KATARINA LAZAREVIĆ PETROVIĆ: Ono što jedemo nosi energiju, ljubav i uspomenu

MAJA JEŠIĆ

17. 07. 2020. u 17:03

U NOVOM serijalu "Gastronomad", jednom od najgledanijih na Javnom servisu, u produkciji "Advans medija", koji će se emitovati, od utorka, 21. jula (RTS 1), biće i mnogo noviteta.

КАТАРИНА ЛАЗАРЕВИЋ ПЕТРОВИЋ: Оно што једемо носи енергију, љубав и успомену

Foto Aleksandar Despotović

Ovoga puta mesto Lepog Brke zauzeće još lepša Katarina Lazarević Petrović, novinarka i poznato TV lice, koja je do sada radila veoma gledanu emisiju na Kičn TV "Katarinine čarolije". Sada u novim izazovima harizmatična voditeljka preuzima varjaču i kreće u avanture po celoj Srbiji, istražujući gastro-tajne svih kutaka naše zemlje. Lepu Katarinu TV publika je zapamtila kao neustrašivu reporterku TV B 92, koja je iz dana u dan iznenađivala gledaoce radeći - vremensku prognozu. Bile su to prave TV minijature u kojima je javljala kakvo nas vreme očekuje skačući iz padobrana, surfujući na skejtbordu, jureći na rolerima, pa sa maskom za gnjurenje iz bazena, uklapala je boju kišobrana sa bojom tek procvetalog prolećnog cveta, javljala se iz Zoo-vrta, iz aviona, kamiona.. Publika je jedva čekala da prođu vesti, da vide šta je Kaja smislila novo tog dana, a bile su to prave kreativne vratolomije. Sada je mama preslatke bebe, šeta je, uspavljuje, kupa, a usput i kuva.


 Prvi put gastronomad je dama. Da li ćete "pomračiti" slavu svog prethodnika, Lepog Brke i dokazati da muškarci nisu bolji kulinari i istraživači u gastronomskim avanturama?
- Veliki je izazov preda mnom. Avanturista sam i ljubitelj novih ukusa. Gastronomad sam po svojoj prirodi. Pokretač mi je strast prema kuvanju, ali i uživanju u gurmanlucima. Muškarci jesu veliki majstori, ali i žene umeju da zablistaju kao vrhunski kuvari. Sve više žena osvaja svetske pijedestale u najprestižnijim restoranima.

Hrana je protkana etnologijom i kulturom, pa koji delovi Srbije će biti poseban izazov? Da li će legende ili istorijske činjenice vezane za gastronomiju nekog kraja biti posebno upisane na vašoj gastro-mapi?
- Upravo to. Zanima me priča koja upotpunjuje namirnicu. Zanima me put koji je određeno jelo, ili sastojak, prešlo tokom vekova. I sami znate da je za pravo uživanje u hrani bitan i ambijent, kao i činjenica da ono što jedemo sa sobom nosi energiju, ljubav i uspomenu. Nasleđe kroz kulturu i gurmanluke sa sobom nosi neverovatne priče, pa bih volela da spremamo nešto što se jelo na dvorovima ili na svadbama, za Božić, Uskrs... Da se vratimo u epohe i da dočaramo kako su se hranili Nemanjići, Lazarevići, Hajduk Veljko, Miloš Obilić i mnogi drugi. Znamo da su začini nekad bili vredniji od zlata. Put namirnica je vrlo zanimljiv. Pored toga, volela bih da saznam šta je bio lek ili zdrav obrok koji su jeli naši preci, jer verujem da su i te kako znali kada se šta jede.

Foto Advance Media

 

Baka vam je Slovakinja, da li će vas hrana i ukusi odvoditi i u krajeve zemlje u kojima žive različite etničke zajednice?

- Naravno. Odrasla sam u multietničkoj sredini, a zatim se udala za Pazarca. Oduvek sam volela različite ukuse, priče i kulturu. Jedva čekam da sretnem najrazličitije ljude, da se upoznam sa njihovim običajima i osetim to poštovanje kada te neko primi u svoj dom i ispriča ono što se prenosilo sa kolena na koleno.

Da li postoji neka beležnica vaše bake koju ste sačuvali i odakle crpite inspiraciju?
- Mama ima recepte, koje je zapisivala, od svoje majke, i kada je trebalo da počnem sa snimanjem prvog kulinarskog serijala na Kičn TV pod nazivom "Katarinine čarolije", pronašla sam bakin kuvar sa tradicionalnim slovačkim receptima koji se zove "Kučarka". U toj knjizi je mojoj baki posvetu na slovačkom napisala njena najbolja drugarica. Rasplakala me je, vrlo je dirljiva. Knjiga je stara više od pola veka i uvek je uz mene. Često koristim neke male trikove iz nje dok kuvam. Mislim da bi baka bila veoma ponosna na mene da je živa. Naučila me je mnogim veštinama i podržavala u prvim kulinarskim majstorijama.

Foto Promo

 

Bili ste vrlo originalni i kreativni dok ste radili vremensku prognozu, pa da li ćemo takvu neustrašivu, pomalo ekscentričnu i punu neiscrpnih ideja Kaju moći da očekujemo i u novoj disciplini - gastronomiji?

- Da, to je ostalo u sećanju mnogih i mislim da nakon toga više niko nije uspeo da me zameni. Nadam se da ću tako da postavim i neki novi standard i u ovakvoj emisiji. Moja priroda jeste takva, pa se nadam da će se gledaocima dopasti. Volim ljude, nove priče, volim da kuvam, da učim, da istražujem. U meni su to i prepoznali i gledaoci, ali i producenti "Gastronomada".

"Gastronomad" je, od početke emitovanja, u prvih pet emisija po gledanosti na RTS. Da li imate tremu da "ostanete na nivou zadatka"?
- Nemam tremu, ali osećam veliku odgovornost jer mi je ukazano poverenje da to održim ili podignem na još viši nivo. "Gastronomad" ima svoju publiku, ima tradiciju i to izuzetno poštujem. Iskreno ću se truditi, i verujem da će to gledaoci prepoznati. Iskrena ljubav prema poslu se oseti, a trud uvek isplati. Nakon 15 godina rada na televiziji stekla sam iskustvo i poverenje, samo ostaje još da dokažem i da sam odlična i u kuhinji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)