PETAR POKREĆE NOVI SVET: Na "Dečjoj pesmi Evrovizije" Srbija se takmiči sa kompozicijom "Otkucaj"

V. Pantelić

29. 11. 2020. u 12:20

SRBIJU će danas na 18. po redu manifestaciji "Dečja pesma Evrovizije" (direktan prenos na Drugom programu RTS od 17 časova), predstavljati Petar Aničić (14) sa pesmom "Otkucaj".

ПЕТАР ПОКРЕЋЕ НОВИ СВЕТ: На Дечјој песми Евровизије Србија се такмичи са композицијом Откуцај

Foto privatna arhiva

Manifestacija će biti održana u Varšavi, ali zbog pandemije korone, pesme neće biti izvođene uživo, već će se emitovati snimljeni nastupi, a takmičari će se uključivati u prenos iz televizijskih studija u svojim zemljama. Petar će nastupiti pod rednim brojem četiri i, u konkurenciji sa takmičarima iz Nemačke, Kazahstana, Holandije, Belorusije, Poljske, Gruzije, Malte, Rusije, Španije, Ukrajine i Francuske, pokušati da donese pobedu našoj zemlji. Moto ovogodišnjeg takmičenja je "Pokreni svet", a ideja je da se predstavi značaj svakog pojedinca.

Predstavnik Srbije Petar Aničić odličan je učenik osmog razreda Osnovne škole "Pavle Savić" u Mirijevu. Od četvrte godine se bavi muzikom. Isprva mu je kuma držala časove klavira, te je Petar još tada znao da odsvira kompoziciju "Sveti Sava (Ko udara tako pozno)".

Kao šestogodišnjak, upisao je nižu muzičku školu "Mokranjac", u klasi profesorke Milene Ilić, a sa sedam godina komponovao je svoju prvu pesmu, instrumental "Brzo trčim". Osim maternjeg jezika, govori i engleski, španski i nemački jezik. Takođe, voli razne sportove, ali mu je srce osvojilo veslanje. Trenira u Veslačkom klubu Partizan i kaže nam da ga reka Sava inspiriše i daje mu snagu, a voda ga smiruje. Na pitanje da li ima tremu pred današnje takmičenje, Petar, za "Novosti", odgovara:

Foto privatna arhiva

- Nemam tremu, ali sam mnogo uzbuđen, toliko da noću ne mogu da spavam. Želim da Srbiju predstavim u najboljem svetlu. Mi smo malena zemlja, treba da se istaknemo, da vidi Evropa da smo kvalitetni. Poruka pesme "Otkucaj" je - ljubav. Hoću svima da prenesem kako smo mi miroljubiv narod koji svakog voli.

Aničić će pesmu izvesti dvojezično - na srpskom i engleskom jeziku. Pitamo ga otkud on na "Dečjoj pesmi Evrovizije".

- Drug mi je još 2014. otkrio ovo takmičenje - veli Petar. - Zajedno smo gledali prenos i tada sam počeo da sanjam kako ću da zasenim sve na toj sceni. RTS je u julu raspisao konkurs, pozvao decu da otpevaju i pošalju im pesmu koja nije bila izvođena. Rešio sam da se istaknem, tako što ću svoju pesmu sam napisati, odsvirati i otpevati. Ušao sam u uži krug, sa još dve devojčice, i na kraju su me izabrali. Leontina Vukomanović mi je pomogla što se tiče teksta, a Vladimir Graić i Nemanja Filipović oko muzike i aranžmana.

BESPLATNO GLASANjE

GLASANjE za takmičare na "Dečjoj pesmi Evrovizije" počelo je u petak, putem zvaničnog sajta Junioreurovision.tv i traje do 17 časova, odnosno do početka prenosa. Gledaoci pre glasanja moraju da pogledaju kratak pregled svih pesama, a glasa se za tri omiljene kompozicije. Moguće je glasati i za svoju zemlju. Druga faza glasanja publike počeće nakon poslednjeg nastupa na takmičenju i trajaće 15 minuta. I u ovoj fazi, i iz Srbije možete glasati za našeg predstavnika, ako vam se pesma svidi, a glasanje je besplatno.

Žao je Petru što je ove godine takmičenje onlajn, pa ne može da se druži sa ostalim predstavnicima. Ipak, druže se preko interneta, "Skajpa" i društvenih mreža. Razgovaraju, daju jedni drugima podršku, šalju poruke. Bio je nedavno Petar dva dana u Poljskoj i u Varšavi je u studiju snimio uživo pesmu "Otkucaj", koja će danas biti emitovana. Otpevao ju je i na poljskom jeziku, jer je Poljska zemlja domaćin "Dečjeg Evrosonga".

- Baš su me malopre zvali sa poljske televizije - ponosan je Petar. - Iznenađeni su kako sam tako brzo savladao njihov jezik, koji nije baš lak, pa smo razgovarali o tome. A ja sam jezike naučio gledajući filmove na televiziji. Na moru, na primer, kada upoznam drugare iz stranih zemalja, ostanemo u kontaktu. U početku su mi se smejali kako govorim njihov jezik, ali sada mi se više niko ne smeje, pričam kao da sam tamo rođen.

Osim roditelja, Petrova najveća podrška je dva minuta starija bliznakinja Sofija. Ona je izuzetan sportista, voli fiziku, ali ne voli da se ističe. Brata podržava i prati iz pozadine. Za razliku od Sofije, Petar od malih nogu voli da bude u centru pažnje. Zanimalo nas je šta privatno voli da sluša.

- Svašta slušam - iskren je Petar. - Volim modernu pop muziku, a omiljena pevačica mi je Keša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024