SLAVOLJUB MUSLIN ZA "NOVOSTI": Francuzi će dodati gas

N. ILjUKIĆ

26. 06. 2021. u 11:00

PRVI krug i svojevrsno "čistilište" na Prvenstvu Evrope u fudbalu je završeno. U suženom izboru stručnjaka sa zvanjem, znanjem i iskustvom, "Novosti" su pronašle idealnog sagovornika.

СЛАВОЉУБ МУСЛИН ЗА НОВОСТИ: Французи ће додати гас

FOTO: N. Paraušić

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin analizirao je za naše čitaoce dosadašnji tok šampionata, koji je zbog virusa korona bio punih godinu dana na čekanju.

DRAŽ I KAD VELIKI ISPADNU

JOŠ bolji fudbal na Prvenstvu Evrope ćemo izgleda da gledamo od danas, 28. juna kada počinje osmina finala.

- Tu više nema kalkulacija, jer pobednici idu dalje, a poraženi idu kući. Francuska, Belgija, Portugalija, Nemačka i Hrvatska možda su među favoritima. Šteta je samo što ćemo osmini finala negde gledati baš međusobne duele velikih reprezentacija i neke od njih će se oprostiti od Evropskog prvenstva, ali to je takođe draž fudbala - kaže Muslin.

Čovek koji je "orlove" odveo na poslednje veliko takmičenje, na Mundijal 2018. godine, ima ogromno iskustvo i jedan je od najpozvanijih da skenira dešavanja na EP. Nažalost, Muslin nije i vodio Srbiju na poslednjem SP, ali to je već druga i veoma dobro poznata priča...

- Iza nas je vrlo specifična fudbalska sezona, koju je obeležila svetska pandemija virusa korona. Videlo se posle prvog dela šampionata da su neki igrači umorniji, neki i podložni povredama. Ali, osnovni utisak je da su svi favoriti dobro obavili svoj posao i da su u drugi krug, odnosno u osminu finala prošli svi oni koje smo i očekivali - kaže Muslin.

Ipak, umalo da bude i nekih nepredviđenih ishoda.

- Mađarska je mogla da bude veliko iznenađenje Prvenstva Evrope, ali je ispala iz daljeg takmičenja. Iskreno, po meni su i Italijani malo, pozitivno iznenađenje, ali ruku na srce imali su i laganiju grupu. Među najveća razočarenja naveo bih Tursku. Vraća se kući sa tri poraza, a neobično je to što joj u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru ide prilično dobro. Tamo je u svojoj grupi posle tri meča prva sa dve pobede i jednim remijem, ispred Holandije, Norveške i Crne Gore - dodaje Muslin.

Uspešni trener se raduje i povratku navijača na tribine.

- Oni su poseban dekor svake utakmice i dokaz da je i fudbal kvalitetniji i dinamičniji kada je publika na svojim mestima. Uostalom, sport se i igra zbog navijača - kaže Muslin.

KLASA Mbape (Francuska) na meču sa Portugalom/FOTO: AP

Prvi put u istoriji Prvenstava Evrope na delu možemo da vidimo i video-tehnologiju za pomoć sudijama, odnosno VAR.

- Procenat sudijskih grešaka je sveden na minimum i dobro je što skoro da ne postoji šansa da neko bude oštećen određenom lošom sudijskom procenom. Očigledno je mnogo novca u igri oko ovakvih fudbalskih događaja i FIFA i UEFA su uvođenjem VAR tehnologije žele da sve greške zaista svedu na minimum. Do sada smo videli nekoliko vrlo zanimljivih VAR odluka - dodaje Muslin.

O kvalitetu fudbala postoje različita mišljenja i ukusi.

- Ako generalizujemo stvari, možemo da kažemo da gledamo dobar fudbal, a ja očekujem da će on od osmine finala da bude još kvalitetniji. Ne mogu da se otrgnem utisku da su igrači prilično umorni zbog izuzetno naporne sezone. Jedna od indikacija, ili dokaza za ovo je prilično veliki broj sudara glavom, ili da budem još precizniji: setite se kako je Loris napravio penal nad igračem Portugalije... Kasnio je na loptu i nokautirao rivala. To je dokaz da je izgubio dobru procenu i koncentraciju. Ali, dobro je da je dozvoljeno pet izmena igrača i da svaki selektor može na raspolaganju da ima čak 26 fudbalera.

MNOGO LOPTI KA RONALDU

KAPITEN braniioca trofeja Portugalije Kristijano Ronaldo (36) je možda već u kategoriji fudbalskih veterana, ali je i takav prvi strelac grupne faze EP sa pet pogodaka, od kojih su tri pala autoritativno izvedenim penalima.

- Ronaldo je i dalje opasan po gol. Primetio sam da ga saigrači mnogo više traže loptama nego što bi možda trebalo, ali to je očigledno odluka selektora i dokaz koliko je velika zvezda i pravi vođa svoje selekcije - naglašava Muslin.

Naš trener nema dilemu ko mu je favorit na takmičenju i za koga navija.

Francuska favorit na EP

- Među prvim favoritima su Francuzi. Sigurno imaju najbolji tim i na svakoj poziciji po najmanje dvojicu vrhunskih igrača. Osim onih fudbalera na terenu, jasno je i po onima koji su na klupi za rezerve, kakav je tim na šampionat doveo selektor Didije Dešan. Pratim njegov rad, poznajemo se i lično, i mislim da će Francuzi tek da zaigraju po ukusu navijača. Vrlo dobro znaju kako se pravi timska atmosfera. Podsećam da su posle svetske titule 1998. osvojili i Prvenstvo Evrope 2000. - najavljuje Muslin da će "trikolori" zapravo da dodaju gas kada je najpotrebnije.

U Nemce uvek gledamo kao setsku fudbalsku velesilu, a "panceri" igraju u promenljivom ritmu.

- Kod njih se vidi određeno zasićenje. Žao mi je što im igra zavisi samo od Milera i ako njemu ne ide, ne ide ni ostatku tima. Osim toga, i selektor Lev je praktično na svom poslednjem velikom takmičenju, jer mu posle 16 godina na selektorskoj klupi stiže naslednik Hansi Flik - zaključuje Muslin analizu spektakla, čiji će vrhunac biti 11. jula na "Vembliju".

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna