RETRO I ROMANTIKA SU PONOVO U MODI: Bojan Petrović (VIS "Scena") o povratničkom albumu snimanom čak 10 godina

M. Ćunković

29. 09. 2020. u 08:52

VOKALNO-INSTRUMENTALNI sastav "Scena", čiji članovi su iz Majdanpeka, Beograda, Kragujevca, Požarevca i Zaječara, obnovio je rad i predstavio pesme "Gde je nestao mesec" i "Pokaži mi".

РЕТРО И РОМАНТИКА СУ ПОНОВО У МОДИ: Бојан Петровић (ВИС Сцена) о повратничком албуму сниманом чак 10 година

Foto Miroslav Balabanović

One najavljuju već snimljen, treći album koji bi trebalo da se pojavi početkom proleća 2021. pod etiketom "Goratona". Podgoričani su objavili i njihovo prethodno izdanje 2008.

VIS "Scena" postoji još od 1983, a prvi album, snimljen '89, objavila je 1994. kuća "Tejk it or liv it". Na tom izdanju je i prva verzija pesme "Gde je nestao mesec", a u novo ruho će biti odevena još jedna numera sa prvenca, "Ko na jastuku". Grupa je nastupala uživo samo do 1990, a potom su aktivnosti bile usmerene isključivo ka studijskom radu.

Novi album je sniman čak 10 godina, i sadržaće 11 numera, a nazvan je "Ti nisi taj", po obradi pesme Luisa Armstronga Pretty little missy iz davne 1955. Aktuelnu postavku čine vođa grupe, autor i gitarista Bojan Petrović (na slici), pevačica Aleksandra Stojanović, Jovan Đapić (bas gitara), Igor Kokić (klavijature), Goran Jovanović (gitara) i Dejan Lazarević (bubnjevi). Petrović ističe da su sve njihove pesme ljubavne - bilo da su brze ili lagane, u džez, pop ili fank maniru.

- Emotivni smo, nostalgični i romantični, kao da smo iz nekog drugog vremena kada se drugačije živelo - setno će Bojan za "Novosti". - Nijedna pesma ne zvuči novije od 1990. Mi smo retro bend, a retro je u modi. Muzika nam je, u pravom smislu reči, vanvremenska.

Vođa grupe se osvrće na period kad je "Scena" stupila na scenu.

- Bilo je tada jugoslovensko tržište, mnogo više solista i grupa. Sve je imalo više smisla, nije bilo interneta ni piraterije, bar ne kao danas. Ploče i kasete su imale velike tiraže, međutim, bendovi iz provincije, poput nas, nisu mogli da prođu pored "velikih grupa iz velikih gradova". I dan-danas je tako. Ako nisi iz Beograda, kao da ne postojiš. Nama je podjednako teško bilo, i tada i sada, i pored interneta, "Jutjuba", da se predstavimo širem auditorijumu.

Finansije su, kaže Petrović, glavni razlog što bend, za skoro 38 godina postojanja, nije snimio više albuma.

- Problem je i što živimo u pet gradova, i teško nam je da se okupimo. Ako bude ozbiljnijeg interesovanja za našu muziku, napravićemo prošireni sastav i svirati svuda gde je to moguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave