PRVA OSTAJE BEZ JUTARNJEG PROGRAMA? Televizija kažnjena zbog propusta Jovane Joksimović

Novosti online

22. 09. 2020. u 10:43

PRVA televizija u ponedeljak je zvanično prekinula saradnju sa voditeljima jutarnjeg programa Jovanom Joksimović i Srđanom Predojevićem, a gledaoci jutros nisu mogli da prate emisiju "Jutro".

ПРВА ОСТАЈЕ БЕЗ ЈУТАРЊЕГ ПРОГРАМА? Телевизија кажњена због пропуста Јоване Јоксимовић

Foto: Instagram

Savet regularnog tela za elektronske medije REM doneo je odluku o izricanju mere privremene zabranje objavljivanja programskog sadržaja zbog ispusta Jovane Joksimović, a na osnovu priloga o vršačkom nasilju u kojem je otkriven identitet maloletnika, žrtve nasilja, saopštili su sa Prve.

- Prilog objavljen je u martu ove godine, a REM je tom prilikom doneo meru upozorenja da se mora poštovati pravilnik o zaštiti prava maloletnika i da se neće ubuduće emitovati sadržaji u kojima se otkrivaju identitet maloletnih lica tj. da je pružilac medijske usluge dužan da zaštiti identitet maloletnika.

Izricanje ovakve mere podrazumevalo je i da se zvanično saopštenje regulatornog tela i pročita u istoj emisiji u kojoj je objavljen sporni sadržaj. Jovana Joksimović je to učinila ali, kako je zapaženo, ponovo je na indirektan način, otkrila identitet maloletnika, saopštavanjem imena i prezimena majke, kao prikazivanjem kadrova na kojima se vidi lice - navodi se u saopštenju Prve televizije i dodaje.

- Stoga je Svet regulatrognog tela zaključio da Prva jeste objavila izrečenu meru ali ne poštujuju način objavljivanja mere koji određuje ističući da je dva puta izvršena ista radnja - otkrivanje identiteta devojčice iz priloga koja je bila žrtva nasilja. Savet nije osporio nameru da je Prva mogla kroz prilog da predstavi potencijalne nepravilnosti u radu ustanova i da ukaže na problem u društvu ali bez informacija o identiteta maloletnice - piše u reagovanju.

- Navodeći da se radi o veoma delikatnoj situaciji, Savet regulatora doneo je još rigorozniju meru u odnosu na prvu opomenu, a to je privremena zabrana objavljivanja programskog sadržaja za emisiju "Jutro" u trajanju od 24 sata. To je razlog što nismo imali priliku da gledamo ovaj program o kojem Srbija ne prestaje da priča. Mera upozorenja ističe tokom večeri tako da će već u sredu gledaoci moći ponovo da informišu o svim važnim događajima u "Jutru" Prve. Gledaoci će umesto "Jutra" moći da prate emisiju "Vesti specijal - saopštila je TV Prva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist