HIP-HOP MRŽNJA I VREĐANJE SRBA: "Menart" raskinuo ugovor sa rep dvojcem "Tram 11" zbog spornih pesama

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

26. 01. 2022. u 10:49

UZ sve hrvatske afere, sada i nova, sa reperima. Zbog kontroverznih stihova, u kojima ima Jasenovca i Tita, Srba i Plenkovića, diskografska kuća "Menart" prekinula je saradnju sa rep duom "Tram 11", koji čine General Vu (Srđan Ćuk) i Target (Nenad Šimun).

ХИП-ХОП МРЖЊА  И ВРЕЂАЊЕ СРБА: Менарт раскинуо уговор са реп двојцем Трам 11 због спорних песама

General Vu i Target, Foto Instagram/general_woo_tram11

Utemeljivači repa i hip--hopa u Hrvatskoj lansirali su, nakon 22 godine, novi album "Jedan i jedan", sa 14 pesama, koji je ekspresno povučen iz prodaje, a izdavač je prekinuo svaku saradnju sa njima.

U spornim stihovima oni repuju o ćirilici, nevladinim organizacijama, šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću i premijeru Andreju Plenkoviću, Titu, "pederima i bipsićima".

Jedan od stihova pominje "mit o Jasenovcu", a neki u njemu vide negiranje zločina počinjenih u tom koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata. Kao rezultat javne kritike, "Menart" je povukao album iz distribucije i raskinuo ugovor sa "Tram 11".

- Svesni smo i žao nam je što je objava albuma uvredila deo publike. To nam nikako nije bila namera i radimo sve kako bismo ispravili ovaj nenameran propust. "Menart" nikada nije širio nikakav oblik mržnje, već slobodu govora i različitosti - piše u saopštenju izdavača "Menarta".

U pesmi "PŠK" dvojac, između ostalog, repuje: "Svi ste tu zbog novca, kao mit iz Jasenovca. Balaševići, nema vam države ni na igrici, pušite k.... za ćirilicu na Ilici, bipolarni bipsići, je.. li vas ćaća, ko Plenki i Njonjo, svi ste topla braća. Hejteri šahovnice, klonovi sa pozornice, di su maskice, pucajte si u slepoočnice." Provokativni duo koji je i pre izazivao brojne reakcije zbog svojih pesama, dalje peva: "Fašisti, komunisti na odstrelnoj listi isti, tobožnji pacifisti u biti su antihristi. Na čelu ti petokraka, u oku dugine boje, u koliko si udruga što milijarda kuna broje, puši ku... Titu, malo Kastru, ko Danka partizanka provaljuješ na terasu". Ovoga puta sve su pesme prepune mržnje, šovinizma, hvalospeva ustašama, prizivanja nasilja, što je i izazvalo reakcije ("Kukavice šute, četnici su u gradu, ista go*na, samo su obrijali bradu").

General Vu tvrdi da je reč o razgolićenju političke scene i da se u pesmama upozorava na bolesti društva.

- Radili smo sve što smo radili i do sada na našim albumima - kaže kontroverzni reper, uz poruku da nisu zažalili ni zbog jednog stiha.

Rasprava o novim pesmama "Tram 11" stigla je i u Hrvatski sabor, pa tako poslanici iz desno orijentisanih stranaka tvrde da se numere ne sviđaju i vređaju samo levičare.

- Na čelu ti petokraka, u oku dugine boje, u koliko si udruga što milijardu kuna broje - citirao je stih Marko Milanović Litre iz stranke Suverenisti, ocenivši da Hrvatska srlja u jednoumlje kada se to zabranjuje.

- Koristili ste u raspravi vrlo proste reči koje mogu da koriste reperi, ali ne možemo mi, poslanici, ovde u Saboru - reagovao je predsednik parlamenta Gordan Jandroković.

Donedavni obožavaoci "Tram 11" poručuju na društvenim mrežama da su reperi propali i dotakli dno, kao i da su njihove nove pesme udar na manjine i predstavljaju sramotu. U zaštitu hip-hopera stao je muzički kritičar Hrvoje Horvat, koji album ocenjuje lošim, ali smatra da zabrana nije rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini