DALARAS OTVARA "GITAR ART FESTIVAL": Čuveni Grčki umetnik i osvedočeni prijatelj Srba stiže 17. maja u Beograd

V. M. P.

23. 03. 2022. u 13:21

SVETSKI slavan grčki muzičar, kompozitor i pevač Jorgos Dalaras (72), jedan od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike iza koga je 86 albuma, prodatih u više od 20 miliona primeraka (plus još 70 albuma na kojima gostuje velikanima Mikisu Teodorakisu, Stingu, Pako de Lusiji, Al di Meoli...), stiže po peti put u Beograd, na koncert 17. maja u "Kombank dvorani", kojim će biti otvoren 23. "Gitar art fest" (ulaznice od 2.590 do 6.590 dinara).

ДАЛАРАС ОТВАРА ГИТАР АРТ ФЕСТИВАЛ: Чувени Грчки уметник и осведочени пријатељ Срба стиже 17.  маја у Београд

Foto Instagram/math_studio

Dalaras će u srpskoj prestonici izvesti mnogobrojne hitove iz karijere koja traje 55 godina, a pratiće ga ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara. Publiku će povesti na putovanje u Eladu, kroz muziku buzukija i rebetika na gitari.

Legendarni umetnik iz Pireja, koga smatraju jednom od najistaknutijih ličnosti savremene grčke muzičke kulture i jedan od najuspešnijih kompozitora današnjice, stekao je reputaciju pevača duše, zbog pesama u kojima izražava protest, socijalno ogorčenje i nadu. Uvek je spreman da podrži i brani najnemoćnije i često iznosi mišljenje o nekom kulturnom, društvenom ili političkom događaju. Njegov humanitarni aktivizam prepoznale su i Ujedinjene nacije čiji je ambasador dobre volje za izbeglice od 2006. I Dalarasova porodica je svojevremeno bila proterivana tokom političkih sukoba Grčke i Turske. Njegova majka, sva njena braća i sestre, rođeni su u Izmiru, ali su bili primorani da kao izbeglice dođu u Pirej, gde se Dalaras rodio 1949. Za sebe kaže da je izbeglica iz Mikroazije i da veoma dobro razume sve traume kroz koje prolaze balkanski narodi tokom istorije.

Tokom NATO agresije na Srbiju, Dalaras je 2. aprila 1999. održao veliki antiratni koncert za srpski narod, na Aristotelovom trgu u Solunu, na kom je nastupio i Goran Bregović, sa kojim je dve godine ranije snimio album Yannena With Two Canvas Shoes.

Nekoliko dana kasnije, sa kolegom Alkinosom Joanidisom i još petoricom muzičara, doputovao je u Beograd i besplatno pevao građanima, 8. aprila na Trgu republike. Po povratku u Grčku, 26. aprila učestvovao je na protestnom koncertu Mikisa Teodorakisa na trgu Sintagma u Atini, u čast podrške Srbima.

- Bilo je to veoma surovo vreme i dramatično iskustvo za mene - svedočio je za "Novosti" 2015. Jorgos Dalaras.

- Važne ličnosti i političari su nas uveravali da se granice ne menjaju, ali im niko nije poverovao. Odrastali smo sa logikom da nije potrebno više sukoba i konfrontacija, pogotovo da nisu potrebni ratovi i krvoprolića. Sve je bila laž i pokazalo se da su moćnici uvek ispred i patronizuju zlo i nepravdu. Imao sam potrebu da dođem u Beograd dok su bombardovali vašu zemlju i sviram na Trgu republike. Balkan je lep, ali mu sama istorija pravi zamke. Malo-malo proživljava tragedije, a ljudi trpe.

Ljubav Dalarasa i Srbije rezultirala je mnogim njegovim obradama naših pesama, dok je njegova verzija balade Mi Mou Thymonis Matia Mou ("Ne ljuti se na mene, oko moje") kompozitora Stavrosa Kujumdžisa, u međuvremenu, postala omiljena srpska pesma. Mnogi srpski sportisti, a posebno treneri, poput pokojnog Dude Ivkovića, Željka Obradovića ili Dušana Bajevića, veliki su obožavaoci i prijatelji Dalarasa, koji se u svojoj domovini smatra polubogom, i često odlaze na njegove nastupe po grčkim klubovima.

REBETIKO, BUZUKI, FADO, FLAMENKO...

POD sloganom "Etno", od 17. do 21. maja, na više lokacija u Beogradu, biće održan 23. "Gitar art fest", a osim Dalarasa, najavljeni su i gitarista Miroslav Tadić, koji će nastupiti sa pevačem Božom Vrećom, tamburašem Brankom Jovanovićem i gitaristom Đusijem Kovačem. Posetioci će imati priliku da čuju zvuke rebetika, buzukija, milonge, fada, flamenka, ali i klasike, jer "Gitar art festival"neguje i promoviše klasičnu muziku, ne samo na gitari nego i drugim instrumentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave