KIDMAN, GRANT... I SAJBER RATOVI: Hit serija "Slom" i kontroverzni dokumentarac "Savršeno oružje"

J. BANjANIN

26. 10. 2020. u 18:42

NOVA mini-serija "Slom" (The Undoing), koja stiže 25. oktobra, od 3.00, na HBO kanal, okupila je ekipu zvučnih holivudskih imena iza i ispred kamere.

КИДМАН, ГРАНТ... И САЈБЕР РАТОВИ: Хит серија Слом и контроверзни документарац Савршено оружје

Foto Promo

Autor i scenarista Dejvid E. Keli, koji potpisuje serijale "Ali Mek Bil" i "Male velike laži", u psihološku dramu, od šest epizoda, nedeljom, adaptirao je roman "Trebalo je da znaš" književnice Džin Hanf Korelic. Režiju potpisuje Suzan Vier, koju publika pamti po prošlogodišnjem "Netfliksovom" hitu "Kutija za ptice".

Glavni protagonisti su članovi elitne njujorške porodice Frejzer - psihološkinja Grejs (Nikol Kidman), onkolog Majk (Hju Grant) i njihov sin, violinista Henri (Noa Džup). Bračni par živi raskošni san pun privilegija, kakav su oduvek želeli. Tik pred izdavanje nove knjige, u kojoj deli savete o muškarcima, Grejs će postati trn u oku javnosti. Preko noći, sve što su Frejzeri izgradili nestaje zbog nasilne smrti, koja će odmotati klupko tajni i intriga.

Nikol Kidman, Foto Promo

Svi problemi u raju dolaze sa Elenom Alves (Matilda de Andželis) novom članicom humanitarne organizacije kojom rukovode majke ugledne privatne škole. Elena kao predstavnica nižeg staleža nekim čudom uspela je da se ušunja u svet bogataša. Ova lepotica ne preza da doji novorođenče pred uštogljenim njujorškim gospođama i na druge načine provocira. Ipak, pre nego što je dobila šansu da bilo šta otkrije o sebi, krvnički je ubijena i ostavljena raskomadana u svom umetničkom studiju. Tragedija bi ostala samo ružan trač da istog dana nije nestao Majk Frejzer.

Život uspešne Grejs tada se okreće naglavačke i stavlja u nezahvalnu poziciju jer nije sigurna sa kime je živela svih godina navodnog srećnog života. Policajci joj ne veruju ni reč, što pojačava misteriju i pitanje ko je potencijalni ubica.

Još jedna poslastica serije je neumorni 85-ogodišnji majstor glume Donald Saderland, a ostatak glumačke postave čine Edgar Ramirez, Ismael Kruz Kordova, Lili Rabe, Sofi Grabol...

Na istom kanalu, 29. oktobra, u četvrtak, od 21.40, biće emitovan novi kontroverzni dokumentarac, pod naslovom "Savršeno oružje", koji se bavi globalnim porastom sajber ratovanja u poslednjih nekoliko godina.

Foto Promo

Rat je drevan koliko i samo čovečanstvo, a tokom vekova evoluirao je sa nama. S većim tehnološkim razvojem priroda oružja se promenila i očekivano je da sa pojavom interneta, mobilnih telefona i skoro svugde dostupnog signala ratovanje postane sofisticiranije i opasnije. Sajber "razmena vatre" podrazumeva da nacionalne države ili međunarodne organizacije napadnu ili pokušaju da oštete računare i informacijske mreže druge države, na primer računarskim virusima ili isključenjem telekomunikacionih veza. Nema sumnje da se sajber ratovnje sve više koristi u današnje vreme, a čak i kada ga ne opažamo - prisutno je. O tome najbolje govori uvod u film: "Sajber ratovanje je najjeftinije, vrlo destruktivno i nevidljivo oružje".

Donald Tramp i Vladimir Putin, Foto Promo

Dokumentarac "Savršeno oružje" zasnovan je na istoimenoj knjizi urednika vašingtonskog izdanja "Njujork tajmsa" Dejvida Sangera iz 2018. godine, a režiju potpisuje Džon Mađio.

Dok se Sjedinjene Američke Države pripremaju za ovogodišnje predsedničke izbore, film "Savršeno oružje" pod lupu stavlja prethodne slučajeve sajber napada. Pre desetak godina SAD i Izrael napali su iranski nuklearni program koristeći zlonamerni softver Stuhnet. Ovo je nadahnulo ostale nacije i hakere da razviju sve sofisticiranije uzvratne napade na SAD i njihove saveznike.

Biće reči i o poznatom hakerskom napadu na kompaniju "Soni" krajem 2014, kada su ilegalno objavljena četiri filma sa "A" liste, kao i mnogo privatnih i zaštićenih podataka o rukovodstvu, zaposlenima i holuvudskim talentima. Verovalo se da iza toga stoji Severna Koreja i njen predsednik Kim Džong Un zbog komedije "Intervju" u kojoj se pojavljuje kao jedan od glavnih likova.

Noa Džup, Foto Promo

Nezaobilazna je i tema mešanja Ruske Federacije tokom izbora za predsednika SAD 2016, kao i kontinuirana pretnja sajber napadima na ovogodišnje izbore. Napor Agencije za nacionalnu bezbednost i Sajber komande SAD da povrate prevlast u sajber sukobu i odvrate protivnike tokom izbora 2020, potkopao je predsednik Donald Tramp. Prvi čovek SAD promovisao je teorije zavere koje ruske operacije čine još moćnijim.

Pred kamerama su govorili bivša državna sekretarka i predsednička kanditatkinja u trci 2016. Hilari Klinton, bivši direktor NSA i prvi zapovednik američke sajber komande Kit Aleksander, bivši direktor nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper, trenutni direktor DHS-ove Agencije za bezbednost i infrastrukture Kristofer Krebs, bivši izvršni direktor "Soni entertejmenta" Majkl Linton, režiser Set Rogen, bivši američki sekretar za nacionalnu bezbednost Kerstjen Nilsen i predsednik "Majkrosofta" Bred Smit.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri