POLA ČOVEK, POLA GOL-MAŠINA: Ronaldo postao najbolji strelac u istoriji reprezentativnog fudbala

Đ. S.

02. 09. 2021. u 19:02

NA Evropskom prvenstvu je izjednačio rekord Alija Deija (109), u sudaru sa Republikom Irskom ga je srušio i postavio letvicu na najviše mesto u istoriji, kada je reč o golovima u internacionalnom fudbalu.

ПОЛА ЧОВЕК, ПОЛА ГОЛ-МАШИНА: Роналдо постао најбољи стрелац у историји репрезентативног фудбала

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Kristijano Ronaldo (36), pola čovek, pola gol-mašina, sa dva hica glavom u završnici duela sa ostrvskom selekcijom (2:1) u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022, stigao je do "kote" 111 kada su u pitanju pogoci za Portugaliju i nadmašio čuvenog Iranca koji je rešetao mreže na međunarodnoj sceni u periodu od 1993. do 2006.

- Ali je toliko visoko postavio standarde, u nekom trenutku sam pomislio da ga nikad neću stići. Hvala "kralju" što je godinama rekord bio u njegovom vlasništvu i što mi je ukazivao poštovanje svaki put kad bih se golom primakao obaranju. Hvala Portugaliji, hvala svakom saigraču, hvala svakom protivniku koji mi je omogućio da stignem dovde. Srešćemo se još mnogo puta na terenu. Ne planiram da zatvaram golgeterski konto skorije - poručio je Ronaldo preko "Instagrama". Inače, golgeterski prvenac u dresu Portugalije upisao je 2004.

NAMA JEDNOM ZATRESAO MREŽU

OD nogu i glave Ronalda, najviše puta u istoriji su "stradale" reprezentacije Litvanije i Švedske. Timovima sa Baltika i Skandinavije, ubojiti golgeter je po sedam puta tresao mreže. Što se tiče Srbije, samo je jednom Kristijano bio strelac u sedam duela sa "orlovima", i to u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koji su Portugalci dobili u Beogradu (4:2).

Tada je još kao mladić glavom zatresao gol Grčke, koja je samo mesec dana kasnije šokirala planetu i osvojila Evropsko prvenstvo u Portugaliji, pobedom nad Kristijanom i drugovima.

U međuvremenu, Ronaldo je nemilosrdno tresao mreže, rušio rekord za rekordom. Najbolji strelac u istoriji fudbala (785), najveći golgeter Lige šampiona (138), Real Madrida (450), evropskih prvenstava (14), jedini koji je bio najbolji strelac Serije A, Premijer lige, Primere... Šta još reći o čoveku, koji je u utorak uveče na stadionu "Algarve" u Faru plesao po tankoj žici između heroja i tragičara. Promašio je penal, ništa mu nije polazilo za rukom ali kada je bilo najbitnije, izvio se dva puta u petercu Iraca i sam skrojio preokret Portugalije. U 180. meču za nacionalni tim, i u toj stavki je na vrhu, izjednačen sa bivšim saigračem Serhiom Ramosom.

- Od svih rekorda koje sam u karijeri srušio, a bilo ih je nekoliko, ovaj je naročito poseban i spada u ona dostignuća u karijeri na koja sam najponosniji. To je 111 trenutaka velike radosti - raspoložen je Kristijano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)