LUK PERDI I DŽASINTA BERNS: Na vaš poziv u pomoć - dolazimo u Srbiju!

V. N.

22. 08. 2020. u 22:30

NAMA u Srbiji teško je zamisliti kako se ekipa odvažnih muškaraca i žena već drugu sezonu emisije "Australijska spasilačka ekipa" (četvrtkom u 21.00 na kanalu Vijasat eksplor) upušta u rizik spasavanja brodova zaglavljenih u močvarama prepunih opasnih životinja.

ЛУК ПЕРДИ И ЏАСИНTА БЕРНС: На ваш позив у помоћ - долазимо у Србију!

Foto: Vijasat

Luk Perdi i Džasinta Berns, u intervjuu za "TV novosti", uveravaju nas da je to sasvim normalna stvar.

- Sve je počelo pre nekoliko godina kada smo bili na zadatku u Kvinslendu, gde smo ljudima posle velike oluje pomagali da izvuku brod zaglavljen u blatu. Slučajno, tu su se zadesili i naši današnji producenti. Naš posao učinio im se veoma zanimljivim i odmah su poslali filmsku ekipu da probamo da sa njima snimimo ono što bi se moglo nazvati pilot-epizodom. Tako je sve počelo - otkriva nam Luk, dodajući da je "Australijska spasilačka ekipa" nastala jer su se u stvari svi našli u pravo vreme na pravom mestu. Džasinta je pojačanje u drugoj sezoni i novi član tima, u kom su - svi ravnopravni.

- Ponosni smo na to što radimo, jer pomažemo ljudima. Kolege su eksperti u ovom poslu, a ja kao neko nov shvatam koliko je važno to što radimo. Brodovi i mašine kompanija nisu nimalo jeftini. Kada ih zadesi oluja, preveliki je trošak otpisati ih. Tu mi stupamo na scenu. Već smo poznati kao tim za nemoguće poslove. A kada je reč o podeli zadataka na muške i ženske, toga kod nas nema. Kao i momci, i mi žene volimo da se dobro isprljamo. Hodanje i plivanje u blatu za nas nije nikakav problem. Samo da su naše kolege tu da nam priteknu u pomoć kad je potrebno, i spremne smo da radimo šta god treba - kaže plavokosa Australijanka, kojoj bi u Beogradu prirodno stanište bila popularna ulica Strahinjića Bana.

Ipak, u Australiji, ona do kolena u blatu vadi brodove iz mulja. A šta misle o dolasku u Srbiju?

- Ako imate nekih problema sa poplavama ili vremenskim nepogodama posle kojih je potrebna pomoć da se spasavaju imovina, životinje, ili čak ljudi, samo javite. Odmah dolazimo! Gde god ima blata - tu smo - poručuje tim "Australijske spasilačke službe", dodajući da im je najveći neprijatelj u poslu prirodno okruženje.

Foto: Vijasat

- U Australiji vas sve grize. I sve pokušava da vas ubije. To je definitivno najveći izazov u našem poslu. Često smo osuđeni na to da provedemo više dana na istom mestu tokom spasavanja. Tako da kad sutra dođete na brod ili uđete u vozilo koje koristite u misiji, neophodno je najpre da ga "očistite" od svih životinja koje su preko noći odlučile da to bude njihov novi dom. Morate uvek da budete na oprezu. Ne znate šta je opasnije - zmije, insekti, krokodili, ajkule... Svega ima. Svaki put kada ulazite u vodu kroz glavu vam prođe misao - možda je ovo poslednji put - kaže Luk, ističući da je opasnost od nekontrolisanih mašina, možda, i najmanja.

- Jedno veoma zanimljivo spasavanje za nas je bilo kada zbog plime nikako nismo mogli da priđemo brodu nasukanom na sprud. Kamionom nismo mogli preko vode. To je bio prvi i jedini put da smo u seriji upotrebili helikopter. Rastavili smo ceo brod, i komad po komad preneli ga helikopterom do kamiona da bismo ga na suvom ponovo sklopili - opisuje Džasinta jednu nezaboravnu uspomenu sa snimanja, dok Luk dobacuje da bi "Spasavanje helikopterom" mogao da bude sjajan spinof ove emisije.

Foto: Vijasat

 
UVEK ČUVAJTE NOGE I RAČUNAJTE NA PLAN B

AUSTRALIJSKI TV heroji trenutno su orijentisani na misije u svojoj zemlji, ali ne kriju da bi voleli da se u opasnim zadacima oprobaju i na drugim kontinentima.

- To bi za nas bio veliki izazov. Istovremeno i širenje posla za našu kompaniju. Rado bismo pomogli gde god postiji potreba za našim uslugama. U oblastima kojima haraju uragani, tornada, snažni zemljotresi. Naša glavna misija je da pomažemo ljudima. A sa druge strane, bio bi to sjajan šou - zaključuju Luk i Džasinta, za kraj nam otkrivši dve najveće tajne svog zanata: - Uvek čuvaj noge, i računaj na plan B, jer će plan A sigurno propasti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)