BOŠKOV JE ZASLUŽAN ZA TITULU AZURA: Mančini je trenerski zanat pekao od legendarnog Srbina

Novosti online

14. 07. 2021. u 17:08

PROŠLO je 30 godina otkad je Sampdorija, koju je s klupe predvodio veliki Vujadin boškov, a na terenu Roberto Mančini i Đanluka Vijali osvojila titulu šampiona Italije.

БОШКОВ ЈЕ ЗАСЛУЖАН ЗА ТИТУЛУ АЗУРА: Манчини је тренерски занат пекао од легендарног Србина

FOTO: Tviter/Printskrin/OldFootballPhotos

Tri decenije kasnije, Mančini je, uz asistenciju Vijalija i još nekoliko bivših saigrača, doneo azurima titulu šampiona Evrope, a njihov saigrač iz šampionskih dana u Sampdoriji, golman Đanluka Paljuka, tvrdi da je Mančini koristio savete velikog mister Boškova u pohodu na evropsku krunu.

- Od Boškova je naučio da mora da ima jaku grupu igrača i da mora da zna kako da se nosi sa njima, da je to najveće oružje. Manćini je nacionalnom timu nametnuo brzinu u razmišljanju. Video sam neke treninge, svi su bili ujedinjeni, iskreni, sve je bilo sjajno - dodao je Paljuka, a zatim nastavio:

- On nas je držao zajedno, bio je apsolutno broj jedan kada je taj tim u pitanju. Vodio nas je na svoj način, neverovatno su ga poštovali i najiskusniji igrači, a mlađe je prvo okrivljavao za greške, ali je posle i njih štitio. Uvek je bio miran i znao je kako da iskontroliše situaciju.

Boškov je u Sampdoriji bio u dva navrata, a u mnogo uspešnijem prvom mandatu pored skudeta 1991. osvojio je i dva Kupa Italije 1988. i 1989. i jedan Kup pobednika kupova 1990. Osvojio je i Kup holandije sa Den Hagom, a prvi trenerski trijumf mu je bila titula šampiona Jugoslavije sa Vojvodinom 1966.

Igrao je i finale Lige šampiona 1992. godine, kada je na Vembliju poražen od Barselone, a u grupnoj fazi eliminisao Crvenu zvezdu kojoj je bilo zabranjeno da igra u Beogradu.

Pre Sampdorije vodio je slavni Real madrid koga je 1980. doveo do duple krune u Španiji. trenersku karijeru je završio kao selektor SRJ koju je odveo na naš poslednji EURO, a posle je jedno vreme bio skaut Sampdorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)