HAOS U MOSTARU, NAVIJAČI IZAZVALI INCIDENTE: Prekinut meč, sudije pretučene

O. MATAVULj

22. 09. 2021. u 21:26

FUDBALSKI derbi Premijer lige BiH, između mostarskog Veleža i banjalučkog Borca, prekinut je pošto su domaći "navijači" utrčali na teren i napali arbitre i gostujuće igrače.

ХАОС У МОСТАРУ, НАВИЈАЧИ ИЗАЗВАЛИ ИНЦИДЕНТЕ: Прекинут меч, судије претучене

FOTO: Fejsbuk

Nasilje je eskaliralo posle meča, kada su maskirani huligani u tunelu Lendava, između Jablanice i Konjica, presreli sudije i na njih nasrnuli bejzbol palicama i bakljom, kojom su zapalili "merecedes" u kojem su se vozili. U napadu je povređen supervizor suđenja Adnan Alispahić, koji je dobio udarce po glavi, rukama i rebrima. Glavni sudija Sabrija Topalović i četvrti Admir Šehović prošli su bez težih posledica, ali s velikim šokom, dok je automobil u potpunosti izgoreo.

BUKTINjA Zapaljen automobil/FOTO: viteskiportal.com

Meč je prekinut u 82. minutu pri rezultatu 0:2. U divljanju huligana fudbaler Borca Jovo Lukić udaren je cipelom u glavu, dok su domaći fudbaleri sprečili napad motkom na trenera gostiju Nemanju Milanovića.

HASIĆ: SLABO ODRŽAVANjE AUTA

FOTO: Faktor

PREDSEDNIK Veleža Šemsudin Hasić federalnim medijima je rekao da je od početka prvenstva suđenje Veležu neregularno. Izrazio je žaljenje zbog paljenja automobila sudije, cinično govoreći da "ima indicija da je sudija Topalović slabo održavao automobil i da je do požara došlo zbog zapaljenja kočionog sistema".

- Upravljačkim mehanizmom upravljano je s daljine tako da nije mogao kontrolisati svoj auto - rekao je Hasić.

Atmosfera na stadionu "Rođeni" od starta je bila "naelektrisana". Bes domaćih navijača izazvao je diskutabilan faul, posle koga je Stojan Vranješ iz slobodnog udarca doneo Borcu prednost od 0:1. Od tog trenutka sudija Topalović je bio pod velikim pritiskom. Pošto je Vranješ pogodio za 0:2 situacija je eskalirala.

Huligani su utrčali na teren, pokušavajući da se obračunaju sa Topalovićem, ali i domaćim fudbalerima koji su, zbog bezbednosti, pobegli u svlačionice. Od linča Banjalučane su spasavali domaći igrači, koji su "živim zidom" okružili pojedine igrače Borca štiteći ih od razularenih huligana. Igrači i sudije nekako su se povukli u svlačionice i meč je zvanično prekinut, da bi policija potom ispraznila stadion, bez upotrebe fizičke sile.

Mnogi za incident krive rukovodstvo Veleža zbog loše organizacije meča, a spekuliše se i da je prekid, ali i napad na sudije, bio smišljen. Pojedini očevici potvrđuju i reči predsednika Veleža Šemsudina Hasića, koji je nakon prekida sudijama dobacivao: "Nećete živi izaći."

Igrači Borca, kao i sudije u pratnji policije su napustili stadioni "Rođeni". Vozili su se pod pratnjom policije i u MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona navode da su sudije samoinicijativno napustile kolonu, posle čega je usledio napad.

- Službenici Fudbalskog saveza BiH u Jablanici su samoinicijativno napustili kolonu pod pratnjom i krenuli su prema Sarajevu, i nisu obavestili pratnju. Oko 23.45 ispred tunela Lendava presredo ih je "golf 4", u kojem su se nalazile četiri nepoznate osobe. Bejzbol palicama polupali su vozilo i u njega ubacili pirotehničko sredstvo, pri čemu je automobil u potpunosti izgoreo - rekao je portparol MUP HNK Ljudevit Marić.

ZELjKOVIĆ: "MOGLE DA PADNU GLAVE"

FOTO: Glas Srpske

PREDSEDNIK FS BiH Vico Zeljković osudio je divljanje na stadionu "Rođeni", najavišvi drastične kazne za Velež i predsednika kluba Šemsudina Hasića, za koga kaže da je "izazvao sve ovo".

- Takvim stvarima nije mesto u sportu i društvu. Hasić mesecima daje neprimerene izjave koje štete fudbalu. Napad na sudije mogao je da završi tragično i mogle su pasti mrtve glave. Zato ćemo tražiti najoštrije moguće kazne, za primer drugima - rekao je Zeljković.

On kaže da su sudije, posle uviđaja, i opet uz policijsku pratnju, ispraćene do Ivan Sedla. Napadači još nisu otkriveni i za njima se traga.

Inače, Takmičarska komisija FS BiH utakmicu je registrovala službenim rezultatom 0:3 za goste. Stadion "Rođenih" je suspendovan. Pod lupom su predsednik Veleža Šemsudin Hasić i ostala lica odgovorna za organizaciju utakmice. Veležu preti oduzimanje bodova, novčana kazna i igranje bez publike i to na drugom stadionu.

BONUS VIDEO: Izjave igrača nakon duela Partizan - Crvena zvezda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!