OVO JE KRUNA MOJE KARIJERE: Rade Radivojević dobitnik nagrade Udruženja kompozitora Srbije "Darko Kraljić"

M. Ć.

08. 05. 2021. u 07:20

KOMPOZITOR Radivoje Rade Radivojević dobitnik je nagrade "Darko Kraljić" za životno delo u domenu popularne muzike za 2020. godinu, koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije.

ОВО ЈЕ КРУНА МОЈЕ КАРИЈЕРЕ: Раде Радивојевић добитник награде Удружења композитора Србије Дарко Краљић

Foto V. Danilov

Odluku je jednoglasno donela stručna komisija UKS, u sastavu: Radoslav Graić, predsednik, i kompozitori Žarko Dančuo, Jovan Maljoković, Vladan Vučković Paja i Aleksandra Milutinović. Dodela nagrade biće upriličena krajem godine autorskim koncertom laureata.

- Za više od 50 godina karijere, Rade Radivojević postao je jedan od vodećih autora, čiji se značaj može porediti sa popularnošću legendarnog Darka Kraljića - navodi se u obrazloženju žirija.

Muzikolog Ivana Trišić ističe da je, u istorijski razvoj popularnog žanra, Radivojević uneo "složena formalna rešenja koja su proširila tradicionalni oblik popularne pesme, obogatio harmonsku podlogu i doneo maštovite aranžmane".

- Njegova muzika, pre svega, pleni neiscrpnom melodikom, lirikom i osećajnošću jednog izrazitog, snažnog neoromantičara - dodaje Trišićeva. - Kao takva, ona prevazilazi merila savremenog istorijskog perioda, i ima sve šanse da i u dalekoj budućnosti zrači kao evergrin baština.

OD MUZIKE ZA DECU DO SPOTOVA

RADIVOJEVIĆ je ostavio pečat pišući i muziku za decu, za film, igrane i dokumentarne televizijske emisije i serije, pozorišne predstave, muzičke špice i reklamne spotove. Objavio je tri autorske ploče i tri diska. Obeležavajući četiri decenije karijere, 2009. u beogradskom Sava centru, održao je autorski koncert sa više od 100 izvođača. Povodom 50 godina Radivojevićevog rada, RTS je 2019. organizovao u "Kombank dvorani" još jedan njegov koncert, pod nazivom "Tragovi".

Radivojević, kompozitor, aranžer, producent i instrumentalista, diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 1974. Njegov opus sadrži više od 700 ostvarenja, među kojima se posebno izdvajaju hitovi i pobedničke pesme na festivalima u Beogradu, Skoplju, Novom Sadu, Budvi, Herceg Novom, Sofiji, Velikom Trnovu... Bio je poslednji predstavnik Jugoslavije na "Pesmi Evrovizije" u Malmeu 1992, sa numerom "Ljubim te pesmama", koju je izvodila Ekstra Nena. Proglašen je za kompozitora godine u Jugoslaviji 1994, u Makedoniji 2000, i za hit-kompozitora u Bugarskoj 2014. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada među kojima se izdvajaju "Zlatna značka", "Zlatni beočug", "Maestro internešenel" za životno delo, kao i ona za najveći hit u istoriji festivala zabavne muzike "Evrofest" u Skoplju za pesmu "Mnogu solzi"...

- Počastvovan sam novom, najprestižnijom nagradom u oblasti popularne muzike, koja dolazi od mojih kolega - ističe Radivojević za "Novosti". - To je, na neki način, kruna karijere, što ne znači da ću prestati da radim.

Rade podseća da su prethodni dobitnici nagrade "Darko Kraljić" Kornelije Kovač, Vojkan Borisavljević, Zoran Simjanović i Momčilo Bajagić.

- Krug dobitnika se širi, što svedoči o tome koliko kvalitetnih autora ima naša zemlja - zaključio je Radivojević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti