PRETI MU I BANKROT: Princ Endrju u nebranom grožđu, monarhija i vojska mu okrenule leđa

Novosti online

16. 01. 2022. u 00:32

SREDNjI sin britanske kraljice vojvoda od Jorka princ Endrju izgubio je sve kraljevske i vojne privilegije i dužnosti.

ПРЕТИ МУ И БАНКРОТ:  Принц Ендрју у небраном грожђу, монархија и војска му окренуле леђа

FOTO: Printskrin Youtube/ESClad

 Te odluke zvanično su doneli Elizabeta Druga i britanska armija samo dan pošto je američki sud odbio da odbaci tužbu Amerikanke Virdžinije Đufre da je vojvoda od Jorka imao sa njom seksualne odnose tri puta u Britaniji i Americi kada je imala 17 godina. Princ Endrju sada ne može da spreči da bude pozvan da svedoči u građanskoj parnici koja treba da usledi.

Američki pravnici spekulišu da bi, posle katastrofalnog televizijskog intervjua sa Bi-Bi-Si-jevom novinarkom Emili Mejtlis novembra 2019. godine, princ Endrju mogao da se pozove na 5. amandman američkog Ustava i brani se ćutanjem.

Veliko prolećno čišćenje u januaru 

Jasan znak da je pandemija na izmaku je veliko prolećno čišćenje britanske politike i monarhije već u januaru. Odluku o odsecanju srednjeg sina iz Firme, kako Britanci vole da zovu kraljevsku porodicu, donela je sama Elizabeta Druga. Njegove brojne dužnosti od sada dele ostali članovi kraljevske porodice, pre svega njegove kćerke princeze Beatris i Eugenija. Analitičari kažu da je odluka zakasnila dve godine i da je trebalo da bude doneta odmah posle spornog Bi-Bi-Si-jevog intervjua sa princom.

- Ovde nije reč samo o porodici, već o prastaroj instituciji čija je budućnost u rukama prinčeva Vilijama i Čarlsa - objašnjava istoričarka Peni Džunor.

Foto: EPA

Gnev princa Vilijama 

Britanski tabloidi tvrde da iza svega stoji gnevni princ Vilijam, koji je baku sat i po ubeđivao koliko su za krunu pogubni postupci njegovog najstarijeg strica.  Podršku sinu davao je telefonom iz Škotske, gde trenutno živi, i prestolonaslednik Čarls. Kraljevska Firma javno ćuti. Nezvanično saznajemo da je princ u šoku.

Tokom devedesetominutnog sastanka sa majkom i bratancem, njegovom ličnom advokatu navodno nije bilo dozvoljeno da izađe iz kola sa parkinga Vindzorskog zamka.  U ovom slučaju nije bilo mesta za svedoke van Firme.

Foto: EPA

Vojska pere ruke 

Ruke je od nekadašnjeg heroja Foklandskog rata oprala i vojska oduzevši mu sva odlikovanja i činove. 

- Mislim da je za aktivne vojnike izuzetno neprijatno da odaju počast ili nazdravljaju bilo kome na uvaženom položaju, a čiji standardi nisu na nivou visokih standarda naših oružanih snaga u 21. veku. Jasno je da je princ Endrju u toj situaciji - ističe Rupert Viloh, pukovnik britanske vojske u penziji.

Građanska parnica u SAD 

Pred princom Endrjuom je sada građanska parnica sa Virdžinijom Đufre. Ona tvrdi da ju je pedofil Džefri Epstin primorao na seksualne odnose sa princom Endrjuom tri puta - u Londonu, u stanu Galejn Maksfel, a zatim u Epstinovom stanu u Njujorku i na njegovom privatnom ostrvu na britanskim Devičanskim ostrvima. Suština pravnog pitanja je ne samo u nedostatku slobodne volje Virdžinije Žifre, već i u činjenici da je, po američkim zakonima, bila maloletna, te se slobodna volja ne postavlja kao pravno pitanje. Seks sa maloletnom osobom je protivzakonit i jednak silovanju. U Britaniji je po zakonu svaka osoba u stanju da da pristanak na seksualne odnose sa šesnaest godina.

Advokat Virdžinije Đufre, koja je dobrostojeća posle novčane nagodbe sa Džefrijem Epstinom, ističe da je novac ne zanima. On tvrdi da sin britanske kraljice „zna šta je uradio i može da posvedoči".

Foto: EPA

Pred bankrotstvom

Parničenje i skandal prete da dovedu princa Endrjua do bankrotstva. Uz njega je samo bivša supruga Sara Ferguson, koja već par godina živi sa njim i javno ga zove „najboljim prijateljem". Oni su zajedno našli kupca i organizovali prodaju dvadeset miliona evra vredne kuće u švajcarskim Alpima.  Kakav god bio pravni ishod ovog skandala, porodica Vindzor, a naročito naslednici krune, oprali su ruke od princa Endrjua.

Za razliku od princa Harija, kraljica je omiljenom sinu napravila jedan ustupak. Bez obzira da li bio u ritama ili u bogatstvu, njegovo obezbeđenje će do kraja života plaćati monarhija i britanski poreski obveznici. 

(rts)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri