"STAIRWAY TO HEAVEN" JE LED CEPELINOV: Završila se pravna bitka za jedan od najvećih hitova

J. Ž. S.

06. 10. 2020. u 10:19

LEGENDARNI britanski rok bend Led Cepelin u ponedeljak je zvanično dobio pravnu bitku koja je trajala šest godina nakon što ih je američki bend Spirit optužio da su planetarnim hitom "Stairway to Heaven" plagirali njihovu pesmu "Taurus".

STAIRWAY TO HEAVEN ЈЕ ЛЕД ЦЕПЕЛИНОВ: Завршила се правна битка за један од највећих хитова

Depositphotos

Vrhovni sud SAD odbio je da uopšte razmatra slučaj, što znači da je odluka Apelacionog suda u San Francisku iz marta 2020. godine ostala na snazi.

Taj sud je, naime, podržao prvostepenu presudu iz 2016. godine kojom je utvrđeno da Led Cepelin nije kopirao šezdesetih godina popularni instrumental iz pesme Taurus, psihodelične grupe Spirit.

"Taurus" je nastao 1968. godine, tri godine pre nastanka hita "Stairway to Heaven". Tužioci su tražili između tri i 13 miliona dolara na ime autorskih prava, ali nisu uspeli da dokažu da su elementi Bika "suštinski slični" uvodu u "Stairway to Heaven".

Pesmu benda Spirit napisao je gitarista Randi Volfe, poznat kao Randi Kalifornija, koji je preminuo 1997. Tužbu je 2015. podneo pokojni Volfov advokat Majkl Skidmor, optužujući Planta i Pejdža za krađu.

Led Cepelin i Spirit zajedno su obišli turneju nakon pisanja pesme, a Skidmore je nagovestio da ju je Pejdž stvorio pošto je uživo čuo pesmu "Taurus".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)