KARDAŠIJANOVA SVE NEGIRA: FBI naredio rijaliti zvezdi da se odrekne opljačkane antičke statue

V. M. P.

08. 05. 2021. u 07:00

RIJALITI zvezda Kim Kardašijan (40) demantovala je da je pokušala da u SAD prošvercuje opljačkanu rimsku kopiju statue boginje Atine i satira Marsija od krečnjaka, inače, originalni rad grčkog vajara Mirona u bronzi, iz petog veka pre nove ere, koji je, nažalost, izgubljen.

КАРДАШИЈАНОВА СВЕ НЕГИРА: ФБИ наредио ријалити звезди да се одрекне опљачкане античке статуе

Foto Instagram/kimkardashian

Kardašijanova je, navodno, 2016. u jednoj belgijskoj galeriji kupila statuu, poznatu kao "Fragment Mironove Atine Samije" (Samija je bio starogrčki grad na zapadu Peloponeza), koja datira iz 1. ili 2. veka nove ere i prikazuje grčku boginju mudrosti, pravde, zanata, umetnosti, rata i pobede Atinu, kako se okreće od Marsija, koji pokušava da dohvati frulu koju je ona bacila.

UMETNOST Kopija Atine i Marsija u mermeru, u Vatikanskom muzeju, Foto Wikimedia Commons/Vatican Museums

Skulptura je stigla u luku u Los Anđelesu, kao deo pošiljke vredne 750.000 dolara, a carinici su je zaplenili jer je ilegalno uvezena iz Italije, koja želi svoje zaštićeno kulturno dobro nazad. U pošiljci teškoj oko pet tona je bilo 40 predmeta (antikviteti i savremeni nameštaj), među kojima i kamena skulptura donje polovine ljudske figure u haljini. Dalje ispitivanje papira vezanih za statuu imalo je određenih nepravilnosti, zbog čega su vlasti postale sumnjičave odakle je, u stvari, ovo umetničko delo. FBI je naredio Kardašijanovoj da se odrekne antičke statue, a podneli su i tužbu za oduzimanje imovine sudu u Los Anđelesu.

- Kim nikada nije kupila ovo delo i prvi put čuje za njega - rekao je njen predstavnik za medije.

- Verujemo da je statua, možda, neovlašćeno kupljenja pomoću njenog imena. Podržavamo dalju istragu i nadamo se da će statua biti vraćena pravim vlasnicima.

Predstavnik belgijske umetničke galerije u kojoj je Kim, navodno, kupila statuu, izjavio je da su oni upravo saznali za zahtev za oduzimanje i vraćanje antičkog dela u Italiju. Nabavili su ga, tvrde, od francuske galerije, koja je došla u posed Atine preko nemačke aukcijske kuće. Bivši vlasnik bio je Englez, ali naglašavaju da kip nije poreklom iz Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu