ČUVALA STOKU, PEVUŠILA I MAŠTALA DA SNIMI ALBUM: Malo je poznato iz kog mesta potiče Nada Topčagić

Novosti online

28. 01. 2023. u 15:28

SENADA Nada Topčagić je poznata pevačica. Njena karijera je jako bogata. Svi vole da se vesele uz njene pesme.

ЧУВАЛА СТОКУ, ПЕВУШИЛА И МАШТАЛА ДА СНИМИ АЛБУМ: Мало је познато из ког места потиче Нада Топчагић

Foto: Jutjub printskrin/novo jutro

Prepoznatljiva je po pesmama „Jutro je“, „Treba mi rame tvoje“, „Zovem te, zovem“, „Mihajlo, Miki, Miki“ i drugima. U braku sa estradnim menadžerom Zlatkom Đorđevićem ima sina Miroslava. Prvu singl ploču snimila je sa 22 godine. Od tada do 2004. godine objavila je 18 studijskih albuma i desetak singlova i kompilacija. Njene ploče su prodavane u tiražima od 50 do 100 hiljada primeraka, a pevala je na festivalima „Hit leta“, „MESAM“, „Hit parada“ i „Vogošća“. Važi za jednu od najtraženijih pevačica narodne muzike.

U jednom intervjuu je ispričala da je još kao devojčica, čuvajući stoku pomalo pevušila i sanjala kako će da snimi album i postane popularna. Otac ju je vodio na nastupe čuvenih pevača, a kupio joj je i tranzistor na kome je obično slušala zabavnu muziku i sevdalinke. Po završetku srednje škole se zaposlila, ali je saznala za audiciju za pevače amatere koja se tada održavala u Modriči. Odlučila je da se prijavi, uprkos tome što se roditelji nisu slagali sa njenom namerom da postane pevačica. Na toj audiciji je zauzela tek sedmo mesto, a organizatori su se razočarani vratili u Beograd.

Međutim, Žika Radenković, čuveni aranžer i instrumentalista iz Knjaževca je prepoznao potencijal u Nadinom glasu i pozvao je u Beograd. Sa samo 18 godina ona je krenula u osvajanje jugoslovenskog muzičkog neba.

Za razliku od mnogih njenih kolegica, Nada Topčagić kaže da nije počela karijeru pevajući u kafanama. Naprotiv, zahvaljujući Radenkoviću bila je „prateći“ pevač pred nastupe najvećih zvezda narodne muzike. Tako je radila skoro pet godina, da bi došla u poziciju da snimi prvu ploču. Na prvoj „singlici“ koju je 1975. godine objavila Diskografska kuća „Studio B“ bile su pesme „Na Drini ćuprija“ i „Ja Podrinka, a moj dragi nije“. Otpevala ih je u pratnji Ansambla Stanimira Stojanovića.

Imala je sreću da upozna Predraga Vukovića Vukasa, kompozitora, tekstopisca, aranžera i producenta koji je do tada napravio brojne hitove raznim pevačima folk muzike. Napisao joj je numere „Postoji samo jedan čovjek“ i „Dva zlatna prstena“. Ove pesme su se našle na „singlici“ koju je 1976. godine objavio „PGP RTB“, a Nada ih je otpevala u pratnji Ansambla Branimira Đokića. Praksu da svake godine izda po jednu „singlicu“ nastavila je i sledeće godine kada je ista diskografska kuća objavila ploču sa pesmama „Zaklanjaš mi sunce“ i „Ljubavno putovanje“. Ponovo je obe pesme pisao Vukas, a pratio ju je isti ansambl.

Senada Topčagić je rođena 1953. godine u Modriči. Sa bakom, dve sestre i bratom odrasla je u selu Tarevci nedaleko od rodnog grada, jer su roditelji u to vreme radili u Slavoniji. Jedan deo života je provela u Osijeku, gde je pohađala osnovnu školu, ali se brzo vratila u BiH i u Modriči završila osnovnu i Srednju hemijsku školu.

(Espreso)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista