DRUGA KRUNA ILI PRVENAC: Večeras (21.00) se na "Vembliju" igra finale Evropskog prvenstva Italija - Engleska

Milan Blažić

11. 07. 2021. u 08:00

PRVA, istorijska titula Engleza ili povratak Italijana na tron Starog kontinenta posle 53 godine? Na odgovor ćemo sačekati do večeras nešto pre 23 časa ili blizu ponoći, ali je jedno sigurno - s obzirom na sve viđeno do sada na prvenstvu Evrope, bolje finale turnira odigranog u čak 11 zemalja, od 11. juna do 11. jula se nije moglo ni zamisliti.

ДРУГА КРУНА ИЛИ ПРВЕНАЦ: Вечерас (21.00) се на Вемблију игра финале Европског првенства Италија - Енглеска

Foto AP

Naravno, da se sa tom konstatacijom prevashodno neće složiti Španci i Danci koji su do poslednjeg trenutka "vrebali" završnu predstavu, ali isto tako je i malo onih koji se ne bi složili da su upravo Italijani i Englezi pružili najviše. Četa Roberta Mančinija u borbu za drugu titulu prvaka Evrope kreće iz pozicije nepobedive selekcije, pošto već puna 33 meča ne znaju za poraz, dok Englezi otvorenih očiju sanjaju prvenac u kontinentalnom fudbalu, kako zbog jake odbrane (primili samo jedan gol na turniru), tako i zbog probuđenog golgetera Harija Kejna i pre svega činjenice da svoje drugo veliko finale, a prvo evropsko, igraju na domaćem terenu - na "Vembliju".

- Radili smo na ostvarenju ovog cilja godinama i normalno je da očekujemo "naplatu" svega dobro obavljenog osvajanjem evropske titule. Ulazimo u utakmicu sa razmišljanjem da još ništa do sada nismo uradili. Engleska će imati ceo stadion iza sebe koji će im davati vetar u leđa, a na nama je da im pametnom i mudrom igrom tu prednost pretvorimo u opterećenje. Finale je uvek posebna utakmica i trudiću se da mojim igračima usadim razmišljanje da joj priđu kao dobroj zabavi, ali sa ozbiljnim pristupom i odgovornošću - istakao je selektor "azura" Roberto Mančini u najavi velikog finala.

Kapiten Italije Đorđo Kjelini iskreno priznaje da je malo ko od igrača pre početka šampionata verovao da je borba za trofej realnost ove selekcije.

- Ovo prvenstvo je prepuno emocija za sve nas, počev od prve utakmice sa Turskom. Išli smo korak po korak i došli do onoga što nam je selektor "usađivao" u glave od samog početka.

Italija-Engleska

STADION: "Vembli".

Početak: 21.00.
Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija).

ITALIJA: Donaruma - Di Lorenco, Bonuči, Kjelini, Emerson Palmijeri - Barela, Žoržinjo, Verati - Kjeza, Imobile, Insinje.

ENGLESA: Pikford - Volker, Stons, Megvajer, Šo - Filps, Rajs - Saka, Maunt, Sterling - Kejn.

Foto V. N.

Terao nas je da verujemo da možemo da osvojimo trofej iako je moram da priznam većina nas u početku mislila da je lud. Rasli smo kao tim iz utakmice u utakmicu i verujem da ćemo uspeti da pozlatimo ovu sjajnu priču.

Prvi dolazak na poslednji stepenik kontinentalnog šampionata je nešto što danima bukvalno trese Englesku, a selektor "Gordog Albiona" Geret Sautgejt veruje da to neće predstavljati veliko opterećenje za njegove pulene kada večeras u 21 istrče na travnati tepih "Vemblija".

- Moramo da uživamo u činjenici da smo stigli tamo gde nijedna generacija pre ove nije uspela, međutim, sve to neće imati veliki značaj ukoliko ne preskočimo i poslednju prepreku.

Italijani su u velikom usponu već godinama, iza sebe imaju odličan turnir i pre svega sjajnu, čvrstu poslednju liniju, ali i mi se pitamo. Radujem se unapred sjajnoj predstavi koja je pred nama.

Zanimljivosti

*I Italija i Engleska su na šest utakmica na turniru ostvarili po pet pobeda uz jedan remi

* "Azuri" su druga najefikasnija reprezentacija na prvenstvu posle Španije (13) sa 12 postignutih golova

*Engleska je prvi gol na prvenstvu primila u polufinalu protiv Danske

*Defanzivac Engleza Džejms ima neverovatan procenat preciznih dodavanja - 99

Fudbal se vraća kući, pevali su Englezi 1996. kada su takođe bili domaćini, ali su ipak morali da čekaju punih 55 od osvajanja svetske krune pred svojom publikom. Najbolji strelac i lider ove selekcije, Hari Kejn, uveren je da će taj hit biti aktuelan kad Bjorn Kujpers označi kraj večerašnjeg finala.

- Ovo je istorijski trenutak za sve Engleze. Emocije, uzbuđenje i pozitivne vibracije će se probijati kroz svaki deo "Vemblija" i nadam se da je to nešto što će i nama na terenu uliti dodatnu snagu da ispišemo istoriju.

EGAL KROZ ISTORIJU MEĐUSOBNIH DUELA

ITALIJANI i Englezi su se do sada sastali u 27 navrata i međusobni skor je poprilično izjednačen. "Azuri" su upisali 10 pobeda, devet utakmica je završeno nerešenim ishodom, dok su Englezi slavili u osam navrata uz ukupnu gol razliku 33:31 u korist "Gordog Albiona". Poslednji put su se pre večerašnjeg finala sastali u martu 2018. u prijateljskom meču koji je završen miroljubivo - 1:1.

Foto V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna