PLATI PA - PEVAJ: Rokeri traže dodatni novac zbog emitovanja njihovih pesama u "Zvezdama Granda"

M. ĆUNKOVIĆ

17. 04. 2021. u 08:15

FOLK muzika je dominantna godinama u muzičkom takmičenju "Zvezde Granda", ali, pogotovo u poslednje vreme, sve više učesnika bira i pop-rok numere.

ПЛАТИ ПА - ПЕВАЈ: Рокери траже додатни новац због емитовања њихових песама у Звездама Гранда

Foto: ATA Images

Pitanje je, međutim, kako će to izgledati u budućnosti jer su, po rečima člana žirija Đorđa Davida, pojedini srpski rok muzičari zabranili da se njihove pesme izvode u ovoj emisiji bez posebne finansijske nadoknade. Njemu je takav stav kolega neshvatljiv i razočaravajući.

- Neću iz pijeteta da pominjem imena ljudi sa kojima imam dobar odnos, i koje poštujem - kaže, za "Novosti", Đorđe David. - Moja uloga u "Grandu" je, između ostalog, da putem najorganizovanije produkcije u zemlji, pokušam da plasiram rokenrol koji je na radio i TV stanicama zapostavljen. Izuzetak su "dvestadvojka", Radio Beograd 1, Naksi tu i tamo. Rokenrol se po medijima pušta u nevremenima, a ovo je varijanta da ide u udarnom terminu. Niko me u "Grandu", počev od Saše Popovića, nije bilo čime uslovljavao šta ću svojim kandidatima da dam da pevaju. Naprotiv, ruke su nam odrešene. Javljali su se neki jahači apokalipse čije me mišljenje tangira kao opalo lišće u jesen, ali kada sami muzičari tako nešto rade, to je autogol. Hvala bogu, rokenrol priča je veoma bogata.

Đorđe David ističe čime je posebno razočaran:

- Ovo nisam doživeo ni od jednog kolege iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, već iz Srbije. To je bolan momenat, nama neprijatelj ni u jednom segmentu nije potreban.

Pokušali smo da dođemo do zvanične reakcije "Grand produkcije", međutim, portparol Vesna Milanović je izjavila da su i oni saznali za celu priču putem medija, i da su u gužvi oko jučerašnje proslave sedmog rođendana Grand televizije.

Foto: Arhiva "Novosti"

GALE KERBER: NAŠE PESME - SLOBODNO

MEĐU pesmama iz rokenrol miljea koje se izvode u "Zvezdama Granda", ali i drugim sličnim muzičkim takmičenjima su i hitovi grupe "Kerber". Frontmen niškog benda Goran Šepa Gale ne spada među one koji se bune, naprotiv:

- Nekoliko momaka je to izvanredno izvodilo, i prijalo mi je da čujem da nekog interesuje rokenrol na taj način. Odlično su pevali. Pretpostavljam da emisija redovno plaća tantijeme. Mi naknadno nismo ništa tražili, nisam nešto protiv toga. Drago mi je da pesme žive.

Upitan šta misli o stavu kolega koji se bune, Gale kaže:

- Verovatno ima nešto dublje. Svako ima pravo da traži nešto. Potoje propisi koje su za sve jednaki, autorska prava ista. Svako ima pravo da možda za sebe traži više, meni je to u redu. Važno je da se nešto plaća od svega toga, da to ne ide baš u vetar.

Đorđe David je naveo da stav sličan Galetovom imaju i Dragi i Žika Jelić, legende "JU grupe".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)