NENAD MILENKOVIĆ O ZNAČAJU JEDNOG OD ČETIRI SVETSKA FESTIVALA TV SERIJA: FEDIS serije koje smo voleli i gledali čuva od zaborava

J. BANjANIN

29. 08. 2020. u 10:50

KULTURNI događaj od velikog značaja za televizijsku produkciju, ali i najširi auditorijum, međunarodni Festival drama i serija (FEDIS), obleležiće ove godine jubilej.

НЕНАД МИЛЕНКОВИЋ О ЗНАЧАЈУ ЈЕДНОГ ОД ЧЕТИРИ СВЕТСКА ФЕСТИВАЛА ТВ СЕРИЈА: ФЕДИС серије које смо волели и гледали чува од заборава

Foto: Promo

Jedini festival TV serija u jugoistočnoj Evropi, ali i jedan od četiri takva u svetu, tokom devet izdanja okupio je brojne autore i aktere iz Srbije i regiona. Pored prilike za razmenu kreativnih ideja, organizatori su podsticali podizanje standarda TV programa, podsećali na istorijat TV stvaralaštva i najznačajnije dramske umetnike, ali i dodelili više od stotinu "Zlatnih antena" najzaslužnijima. Ove godine medijski sponzor 10. FEDIS-a biće "TV novosti", a pod reflektore se vraća priznanje koje donosi šarm prohujalih vremena.

"Zlatna antena" biće dodeljena u 13 kategorija o kojima odlučuje stručni žiri, ali i publika

- Nekada su "Novosti" dodeljivale nagradu za najbolji glumački par na Filmskom festivalu u Nišu. Došli smo na ideju da to vratimo jer je reč o tradiciji i ta nagrada će se zvati po "Novostima". Na obostrano zadovoljstvo imaćemo glumački par godine kao što je nekada bilo na Niškom festivalu - kaže osnivač i direktr FEDIS-a, po vokaciji novinar i kulturolog, Nenad Milenković. - Za deset godina, otkako sam FEDIS pokrenuo u Rakovici, nije se pojavilo ništa slično nigde u jugoistočnoj Evropi. Zato, osim ličnih razloga, imam obavezu da festival održavam i da se borim da on opstane. Poslednje tri godine smotra se nalazi u okviru zvaničnog programa Doma omladine Beograda. Upravo tu 30. septembra biće održano finalno veče jubilarnog 10. FEDIS-a.

* U prošloj sezoni na našim TV kanalima premijerno je emitovana 21 domaća serija. To je više nego u zemljama regiona zajedno?

- To je više nego u vreme SFRJ kada su bila veća sredstva, ali i publika. Sada se situacija okrenula u korist TV serija jer smo svi, između ostalog, postali konformisti, pa odlazak u bioskop, gde drugi određuju termine, više nije tako primamljiva opcija. Publika je, pri tom, postala zahtevnija, a TV serije su napredovale i produkcijski su u rangu filma. Način života i tržište, kao i to što su serije unapređene u odnosu na prethodni period rezultiralo je time da one postanu potpuni hit i da budu najgledanije. Osim toga, serije su jedini sadržaj koji je gledaniji od rijalitija, pa je, na neki način, vid borbe protiv banalnih i vulgarnih TV sadržaja.

* Nagrada festivala je "Zlatna antena", ali čini se da su joj u poslednje vreme primat oteli kablovi i internet?

NAJBOLjI GLUMAČKI PAR BIRAJU NAŠI ČITAOCI

ŽIRI bira imeđu četiri nominacije za svaku kategoriju, a to su glavna i epizodna muška i ženska uloga, glumačko otkrovenje godine, režija, scenario, muzika, montaža, kostim, fotografija. Dodeljuju se i nagrade za sveukupan doprinos TV produkciji, najboljoj i najgledanijoj seriji. Publika će birati najpopularniju TV seriju iz regiona prikazanu u Srbiji, a pobedničkom ostvarenju iz Crne Gore, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine biće uručena "Zlatna antena". O dobitnicima nagrade "Novosti" za najbolji glumački par odlučiće čitaoci "Večernjih novosti", "TV novosti" i naših portala.

- Nekada su antena i TV serija bili sinonimi za nedelju u osam uveče kada su svi sedeli i gledali "Vruć vetar", "Bolji život", "Otpisane", "Grlom u jagode" i druge legendarne serije. Ona je simbol starih dobrih vremena kada nikog nije bilo na ulicama zbog nove epizode. Donekle se to sada vratilo, sudeći po popularnosti i gledanosti. Doduše, savremeno doba donelo je mogućnost da ne moramo da čekamo određeno vreme da nešto gledamo već možemo emitovano vratiti ili gledati unapred. Kvantitet od dvadesetak (a sledeće godine biće ih i više od trideset) emitovanih serija doveo je do toga da se poboljša i kvalitet, pa neke producentske kuće "vuku" ostale da, svaka shodno mogućnostima, podigne kvalitet sadržaja. Neke naše najkvalitetnije serije, po mišljenju inostranih tržišta, kupljene su i prikazane u drugim zemljama.

* Ipak, FEDIS ne dozvoljava da se stare serije zaborave, a vi ste čak priredili zbornik serija RTS.

- Uvek pratimo godišnjice premijernih prikazivanja naših serija. Recimo osamdesetih nastalo ih je barem deset koje su kasnije postale legendarne, poput serija "Priče iz Nepričave", "Balkan ekspres", "Priče iz radionice", "Sivi dom", "Kamiondžije"... Svake godine na festivalu, u okviru pratećeg programa, skrećemo pažnju na te serije, njihove autore i protagoniste. Ako je neko od njih živ, pozovemo ga na festival i uručimo povelju. Sećam se kako je glumica Melita Bihali bila potresena pažnjom koju je dobila na jednom od prvih izdanja festivala. Ona više ne glumi, jer je u poznim godinama, ali veoma su joj prijali aplauzi. Prošle godine smo urednik RTS izdavaštva Dragan Inđić i ja na jednom mestu sublimirali sve serije RTS i napravili "Leksikon igranih TV serija Televizije Beograd". Predstavili smo pilot-izdanje sa imenima autora i aktera, ali potrebno ga je opremiti fotografijama, što je zbog epidemije usporeno. Na promociji "Leksikona" u Kući kralja Petra u Beogradu bili su Branka Veselinović, Vlasta Velisavljević, Nađa Rodić i tako smo njima i svima koji su dali svoj udeo u serijama posvetili deo festivala.

Foto: Promo

Vraćamo nagradu "Novosti" za glumački par godine, kao što je nekada bilo na Niškom festivalu

* Šta ste pripremili za jubilarno 10. izdanje FEDIS-a?

- Pojavila se potreba za uvođenjem selektora zbog velikog broja TV serija i disbalansa u kvalitetu koji se javio jer su neke producentske kuće veoma unapredile svoj sadržaj. Ove godine selektorsku ekipu čine tri člana: prof. dr Filip Feti Dautović, filmski kritičar i dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić i urednik filmskog programa Doma omladine Dragan Nikolić. Selektorski tim će odlučiti koje će serije, od 21 premijerno prikazane u prethodnoj sezoni, imati pravo učešća na 10. FEDIS-u i mogućnost osvajanja "Zlatne antene". Želeli smo oduvek da svi koji ulažu rad i znanje u proizvod zvan TV serija budu istaknuti i afirmisani, te da dobiju ovu nagradu. Zato se ona dodeljuje u 13 kategorija o kojima odlučuje stručni žiri, ali i publika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave