KREĆU "KLAN" I "KAMIONDŽIJE": Premijere domaćih serija za ispraćaj stare i doček nove godine

Jelena BANjANIN

26. 12. 2020. u 10:30

NEOBIČNE praznične dane obeležiće premijere žanrovski različitih domaćih serija: krimi-drame "Klan", autora Slobodana Skerlića i komedije "Kamiondžije d.o.o.", iz pera Gordana Mihića.

КРЕЋУ КЛАН И КАМИОНЏИЈЕ: Премијере домаћих серија за испраћај старе и дочек нове године

Foto: RTS

Mada naizgled posve drugačije, serije imaju jednu sličnost - dvojicu glavnih junaka. U "Klanu" dva mlada provincijalna probisveta, Šok i Paša, pokušavaju da se probiju do vrha podzemlja. Nasuprot njima, u novim "Kamiondžijama" dvojica sredovečnih marginalaca, Baja i Žića, bore se za svoje parče sreće poštenim radom.

KLAN

Po dve epizode u paketu napete krimi-drame "Klan" biće emitovane od 25. decembra, petkom, u 20.00, na kablovskom kanalu Superstar TV. A šira publika će "Klan" moći da gleda već od 26. decembra, vikendom, od 20.00, na RTS 1.

Savremena akciona drama furioznog ritma proizvedena je u saradnji "Fajerflaj" produkcije i "Telekoma Srbije". Serija "Klan" će u osam epizoda pružiti dubok i do sada neviđen uvid u srce kriminalnih organizacija i njihovih mnogobrojnih poslova. Na obodu srpskog podzemlja su sitni lopovi Šok (Aleksandar Dimitrijević) i Paša (Nedim Nezirović) koji se spletom okolnosti uzdižu do vrha.

- Poreklo zla i problem nasilja su teme kojima imam potrebu da se bavim. Želeo sam da uđem u svet podzemlja, prema kome imam svako moguće gađenje, tako da unapred svoje junake ne osudim. Dao sam im šansu da budu živi ljudi sa svim strahovima, nesigurnostima i pokvarenošću, ali i da pokažem apsurdnost i gnusobu koju proizvode svojim delovanjem. Trudio sam se da im ni u jednoj situaciji ne olakšam. Moji junaci uče se kriminalnom "zanatu" i zbog sopstvenih limita zaglavljuju se u probleme i nesporazume. Iz toga se vade zahvaljujući beskrupuloznosti i time što su spremni na sve, a nezainteresovani su za žrtve i posledice - objašnjava reditelj i scenarista Slobodan Skerlić.

Foto: Fajerflaj produkcija

Priča počinje spektakularnom likvidacijom mafijaškog bosa Tigra (Petar Benčina). Ravnoteža u podzemlju je narušena i očekuje se nova podela plena za koju su svi zainteresovani. Lopovi Šok i Paša, koji preprodaju auto-delove, kradu automobil supruge važnog kriminalca Bubuona (Feđa Štukan). On ih pronalazi i nudi oprost, ako za njega odrade prljav posao. Tako Šok i Paša zakoračuju u svet koji je u uskoj sprezi sa mitom, korupcijom i različitim slojevima društva - kriminalcima, političarima, policijom, tajnim službama, paravojnim formacijama... Uloge u "Klanu" tumače i Vladimir Kovačević, Mladen Sovilj, Ivan Zarić, Uroš Jovičić, Anđela Popović, Miloš Petrović, Milena Božić, Aleksandar Đurica, Srđan Timarov, Nebojša Ilić, Ljubinka Klarić...

Priča počinje spektakularnom likvidacijom mafijaškog bosa Tigra (Petar Benčina)

KAMIONDžIJE D.O.O.

Radnim danima u udarnom terminu od 20 časova, RTS 1 će od 28. decembra prikazivati dugoočekivanu komediju "Kamiondžije d.o.o." iz pera Gordana Mihića, a u režiji Filipa Čolovića. Serija od 20 epizoda, koja je nastala u produkciji RTS, "Telekoma Srbije" i kuće "Nira Pro", omaž je "Kamiondžijama" iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Slučajni susret Žiće (Tihomir Stanić), bivšeg šofera, a potom bibliotekara u maloj seoskoj školi, i Baje (Nenad Jezdić), vozača autobusa u saobraćajnom preduzeću u Ubu, menja njihove živote. Pošto su ostali bez posla, gledajući reprizu "Kamiondžija" sa Miodragom Petrovićem Čkaljom i Pavlom Vujsićem, koji su igrali Jareta i Paju, odlučuju da kupe kamion.

 

Foto: RTS

- Pravili smo priču o, uslovno rečeno, malim ljudima i njihovim svakodnevnim problemima. Međutim, što smo više zalazili u serijal, isticali su se partnerski odnosi među likovima. Želeli smo da pre svega prikažemo njihove pozitivne osobine, naravno, uz sve mane koje njihovi karakteri imaju. U prvom planu je prijateljstvo Baje i Žiće, dva čoveka koji verovatno nikada ne bi sarađivali da ih životne prilike nisu naterale. Osim njihovih avantura, pratimo i odnos muža i žene, tačnije Žiće i Dare (Paulina Manov), zatim dve sestre, odnosno Dare i Seke (Jelena Stupljanin), kao i Bajine pokušaje da posle dva neuspela braka ostvari vezu sa Silvanom (Iva Ilinčić) i kasnije Đerasimom (Danina Jeftić). U prvom planu ove serije su ljudskost, bliskost, toplina i porodica u najširem smislu te reči, što i krasi Mihićeve tekstove - ističe za "TV Novosti" reditelj Filip Čolović.

Serija od 20 epizoda omaž je "Kamiondžijama" iz sedamdesetih godina prošlog veka

Pokojni Mihić je još 2009. napisao scenario, koji su na snimanju "razigravali" glumci i reditelj. Pošto serija nosi sličan naziv i pošto su u prvom planu dva temperamentom različita čoveka, poređenja su neminovna. Ipak, kako ističe Čolović, nemoguće je upoređivati se već mitskim i kultnim:

- Trudili smo se da napravimo otklon i da što više ličimo na sebe jer vremena su se promenila. Dok su stare kamiondžije bili heroji socijalističkog društva, ove naše su autsajderi u kapitalističkom društvu. To ne znači da ne mogu da iznesu svoje mišljenje i kažu ono što bi rekla većina skrajnutih, ispravnih, nepravdom pogođenih ljudi. Obojica glavnih junaka su dobri, dostojanstveni i čestiti. Oni ne žele da budu mufljuzi, bez obzira na tešku materijalnu situaciju. Serija jeste bajkovita u izrazu, ali nije bajka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)