponovo glavom vratio Hasanagiću,a on se izvio i u vazduhu uhvatio volej koji golman Kramerijus nije ni video!

Pred 30.000 gledalaca nije moglo bolje početi. U 15. minutu Hasanagić je krenuo ka golu, bio okružen Tihim i Migašem, činilo se da od toga nema ništa. Ali, centarfor crno-belih je rešio da uputi šut koji je prošao pored iznenađenog Kramarijusa i završio u "njegovom uglu" - 0:1. Za izjednačenje u 21. minutu krivac je bio Ćurković koji je u pokušaju da boksuje posle kornera, loptu promašio, a Kvašnjak dočekao poklon - 1:1. Do poluvremena Jusufi je pogodio prečku, bilo je još prilika za Partizan, koji je u prvih 45 minuta propustio svoju šansu. U nastavku je Kvašnjak iz opravdanog penala (skrivio ga Miladinović) povećao na 2:1, Mašek je u 74.doneo 3:1, a Kvašnjak u 86. postigao het-trik. Rezultat je mogao biti i nepovoljniji...

- U fudbalu nikada nije sve izgubljeno. Biće to susret na zavidnoj visini. Protiv Nanta i Verdera često je izgledalo da nećemo ništa postići, a eto ipak smo u četvrtfinalu - govorio je uoči revanša trener Abdulah Gegić.

Strateg Partizana vratio je na gol Šoškića, u tim Kovačevića i Bajića. Hasanagić se žalio na povredu, ali iz stručnog štaba su tvrdili da mu nije ništa! Beograd je polako ključao, navijači su na krilima podviga u prve dve runde gajili nadu da se može desiti čudo, jer je samo čudo moglo da lansira Partizan dalje.

NOS MU NE PUŠTAM

Revanš meč protiv Verdera sadržao je mnogo više nefudbalskih stvari od nadmetanja sa nemačkim šampionom. Prema svedočenju Branka Rašovića u tuči je prednjačio Arnold Šic. Prvo je udario Hasanagića, zatim se nameračio na Pirmajera, a potom je i Rašović dobio neku vrstu šamara:

- Sudija gleda prema meni, ja ga propustim. Ali kad je sledeći put pokušao to da ponovi, uhvatim ga za nos, pa ne puštam, vučem, sve mi prsti od napora pobeleli. Nije mi se više do kraja utakmice ni približio.

Izveštaji kažu da su oni koji su ušli na tribine, spuštali konopce kojima su se oni bez karata penjali. Kako god, 50.000 gledalaca. Na jednoj strani srca zebnja, na drugoj nada. Partizanu je trebalo čudo - čudo se i desilo! Partizan je morao da nadmaši sebe - i nadmašio je! Bila je to utakmica koja se dešava jednom u ko zna koliko vremena, u kojoj su tim na terenu i navijači na tribinama bukvalno bili jedno.

Već na početku najava spektakla - Jusufi je pogodio prečku sa oko 30 metara! Partizan je, kao i danas, prvo napadao na "severni" gol. Vođstvo u 4. minutu. Kovačević je zapravo iskoristio kiks Migaša koji je u bio skoku sa Hasanagićem, ali je u nameri da je izbije glavom loptu uputio ka svom golu. Kovačević je sačekao taj poklon i prosledio ga u mrežu - 1:0!

U 23. minutu Česi su pokušali da obore Vasovića, sudija je pustio prednost. Hasanagić i Vasović su odigrali dupli pas, a Half Partizana elegantnim udarcem praktično lobovao golmana - 2:0!

U 29. minutu nova majstorija. Počelo je od Jusufija, Hasanagić je centrirao sa "skraćenog kornera", a na loptu su uporedi jurili Kovačević i Taborski, iza njih Pirmajer i Kolar. Najbrži je bio Kovačević koji je spakovao loptu u mrežu - 3:0! Za manje od pola sata dostignuta prednost rivala, delirijum na tribinama!

U 35. minutu - 4:0! Ponovo je dupli pas izbacio odbranu Sparte, ovoga puta u ulogama su bili Miladinović i Hasanagić, koji je poslednji bio u kontaktu s loptom. Elegantan lob je ispod prečka sišao u mrežu. Rapsodija u crno-belom!

Partizan se u drugom delu primirio, utišao, povukao. Usledila je čekalica, koja na sreću nije kažnjena, mada Sparta u tom periodu i nije imala neke šanse. Dve su napravili kada je sve već bilo kasno - posle petog gola Partizana! U 71.minutu opet je Jusufi bio pokretač akcije, Kovačević je pronašao Hasanagića, koji je bio spretniji od čuvara, a lopta je prošla nekako ispod golmana...

Vasović je označen kao čovek utakmice, mnogi i danas tvrde da je to bio njegov meč života, bez obzira na sjajnu karijeru u kojoj je bio i kapiten Ajaksa. Zaustavio je Kvašnjaka, postigao gol, bio asistent, gradio igru... Govorili su da je zaslužio više od desetke za umeće tog popodneva. U ekipi heroja, drugi u nizu bio je Hasanagić, vrsni centarfor.

Publika ne samo da je iznela igrače na ramenima. Mnogo njih je ostalo u čudu na tribinama, mnogo su klicali, neki pevali,a ne mali broj je prosto plakao od sreće. A svi obasjani sjajem hiljada papirnih baklji u čast polufinala Kupa šampiona...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024