NA FESTIVALU OPET CELA JUGA: Posle 26 godina, "Beogradsko proleće" 29. aprila u "Kombank dvorani"

V. M. P.

17. 03. 2022. u 11:58

FESTIVAL zabavne i pop muzike "Beogradsko proleće" biće održan 29. aprila u prestoničkoj "Kombank dvorani", nekadašnjem Domu sindikata, gde je sve i počelo 17. i 18. aprila daleke 1961. godine.

НА ФЕСТИВАЛУ ОПЕТ ЦЕЛА ЈУГА: После 26 година, Београдско пролеће 29.  априла у Комбанк дворани

Lado Leskovar, Foto Z. Jovanović

Posle tačno 26 godina pauze, u najakustičnijoj dvorani u našem glavnom gradu, ponovo će se pevači sa svih prostora bivše Jugoslavije takmičiti na ovoj smotri, pokrenutoj po uzoru na čuveni italijanski festival "Sanremo".

Željko Vasić, Foto V. Danilov

Na konkurs je pristiglo više od 300 novih autorskih pesama, a selekciona komisija imala je težak zadatak - da odabere 18 najboljih. To su "Čuvam ljubav" (koju će otpevati Toni Cetinski), "Kompanjero" (Željko Vasić), "Kada kažeš ljubav" (Bojana Stamenov i Marko Tolja), "Lastavica" (Boris Režak), "Plakaćeš" (Mirza Selimović), "Ljubav" (Maja Sar), "Posle tebe" (Dejan Najdanović Najda), "Živim za nas" (Bojan Marović), "Oprosti mi" (Filip Žmaher), "Da znaš" (Lukijan Ivanović), "Beograd, ti i ja" (Lado Leskovar), "Beli grad" (Jasna Gospić), "Požuri" (Igor Simić), "Tirkiz" (Saška Janković), "Život" (Davor Jovanović), "Nismo mi isti" (Bojana Mašković) i "Život" (Boris Pingović). Sve numere biće otpevane uživo, u pratnji Revijalnog orkestra RTS, koji čini blizu 50 muzičara.

Saška Janković, Foto ATA Images

Pobednika će izabrati i publika i stručni žiri. Publika putem SMS poruka glasa za prva tri mesta, a novčane nagrade za njih su 300.000, 200.000 i 100.000 dinara. Žiri će izabrati najbolju kompoziciju, tekst pesme, aranžman i interpretaciju, dok će Udruženje kompozitora Srbije dodeliti nagradu za najkompleksnije kompozitorsko delo na festivalu.

- Konačno se približava dan kada će "Beogradsko proleće" biti održano nakon 26 godina pauze - rekao je Igor Stanković, direktor "Kombank dvorane" na jučerašnjoj konferenciji za novinare u džez-kantini "Lisabon".

Filip Žmaher, Foto S. S.

- Podsetio bih da je jedino kompozitor Vojkan Borisavljević realizovao, u međuvremenu, u istom prostoru uspešne pokušaje festivala "Proleće u Beogradu", i njemu u čast biće održano novo izdanje ove tradicionalne manifestacije. Mnogi će sa setom dočekati naš festival u novom ruhu. Biće to uvod u novi osvit života festivala, posle dve teške i turobne godine pandemije korone. Nadamo se i da će ova svetska kriza sa Ukrajinom, u vreme festivala, takođe biti daleka prošlost i ružan san.

Iduće nedelje u prodaju će biti puštene karte za festival, koji će RTS direktno prenositi.

Jasna Gospić, Foto P. Milošević

TREĆA SREĆA ZA LADA LESKOVARA

AUTORKA pesme "Lastavica", sa kojom će se na festivalu takmičiti Boris Režak je Beba Balašević, ćerka Panonskog mornara Đorđa Balaševića. Kristijan Rahimovski, sin pokojnog pevača "Parnog valjka" Akija Rahimovskog, premijerno će izvesti "Vjetar u jedra", čije stihove i muziku potpisuje zajedno sa Dušanom Bačićem. Veteran jugoslovenske zabavne muzike, slovenački pevač Lado Leskovar, izvešće kompoziciju "Beograd, ti i ja" na muziku Dragoljuba Ilića Ilketa i tekst Svetislava Vukovića. Leskovar je, inače, predstavljao Jugoslaviju na "Pesmi Evrovizije" 1967. u Beču i zauzeo osmo mesto sa numerom "Sve ruže sveta". On je stari festivalski vuk, redovno se takmičio na "Slovenskoj popevki", "Vašem šlageru sezone", u Opatiji, Splitu, na "Veseloj jeseni", "Akordima Đerdapa", "Festivalu vojničkih pesama"... Na "Beogradskom proleću" nastupio je dva puta - 1966. sa pesmom "Zovi me telefonom" i 1972. sa kompozicijom "Samo lepe uspomene".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!