MI SMO DECA IZ KOMŠILUKA: Basista Vlada Kokotović govori o tri decenije postojanja "Goblina"

N. Lazukić

30. 05. 2022. u 11:44

OVE godine "Goblini" slave 30 godina postojanja na muzičkoj sceni, a basista Vlada Kokotović priznaje da su svi u duši još uvek ona "deca iz komšiluka" koja praše na sceni, ali uživaju i u jednostavnim stvarima poput branja paradajza.

МИ СМО ДЕЦА ИЗ КОМШИЛУКА: Басиста Влада Кокотовић говори о три деценије постојања Гоблина

Foto D. Dozet

- Ništa nikada nismo radili smišljeno, trenuci su sami pronašli nas. Čini mi se da nam je suđeno da izdajemo albume pred svakakve događaje, nadam se da ćemo nekim najaviti i nešto mnogo bolje nego što smo do sada. Osećamo intuitivno i idemo korak ispred - izjavio je Vladislav Kokotović, basista benda "Goblini", za "Novosti".

Bilo je burnih situacija tokom karijere. Neke radio-stanice su odbijale da puštaju njihove pesme. Bili su u dugovima nakon snimanja "Istinite priče - prvi deo" (1994), te često prepričavaju anegdotu gde su nakon nastupa našli neku "lovu" kojoj su se obradovali jer su mogli da popiju par piva i pojedu nešto. Takvi izazovi su ih ojačali da idu dalje, a album "Jednina" (2019) zaokružio je dugogodišnji rad sada već mnogo zrelijih muzičara.

- Svi smo mi u suštini neki dobri momci iz neke obične porodice koje su roditelji učili da budu dobri ljudi i koji su stvorili mikrosvet okružen porodicom i prijateljima. To je neko načelo kojih se "Goblini" uvek drže, bez obzira na neke trenutke kada su nas osporavali. Posle svega, uvek kažem svom sinu: "Znaš, mislio sam da, kada odrastem, da će svet postati lepše mesto, ali to se nije desilo." Iskreno, mislim da današnjim generacijama ostavljamo gori svet za život nego što su matorci nama - tvrdi Kokotović.

Ističe da su oduvek "deca iz komšiluka" koja saosećaju sa ljudima, bez obzira na sve veći egocentrizam sveta.

- Mi koji smo stara garda navikli smo na empatiju. Mnogi od nas sade paradajz i uživaju u jednostavnim stvarima, mimo sviranja. Nije nas modernizacija uzela pod svoje, iako uveliko koristimo tehnologiju u poslu - govori muzičar.

Ono što ih posebno izdvaja od ostalih jeste šarolika publika na koncertima, od onih najmlađih koje roditelji nose na ramenima u prvim redovima, pa sve do tinejdžera i starijih generacija, što je dokaz da opstaju punih 30 godina, a taj jubilej planiraju da obeleže koncertom na Tjentištu.

- Naš rođendanski koncert je nešto što moramo da odsviramo, to je baš onako za našu dušu i publiku - najavio je muzičar.

BEND SA STAVOM

POČELI su kao mladi pank-rok bend iz Šapca, "jugoslovenskog Nešvila", kako su ga tada zvali, s prepoznatljivim stavom, muzikom i spotovima. Na albumima su se bavili kritičnim socijalnim, ekonomskim i političkim problemima "novokomponovanog šljama", a nisu izostajali ni oni emotivniji momenti. Neki albumi izlazili su u najteže vreme, tokom ratnih devedesetih u Srbiji i u vreme pandemije, ali, kako kažu, "ubilo bi ih u pojam" da nisu tada istupali.

- Teško je baviti se muzikom kada si mlad, pa onda pet mladih i jakih energija usmeriti u jedno, a nije lako ni kada si stariji. Odrasli, ipak, mogu koliko - toliko da se dogovore i da zajedno rade - priznaje Kokotović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)