BERLUSKONI I MORATI TUGUJU - SAN SIRO ODLAZI U ISTORIJU: Inter i Milan grade novi stadion, ali tek pošto stari ugosti Zimske olimpijske igre

Novosti online

21. 12. 2021. u 16:05

FUDBALSKI klubovi Inter i Milan do kraja godine trebali bi da potpišu dokumentaciju za izgradnju novog stadiona, prenose italijanski mediji.

БЕРЛУСКОНИ И МОРАТИ ТУГУЈУ - САН СИРО ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Интер и Милан граде нови стадион, али тек пошто стари угости Зимске олимпијске игре

EPA-EFE/GERNOT HENSEL

Gradske vlasti u Milanu odobrile su prostorni plan i dale su dozvolu za gradnju u blizini sadašnjeg San Sira, a novi stadion trebalo bi da bude spreman za sezonu 2027/2028..

Izgradnja novog stadiona počeće posle završetka Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, jer je predviđeno da se ceremonija otvaranja i zatvaranja održi na legendarnom objektu.

ZOI 2026. zajednički organizuju Milano i Kortina d' Ampeco. Gradonačelnik Milana Bepe Sala nedavno je objavio na društvenim mrežama da su se oba kluba obavezala da će poštovati urbanistički plan i nova pravila o zaštiti okoline.

Javnost u Italiji podeljena je po pitanju izgradnje novog objekta. Dok je većina navijača obaju klubova za izgradnju stradiona u istoj zoni u kojoj se nalazi legendarni stadion, što podrazumeva njegovo rušenje, nekadašnji vlasnici rosonera i nerazura - Silvio Berluskoni i Masimo Morati, ne raduju se toj ideji.

- Bilo bi to veoma bolno. San Siro ima kultni status, prepoznatljiv jeu celom svetu. Rušenje bi izazvalo duboku ranu - rekao je nekadašnji premijer Italije, trenutno vlasnik Monce.

Slično razmišlja i dugogodišnji vlasnik Intera, Masimo Morati.

- Novi stadion je realnost klubova kakavi su Inter i Milan, kojima je fokus na zaradi, ali rušenje San Sira je odricanje od dela istorije. Ovo je verovatno najvoljeniji stadion u Italiji - govorio je Morati još 2019. kada su počeli pregovori o izgradnji novog stadiona.

Stadion će imati potpuno staklenu fasadu koja će menjati boje u zavisnosti od toga da li je domaćin Inter ili Milan. Novi San Siro moći će da primi 65.000 gledalaca.

Ostaje da se vidi da li će ikada dostići kultni status kao prethodnik, koji je bio domaćin četiri finala Kupa/Lige šampiona, devet utakmica na dva mundijala (1934 i 1990 - Zapadna Nemačka je na putu do treće titule svetskg šampiona ovde savladala Piksijevu Jugoslaviju sa 4:1), tri meča Evropskog prvenstva 1980, 44 utakmice italijanske fudbalske reprezentacije i finale Lige nacija 2021. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić