VELIKI ILIJA PANTELIĆ: Legenda Vojvodine, prvi golman koji je dao gol iz igre u Kupu šampiona

Marko Nadalin

20. 01. 2022. u 13:40

ILIJA Pantelić, koga uz Milutina Šoškića i Vladimira Bearu smatraju najvećim golmanom ovih prostora, rođen je 2. avgusta 1942. godine, na Svetog Iliju, u Kozicama kod Banjaluke.

ВЕЛИКИ ИЛИЈА ПАНТЕЛИЋ: Легенда Војводине, први голман који је дао гол из игре у Купу шампиона

Foto arhiva VN

Prve fudbalske tajne upoznao je u osnovnoj školi. Igrao je do mile volje, jer je fudbal, u ono vreme, bio glavna dečja igra i zabava. Kasnije je igrao u seoskom klubu Mladen Stojanović iz Novih Kozaraca. Interesantno je napomenuti da je, u prvo vreme, igrao na poziciji beka, a ne golmana. Za bekove je tada bilo važno da si jak i sa snažnim udarcem, a Ilija je imao i jedno i drugo. Kasnije je, pukim slučajem, stao na gol, zadovoljio i tu ostao.

Stručnjaci iz BAK (Bela Crkva) pozvali su ga da brani za njihov tim. Željan afirmacije i dokazivanja, Ilija je poziv prihvatio i pristupio belocrkvanskom klubu 1958. godine. U BAK-u dobro brani, pa je sa 17 godina branio za reprezentaciju Vojvođanske lige. Posle dve godine prešao je u Radnički iz Sombora.

Radnički je bio drugoligaš i ekipa u kojoj se ozbiljno radilo i treniralo. Posle kraćeg vremena i adaptacije, Pantelić se uklopio u novu sredinu i počeo odlično da brani i skreće pažnju na sebe. Prve godine u Somboru sve mu je polazilo za rukom. Na njega su bacili oko stručnjaci Crvene zvezde i Vojvodine. Na kraju prvenstvene sezone 1961. godine Radnički je zauzeo treće mesto.

Stručnjaci Vojvodine su pratili njegove igre. Bili su brži i uporniji od ostalih klubova, pa se Pantelić našao na prvoligaškoj sceni, u novosadskoj Vojvodini, sa kojom je potpisao četvorogodišnji ugovor. Za tri godine, preko treće i druge lige, našao se u prvoligaškoj konkurenciji.

Gol Vojvodine brani standardni i iskusni golman Andrija Vereš. Pantelić je rezerva i čeka svoju šansu. Debitovao je za seniorsku selekciju Vojvodine na utakmici protiv Partizana, na stadionu JNA, koju su Novosađani dobili sa 4:3. Uskoro će Vereš otići u inostranstvo, a Pantelić postaje prvi golman Vojvodine.

Zabeležio je tri nastupa za mladu reprezentaciju Jugoslavije. U prvenstvu je dostigao vrhunsku formu, pa je sve bliže i najboljoj državnoj selekciji.

Konačno, selektor Ljuba Lovrić poziva Pantelića u reprezentaciju Jugoslavije za utakmicu protiv Mađarske, u Budimpešti, 25. oktobra 1964. godine. Mađarska je dobila ovu utakmicu rezultatom 2:1, a Pantelić debituje u svojoj 23. godini.

Naša Prva liga uvek je imala pet-šest vrhunskih golmana, uvek spremnih za plavi reprezentativni dres. Pantelić je polako i sigurno tražio svoje mesto u reprezentaciji.

Naredne, 1965. godine, odigrao je još jednu utakmicu za reprezentaciju, da bi 1966. postao standardni i nezamenljivi reprezentativni golman.

Za Vojvodinu i Novi Sad zlatnim slovima će ostati zapisana 1966. godina - prvi put u svojoj istoriji Novosađani su postali prvaci države. Vojvodina je prva razbila "veliku četvorku" (Crvena zvezda, Partizan, Dinamo i Hajduk). Pobegla je Dinamu osam, Crvenoj zvezdi za 12, a Partizanu čak 15 bodova.

Foto arhiva VN

U seozni 1966/1967. Vojvodina se takmiči u Kupu šampiona. U šesnaestini Kupa pobeđena je Admira (u Beču 1:0 za Vojvodinu, u Novom Sadu 0:0), u osmini Atletiko Madrid (3:1 kod kuće, 0:2 u Madridu, u trećem meču takođe na Manzanaresu 3:2 za Vojvodinu u produžetku), da bi u četvrtfinalu Seltik bio bolji - 1:0 u Novom Sadu, 0:2 u Glazgovu, golom u 92. minutu. Da napomenemo da je u finalu Seltik pobedio Inter (2:1) i osvojio Kup šampiona. Poraz u Novom Sadu bio je novom šampionu Evrope jedini izgubljen meč u svim takmičenjima te sezone!

Pantelić je pružio dobre partije u obe utakmice protiv Atletika, pa mu je predviđena blistava karijera u najvećim evropskim klubovima. U prvom meču, kod rezultata 1:1, dosuđen je penal za Vojvodinu. Pantelić je šutirao, golman Edrgardo odbranio, ali je Pantelić bio brži od svih i odbijenu loptu smestio u mrežu! Tako je postao prvi golman koji je postigao gol iz igre u Kupu šampiona!

ISTORIJA Pantelić smešta loptu u mrežu posle odbitka, pošto je golman Atletika Edgardo odbranio prvi šut u 73.minutu/Foto arhiva VN

Uskoro su počele kvalifikacije za Kup nacija. Na završnim utakmicama u Italiji, 1968. godine, pobeđena je Engleska(1:0), dok smo sa Italijom igrali nerešeno (1:1). Ponovljenu utakmicu smo od Italijana izgubili (0:2) i zauzeli drugo mesto u Evropi. Po završetku Kupa nacija dolazi do smene na reprezentativnom golu, a šansu je dobio, i iskoristio, Ivan Ćurković. Pantelić se oprostio od reprezentacije Jugoslavije, za koju je odigrao 18 zvaničnih utakmica i primio 22 gola. Uknjižio je šest pobeda, četiri nerešena susreta i osam poraza. Odigrao je i jednu nezvaničnu utakmicu za najbolju selekciju Jugoslavije. Pored toga, imao je i dva nastupa za B reprezentaciju Jugoslavije.

Posle osam godina provedenih u Vojvodini, došlo je do rastanka. Pantelić potpisuje profesionalni ugovor sa Pari Sen Žermenom, 1969. godine.

Za Vojvodinu je odigrao 384 utakmice (od toga 176 prvenstvenih) i primio 198 golova. Postigao, iz penala, šest golova za svoju ekipu.

Osvojio je pehar sportskog lista "Tempo", kao najuspešniji golman 1966. godine, kada je na 30 utamica primio 27 golova.

U Pari Sen Žermenu ostaje pola sezone, a onda prelazi u Olimpik iz Marselja. Znajući njegove vrednosti, igrači ga prihvataju kao starog znanca. U Olimpiku već igra Joška Skoblar, najpopularniji igrač i "zlatna kopačka", sa 44 postignuta gola. Sve je kao u bajci. Olimpik osvaja prvo mesto u francuskom prvenstvu i Kup Francuske. Zatim je Pantelić ustupljen Bastiji, na godinu dana. Iako mali klub Bastija se, sa Pantelićem na golu, plasirala u gornji deo tabele francuskog prvenstva.

Iznenada je iskrsla prilika da se Pantelić ponovo vrati u Pari Sen Žermen. Kada su papiri potpisani i sve formalnosti sređene, u Bastiji su mu priredili oproštajnu večeru i banket. Teška srca se rastajao sa gostoljubivim Korzikancima, a na polasku ga je ispratio veliki broj navijača i simpatizera.

U Parizu su ga čekale nove obeveze. Pari Sen Žermen je bio uspešan i svi su bili zadovoljni, naravno i Pantelić. U prvenstvu je osvojeno šesto mesto. Stadion "Park prinčeva" uvek je bio pun, a Panta je najbolji i najpularniji golman kao stranac. Kao nagradu i priznanje primio je medalju grada Pariza.

DRUGARSTVO Sa fizioterapeutom reprezentacije Rakijem Aranđelovićem/Foto arhiva VN

Po isteku ugovora, sa Pari Sen Žermenom, priredili su mu oproštajnu utakmicu. U Parizu, pred 60.000 gledalaca, na utakmici sa Botafogom završio je svoju fudbalsku karijeru. Prepun stadion dugo je skandirao njegovo ime. Jedan od najboljih golmana Jugoslavije odlazio je sa fudbalske pozornice. U znak pozdrava svojim vernim navijačima, koji su ga voleli do obožavanja, podigao je obe ruke uvis, a nešto ga je steglo u duši kada je, žurnim koracima, napuštao teren. Znao je da je to definitivan kraj fudbalske karijere. Rekao je zbogom fudbalskoj igri u svojoj 36. godini.

Ostaće samo uspomene na velike igre u Vojvodini, reprezentaciji Jugoslavije i Francuske. Bio je ljubimac navijača. Iz njega je, naročito u Francuskoj, ostala uspešna i bogata karijera.

Po povratku u Novi Sad postao je stalni član Selektorske komisije SFJ i imao zadatak da trenira i priprema golmane u reprezentaciji.

Kasnije se posvetio radu sa pionirima u svojoj Vojvodini. Znao je da kaže da je milina raditi sa mladima, jer tu nema stresova kao sa seniorima. Docnije je obavljao razne dužnosti koje su mu poverene: šef stručnog štaba, pomoćni trener, trener golmana, tehnički direktor, direktor omladinske škole.

Bio je, i ostao cenjena ličnost, ne samo u Novom Sadu, nego na svim stadionima na kojima je nastupao i kasnije se pojavljivao. Bio je ličnost koju su uvažavali i poštovali svi pravi ljubitelji fudbala, ma kojim klupskim bojama pripadali.

Ilija Pantelić umro je 17. novembra 2014. godine, u Novom Sadu, u 72. godini.

HET TRIK PROTIV TREŠNjEVKE!

POSEBNO će ostati upamćen 24. novembar 1963. Tada je Vojvodina u prvenstvenom duelu ugostila zagrebačku Trešnjevku. Lako su Novosađani slavili sa 5:1, iako su gosti poveli iz penala u 16. minutu. Međutim, Ilija Pantelić je u tom meču zabeležio jedinstven podvig - ostaće upamćen kao prvi golman koji je postigao het trik. Šutirao je sva tri penala dosuđena za Vojvodinu, u 40, 73. i 89. minutu i sva tri realizovao!

Foto arhiva VN

Foto arhiva VN

KNjIGA "GOLMANI STOLEĆA"

TEKST o Iliji Panteliću preuzet je uz odobrenje autora iz knjige "Golmani stoleća - od Jugoslavije do Srbije 1920 - 2020". Knjigu o najslavnijim čuvarima mreža i njihovim karijerama napisao je Marko Nadalin, koji od 1967. godine živi i stvara u Rumi. Njegovo delo je i knjiga "Veliki Vladimir - Vladimir Beara".

BONUS VIDEO: TOP 10 NAJPLAĆENIJIH FUDBALERA: Koliko zarađuje Ronaldo a koliko Mesi...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!