EZEL POBEDILA TURSKU NA EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA: Maratonski slučaj trajao je 10 godina

Novosti online

09. 03. 2023. u 19:32

EVROPSKI sud za ljudska prava (ECHR) osudio je Tursku jer nije zaštitila privatni život poznate turske glumice koja je potajno snimljena kako ljubi drugu slavnu osobu u svojem domu.

ЕЗЕЛ ПОБЕДИЛА ТУРСКУ НА ЕВРОПСКОМ СУДУ ЗА ЉУДСКА ПРАВА: Маратонски случај трајао је 10 година

Sud u Strazburu

 Snimak je zatim emitovan na televiziji.

Glumica Berak Tizinatač (38) dobila je maratonski slučaj pred ECHR-om u Strasburu, koji je presudio da je Turska prekršila Eropsku konvenciju o ljudskim pravima odbacujući glumičine pritužbe na svojim sudovima.

Berak Tizinatač, koja je publici poznata iz serija "Sulejman Veličanstveni" i "Ezel", reagovala je na vest o presudi na društvenim mrežama rekavši da "pravda nekako nađe svoje mesto. Iako kasni, meni je ova vest dala i obnovila nadu. Ako verujemo u nešto, ne treba odustajati. Nadam se da i vas ohrabruje na jednak način".

Tizinatač je još 2010. podnela tužbu u Turskoj protiv TV kuće u čijem je vlasništvu kanal koji je prikazao snimku nje kako se ljubi s muškarcem na terasi svog doma. Rekla je da je snimljena bez njenog znanja, čime je prekršeno njeno pravo na privatnost, ali je regionalni sud u Istanbulu 2013. odbacio njen zahtev uz obrazloženje da je snimljena s ulice i da nije bilo upada u njezin dom. Presudu su potom potvrdili i kasaconi sud Turske, a zatim i Ustavni sud. Ona se potom obratila ECHR-u.

ECHR muškarca sa snimke naziva "istaknutom osobom s inicijalima S.G." No, turski mediji su naveliko pisali da se radi o Sahanu Gokbakaru, jednom od najpoznatijih tamošnjih glumaca.

U svojoj presudi Evropski sud za ljudska prava naveo je da je, uprkos njihovoj slavi, "ljubavni život osobe u načelu je strogo privatne prirode". Napisali su kako se čini da je video "imao jedinu svrhu da zadovolji znatiželju određene publike". Rečeno je da su sudovi u Turskoj "trebali pokazati veću rigoroznost pri vaganju različitih uključenih interesa", budući da izveštavanje nije bilo u skladu sa "standardima odgovornog novinarstva".

Zato je ECHR presudio da je Turska prekršila članak 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima koji propisuje poštovanje privatnog života osobe.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola