ŠERBEDŽIJA SE VRAĆA U BOTANIČKU BAŠTU: Promocija albuma kao uvertira u prestonički koncert 17. juna

Tatjana LOŠ

09. 06. 2022. u 19:00

RADE Šerbedžija i bend "Zapadni kolodvor" vraćaju se 17. juna na pozornicu Botaničke bašte u Beogradu, pravo na mesto sa kojeg su prošle godine ispraćeni ovacijama. Dugim, baš kakvi umeju da budu letnji aplauzi zadovoljne publike. Koncert pod nazivom "Ne okreći se, sine" održaće se pod vedrim nebom, u zelenom prostoru koji je Šerbedžiji "legao" na prvi nastup.

ШЕРБЕЏИЈА СЕ ВРАЋА У БОТАНИЧКУ БАШТУ: Промоција албума као увертира у престонички концерт 17. јуна

Foto M. Anđela

Kao uvertiru u veče koje poštovaoci setne muzike, kakva Radetova definitivno jeste, proslavljeni glumac i muzičar održao je danas u "Jugotonu" promociju istoimenog albuma. Naravno da se Šerbedžija među novinarima pojavio sa šeširom. I naravno, sa osmehom zadovoljstva koji nije želeo da sakrije.

- Kako da se pretvaram da nisam srećan što ću uskoro opet zapevati pred dragom mi publikom i, nadam se, dotaći je novim i starim pesmama - rekao je Šerbedžija. - Za mene se takvi dani uvek svečano pišu. Raduje me što će koncert biti izveden u Botaničkoj bašti, u kojoj smo se prošle godine tako lepo družili. Posmatrao sam publiku sa očaranjem, jer bilo je negde 350 stolica, a iza žice reka ljudi. Rekli su mi da ih je bilo bar hiljadu. To je ta neka večna čežnja između mene i moje beogradske publike.

MLADI VOLE POEZIJU

IAKO bismo ga lako mogli okvalifikovati kao umetnika po ukusu starijih generacija, digitalni kanal koji je Šerbedžija pokrenuo i na kojem čita stihove, odmah nas demantuje.

- Prijatno sam iznenađen što me mladi ljudi slušaju i time razbijaju predrasude da ne vole poeziju, da su kruti i drugačiji. Nije tačno, svaka mladost je ista, svaka je podjednako kreativna i prava - kaže glumac i muzičar, dodajući da mu je važno samo da ih nauči da osvoje slobodu.

Nazvaviši ga "albumom prijatelja", Rade nam je otkrio da ga je posložio od pesama i izvedbi dragih ljudi, onih koji još stvaraju, ali i onih koji više nisu na ovom svetu. Teško da bismo mogli da zamislimo da u jednoj takvoj kompilaciji izostane Arsen Dedić, za koga ponekad ne znamo da li je muziku i tekst pesme "Ne daj se, Ines" svesno pisao sa željom da proslavi sebe ili Šerbedžiju koji ju je promovisao. A, tu su i Gabi Novak i Matija Dedić, pa onda Kemal Monteno, Boris Novković, Zlaja Arslanagić, Darko Rundek, Damir Urban, Loša... I tako se pred Radeta spontano, onako po tradiciji, nametne pitanje o jugonostalgiji.

GLUMAC, PA ONDA SVE DRUGO

NA pitanje da li se više oseća kao glumac ili muzičar, Rade kaže da je po vokaciji bio i ostao jedino - glumac.

Pozorište i film njegova su suština.

- Sve drugo sam radio usput, želeći da (na)pravim neko dobro delo. Uostalom, čovek nema uvek inspiraciju da stvara. Ne piše se pesma svakog dana, a nekad se desi da ne mogu da napišem nijedan stih - kaže Rade.

- Istina je da i ovaj album odiše sećanjem na bivšu zemlju. Ali to nije jugonostalgija kakvu mi spočitavaju. Ja samo sada, kao i uvek, sledim svoj život, svoj ukus i svoje osećaje. Te moje pesme pokrivaju čitav prostor bivše zajedničke zemlje i sve jezike koje i danas podjednako razumem i volim. Ali ovaj album nije pogled u prošlost. Naprotiv. Ovde je reč o budućnosti. Nazvao sam ga "Ne okreći se, sine" i posvetio ga mom sinu Danilu, sa porukom da se ne osvrće iza sebe, da uvek gleda napred. Želeo sam da njemu i svim novim generacijama poručim da se ne sapliću o istoriju, već da hrabro koračaju napred, bez prepreka. Da budu pametniji i srećniji od nas - poručio je Rade.

BEOGRAD JE VIŠE OD GRADA

BEOGRAD za Šerbedžiju, kaže, nije tek grad. On je čitav jedan svet. I jedan večni život.

- Beograd me seća na mladost, na snimanje filmova sa Živojinom Pavlovićem, na mog Ljubu Tadića i moju Milenu Dravić. On za mene ostaje KPGT u kojem sam radio, Sonja Savić koja se retko naglas spominje, ali je spominjemo mi koji je nosimo u srcu, ostaje kao dah svih mojih prijatelja, živih i preminulih - kaže umetnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)