DRAGANA MIRKOVIĆ ZA "NOVOSTI": Zagrlila bih svakoga u publici

Dušan Cakić

16. 10. 2023. u 10:15

PUBLIKA je moj psiholog. Oni mi vraćaju osmeh kada sam tužna, daju mi energiju kada padnem, ne daju mi da odustanem čak i kada sam na to spremna. Dođu sa iskustvom čoveku godine kada ne zna samo šta neće, već i vrlo dobro shvati šta želi. Upravo to mi se dešava u poslednje vreme, dobila sam neku novu energiju i punim srcem spremam turneju povodom 40 godina karijere. Kada sve saberem, ja sam srećna žena.

ДРАГАНА МИРКОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Загрлила бих свакога у публици

Foto: Miomir Milić

Ovako Dragana Mirković, jedna od najvećih i najpopularnijih folk zvezda na našim prostorima, u rođendanskom intervjuu za "Večernje novosti" iskreno priča o publici, porodici, planovima, saradnji sa našim listom, a 70. rođendan čestitala nam je stihovima svog hita "Baš tebe volim ja".

Foto: Miomir Milić

Nedavno je završena australijska i kanadska turneja, svaki koncert je bio dupke pun...?

- Čitava turneja je bila izuzetno emotivna jer smo je prekinuli zbog zločina koji su se desili u Beogradu i Mladenovcu. Saosećajući sa žrtvama i njihovim porodicama, nisam bila u stanju da pevam, ali sam publici obećala da ću im se odužiti. Tako sam prvom prilikom otišla ponovo u Australiju i pevala za sve one koji su želeli da me slušaju. Možda je najemotivnije, ako bih morala da izdvojim, bilo u Sidneju gde sam još prvi put održala koncert, ali je ljubav publike bila tolika da su ponovo ispunili salu do poslednjeg mesta.

Rasprodata je "Štark arena" za 29. decembar, a zakazana i za 30. Ko je uspeo da vas nagovori na ovaj potez?

- Nije u pitanju jedna, već hiljade osoba. Uvek sam isticala kako su moji fanovi najbolji na svetu i kako im dugujem zahvalnost za sve što jesam. Dugo su me nagovarali da je vreme da organizujem koncert povodom jubileja i na kraju sam, naravno, to i uradila. Sada, kad sam već uveliko u fazi pripreme, kada svakodnevno sa saradnicima ulažem ljubav, rad i kreativnost da bi sve bilo perfektno, kada vidim koliko mi je to nedostajalo, zahvalna sam im na tome, jer sam se zahvaljujući njima vratila sebi. Najbolji način da im se odužim jeste da im priredim koncert kakav zaslužuju i ako već ne mogu svakog lično, da ih pesmom sve zagrlim.

Beogradskim koncertom proslavićete 40 godina karijere. Od trenutka kada ste stupili na scenu 1984. godine sa pesmom "Imam dečka nemirnog" da li biste nešto promenili?

- Mnogo puta sam o tome razmišljala. Nije uvek bilo lako. Naprotiv. Ali, svi ti trenuci, i najlepši ali i najteži, formirali su me da budem ovakva kakva jesam, a ja sebe volim baš takvu. I zato, ne bih menjala ništa.

Karte za drugi koncert su skoro rasprodate. Koliko vam znači to što ste i pored mlađih kolega koji su se pojavili, ali i starijih, i dalje jedna od najvoljenijih i najpriznatijih muzičkih zvezda?

- Hvala vam na ovim lepim rečima. Sve što radimo jeste upravo zbog publike, i naravno da neizmerno znači kada vam oni uzvrate ljubav. Srećna sam što naša ljubav traje ovolike godine i što i dalje svako naše druženje bude toliko ispunjeno lepim emocijama kao da je prvo. Svim mladim kolegama koje doživljavaju zenite svojih karijera želim da imaju tu sreću, da traju ovoliko koliko trajemo mi koji smo decenijama ovde.

Uvek ste bili ispred vremena. Šiveni kostimi, spotovi, film, pesme na engleskom. Da li je to za to vreme bilo čudno?

- Meni nije (smeh). Šalu na stranu, ja sam uvek smatrala da treba dati sve od sebe i uvek ići napred. Zato sam toliko vremena i energije ulagala u produkciju, koreografije, kao i u sve ono što je pratilo moju karijeru. Želela sam da publiku obradujem ali i da ih iznenadim, jer je to bio način da im se odužim. Prva sam pevačica koja na svakom svom koncertu siđe u publiku jer imam želju da budemo i fizički blizu. Vidim da je sada i Adel počela to da radi i drago mi je zbog toga, preporučila bih to i ostalima, jer daje potpuno drugačiju energiju i komunikaciju, od one kada si na bini.

Foto: Miomir Milić

Uskoro počinje vaš novi projekat "Rame uz rame sa Draganom".

- Svi koji me prate znaju da sam uvek bila neko ko je pružao priliku mladim talentovanim ljudima. Mnogi su prvi put stali na scenu zahvaljujući meni i karijera im traje do danas. Tako sam i ovoga puta odlučila da pomognem nekome da ostvari svoje snove. "Rame uz rame sa Draganom" je talent šou u kome će talentovani plesači dobiti priliku da se takmiče i stanu na veliku scenu na mom jubilarnom koncertu.

Poslednjih godina veliki je problem pronaći dobru pesmu, koja bi se dopala i izvođaču i publici, to kaže dosta vaših kolega. Da li je i kod vas to slučaj?

- Kada sam počela da biram pesme za koncert moj najveći problem nije bio koju od njih uvrstiti u repertoar, već koju izbaciti. Imam sreću da ne moram da jurim za hitovima i kvalitetnim pesmama, već mogu da ih čekam. To ne znači da neprekidno nisam u potrazi za nekim lepim pesmama, volela bih da publiku obradujem nečim novim, ali ne po svaku cenu.

Marko i Manuela su izrasli u uspešne mlade ljude. Na kojim vrednostima insistirate u njihovom vaspitanju i koliko je teško naučiti decu skromnosti u vašem slučaju i kako se to postiže?

- Verujem da decu ne treba terati ni na šta, već živeti tako da im budete primer. Upravo to smo mi kao roditelji sve vreme radili i presrećni smo što su naša deca izrasla u vaspitane, ali pre svega dobre mlade ljude kojima je obrazovanje na prvom mestu.

Da li ste nekada maštali da ćete upoznati mnoge holivudske zvezde, a sa nekima postati i kućna prijateljica i kakvi su vaši utisci o svetskim zvezdama?

- Naravno da jesam, kao i većina, rasla zagledana u velike svetske zvezde. Život me je vodio tim putem da sam mnoge od njih imala prilike da upoznam, a sa nekima i da budem kućni prijatelj. Upravo ovo me je uverilo da su najveći zapravo i najjednostavniji. Jedino što ih razlikuje od svih ostalih je njihov talenat.

Koliko ljudi zapravo poznaje Draganu u dušu?

- Ne znam tačan odgovor na to pitanje, ali mogu da vam kažem osećaj. A on je da mene u dušu poznaju svi oni koji su prepoznali ljubav i iskrenost, koju dajem u svim segmentima života.

Foto: Miomir Milić

Najlepši mi je dan koji počnem "Novostima"

- "VEČERNjE novosti se redovno čitaju u našoj kući. Vi ste jedan od glavnih izvora informisanja u našoj porodici. A, na saradnju sa "Večernjim novostima" tokom sve četiri decenije mog rada nikada nije pala ni senka. Zahvalna sam vam na objektivnosti i profesionalizmu. Mislim da ste vi ne samo kod mene, već svuda, simbol za poverenje i baš to je nešto što vam želim da ne izgubite u decenijama koje dolaze.

Osim standardne čestitke, kojim stihovima vaše pesme biste nam čestitali rođendan?

- Evo, recimo ovako: "Najlepši je meni onaj dan, kad 'Novosti' prvo pročitam..." (pesma "Baš tebe volim ja") Srećan rođendan!

 

BONUS VIDEO:

"NOVOSTI" INTERVJU: Petar Marić otkrio da je zahvaljujući harmonici obišao svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana