U MUZICI NEMA MESTA POLITICI: Marija Šerifović o "Drugoj strani ploče", "Molitvi", Konstrakti, novim pesmama...

Vesna PANTELIĆ

02. 05. 2022. u 14:00

SIMBOLIČNO ili ne, beogradski koncerti "Druga strana ploče" jedine srpske evrovizijske pobednice Marije Šerifović (37) označili su u martu 2020. godine početak pandemije korone u Srbiji, a u martu 2022. nastavila je tu seriju nastupa u Beogradu.

У МУЗИЦИ НЕМА МЕСТА ПОЛИТИЦИ: Марија Шерифовић о Другој страни плоче, Молитви, Констракти, новим песмама...

Foto promo

"Drugu stranu ploče" zavrteće 8. maja u Novom Sadu i 9. maja još jednom u Beogradu.

- Često sam se šalila da mi je pripala čast da zatvorim, ali i otvorim koncertnu sezonu - kaže, za "Novosti", Šerifovićeva.

- Tokom 2020. i 2021. svi smo se našli u nekim novim, čudnim okolnostima, koje nikome nisu prijale. Izvođač sam koji živi od pesme, koncerata i publike, pa je samim tim i taj period za mene bio veoma težak. Prošla sam sve faze: strah, nadu, bes... I sada, nakon svega, kada ponovo zapevam vidim koliko je ljudima sve to nedostajalo. Uz to, rekla bih da je publika bila zbunjena, pa je tako nakon druge-treće pesme, sve već bilo ono staro.Nastavljam, naravno, turneju. Kako raspevanog umetnika zaustaviti (smeh)? Posle Novog Sada i Beograda, pevaću i u Kraljevu.

Usred pandemije održali ste koncert na praznom stadionu Partizana, koji je preko interneta slušalo čak 60.000 ljudi?

- Takođe sam bila prvi izvođač koji je pevao u takvim okolnostima, na takvom mestu, ali i prvi izvođač koji je održao svoj koncet "onlajn". Samim tim, zabeležili smo rekordnu posetu što mi je posebno drago. Mislim da mi se ništa neobičnije neće desiti. Sreća da su tu bili moji prijatelji, pa sam imala kome da pevam, a da nije kamera (smeh).

Neprocenjivo iskustvo, ali da se nikada ne ponovi.

Iduće godine obeležićete jubilej - 20 godina rada. Kako je onda moguće da i dalje imate tremu pred koncert?

- Uf, kada ovako kažete 20 godina, shvatim gde su mi prošle godine (smeh). Što se treme tiče, to je čista odgovornost, a s obzirom na to da sam veliki perfekcionista, uvek postoji bojazan da li je sve u redu i spremno. To me drži u stanju trezvenosti i ujedno stvara tu "pozitivnu tremu", bez koje opet ne znam kako bih.

Kako komentarišete Konstraktu i njenu pesmu In corpore sano?

- Drugačije i zanimljivo. Samo napred Konstrakta!

Sećate li se trenutka kada su vas u Helsinkiju proglasili pobednicom "Evrosonga"?

- To se desi jednom. Uf, emocije, zbunjenost prvih par sekundi. A onda dernek. Taj dernek i dan-danas mogu da osetim i proživim.

Koliko politika ima uticaja na "Pesmu Evrovizije"?

- Svedoci smo brojnih spinova i prognoza. Od kada je "Evrovizije", posebno u ovo digitalno doba, prati se sve i slika se kreira pre samog takmičenja. Ključno je kako se delegacija u zemlji domaćina predstavi, ali i to kako evrovizijska publika prepozna sam nastup. To je presudno što se tiče pobednika, a političke stvari ne bih komentarisala, kao što ni u sportu, tako ni u muzici nema mesta politici. Svakako saosećam se sa svim ukrajinskim žrtvama i neko sam ko je apsolutno protiv rata kao bilo kakvog rešenja. Mi sa ovih prostora najbolje to znamo.

Moćnu "Molitvu" fanovi su izglasali za treću najbolju evrovizijsku pesmu ikada, koliko je važno da je pesma kvalitetna?

- Odgovornom i ozbiljnom predstavniku, odnosno interpretatoru je to najvažnije. Samo kada bi uzeli sve pobedničke pesme od "Molitve" pa do danas, jasno se vidi da je to postao scensko-muzički spektakl. Pobednika odlučuje više faktora koji se iz godine u godine menjaju. Da moram opet na "Evroviziju", stvarno bih se dobro zamislila šta je to što "Evrovizija" traži.

Sigurno ste ponosni na učešće u "Zvezdama Granda", jer su Džejla Ramović i Mahir Mulalić, kojima ste bili mentor, pobedili 2019. i 2021?

- Vrlo sam ozbiljno i odgovorno pristupila tom poslu. Posebno mi je drago što sa svojim kandidatima mogu da radim onako kako smatram da treba, a ispostavilo se na kraju da je to dobitna kombinacija - moje znanje i njihov talenat. To su sjajni kandidati i kada nekada bude naporno zbog višesatnih snimanja, obaveza i proba, krajnji cilj nas podseti koliko je lepo što se bavimo muzikom.

Pre više od sedam godina objavili ste peti studijski album "Hrabro", da li je vreme za nove pesme?

- Album je bio spreman za moj rođendan, ali smo čekali neko bolje vreme. Sada, kada postoje uslovi, meni se nešto sve to ne dopada i pokušavam da dokučim "umetničku Mariju" i šta bismo tu sve menjali kako bi na kraju bila apsolutno zadovoljna. Sigurno je da će novih pesama biti, ali ne pre drugog dela godine.

Moja poruka - ŽIVI DOK MOŽEŠ

KAKO ste kao dete proslavljali 1. maj?

- Bespotrebno je da čitaocima pričam koliko je Šumadija bogata, lepa i zelena. Postojalo je nekoliko mesta koja su bila "in" za sve nas kada je u pitanju 1. maj, gde smo organizovali uranke. Sećam se da smo samo mislili o tome da obezbedimo sve što nam treba i da smo danima svi skupljali novac kako bismo kupili sve što nam je neophodno. I evo, dok sa vama pričam o tome, samo bih ponovila onu staru - živi dok možeš. E samo to bih poručila omladini i, naravno, čestitam svima Praznik rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave