FENOMEN KOJI TRAJE: Knjiga "Kraljevačka pank hronika" Vojkana Trifunovića ugledala svetlo dana

Goran Ćirović

08. 11. 2020. u 06:47

POSLE višegodišnjeg iščekivanja, ovih dana konačno je iz štampe izašla knjiga "Kraljevačka pank hronika" čiji je autor Vojkan Trifunović, istoričar iz Kraljeva.

ФЕНОМЕН КОЈИ ТРАЈЕ: Књига Краљевачка панк хроника Војкана Трифуновића угледала светло дана

Foto G. Šljivić

Na 250 stranica i kroz 15 poglavlja, uz autentične fotografije i izjave aktera, ova knjiga predstavlja svojevrsno svedočanstvo o razvoju jedne od najzanimljivijih lokalnih pank scena u Srbiji, ali i na prostoru bivše Jugoslavije.

- Pod uticajem "Seks pistolsa", prvi pank bend u Kraljevu 1978. bio je "KV ekspres" - kaže nam Vojkan Trifunović. - Potom su osnovane "Otpadne vode", kojima su zbog provokativnog koncerta odlukom tadašnjeg SUP ubrzo zabranjeni javni nastupi. Kasnije se pojavljuju "Vatrena voda" i "Fakersi", a prava ekspanzija pank bendova usledila je krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

Poseban akcenat u knjizi posvećen je fenomenu pank bendova sastavljenih od tadašnjih srednjoškolaca, koji su se u vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije, besparice, sankcija i najezde turbo-folka, hrabro usudili da izraze svoj stav protiv rata, rasizma, nasilja nad ženama, multinacionalnih kompanija...

- Oni su, na primer, prvi pokrenuli temu civilnog služenja vojnog roka, manjinskih i prava žena... Učinili su to jasno i glasno, utičući i na svojevrsnu decentralizaciju alternativnih muzičkih tokova do tada rezervisanih za Beograd i Novi Sad - naglašava Trifunović.

Prema njegovim rečima, najveći trag na kraljevačkoj pank sceni u tom periodu devedesetih ostavili su "Hoću? Neću!" i "Totalni promašaj", kao i "Smudos", "Sedativ", "Mortus", "Panišd""

- Nakon ponovnog okupljanja 2018. za koncert povodom 40 godina panka i 30 godina hardkora u gradu na Ibru, "Sedativ", "Totalni promašaj" i "Smudos" su čak nastavili sa radom uprkos dvodecenijskoj pauzi - dodaje autor "Kraljevačke pank hronike". - Uz kraljevačko-zagrebački The Truth tako je praktično nastavljena priča o fenomenu kraljevačke pank scene koja i dalje traje i izaziva pažnju i van granica naše države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGLA SI RUKE OD MENE! Karleuša se javno obratila Dragani, a nekada su bile bliske: Slobodno mi pošalji poruku