ZA NOVI SAD ME VEŽU I KAFANE: Vlatko Stefanovski, za "Novosti", posle nastupa na "Tamburica festu"

S. BAJIĆ

24. 08. 2021. u 10:46

VEZA sa Novim Sadom, neraskidiva, gotovo pola veka. Ne samo zbog činjenice da je tu "Leb i sol" snimio prvi album 1977. godine u "Studiju M" i održao prvi zvaničan koncert van Skoplja, već zbog čestih nastupa i druženja u "Spensu", Srpskom narodnom pozorištu, Sinagogi, sportskim halama i sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

ЗА НОВИ САД МЕ ВЕЖУ И КАФАНЕ: Влатко Стефановски, за Новости, после наступа на Тамбурица фесту

Foto N. Stojanović

Vlatko Stefanovski (64) je ponovo, po ko zna koji put, oduševio novosadsku publiku, nastupom na "Tamburica festu". Razmenom energije sa fanovima, kao i nastupom sa triom, u pratnji tamburaša, bio je prezadovoljan.

- Očigledno je Novi Sad ispekao festivalski zanat zbog svih tih festivala, od "Egzita" do "Tamburica festa", jer su infrastruktura i organizacija na zavidnom nivou od ulaska, do scene, bekstejdža, osvežavajućih pića, razglasa, svetla - kaže, za "Novosti", Stefanovski.

- Navikli smo malo partizanski da radimo, ali ovde je sve bilo na visokom nivou i kada je sve namešteno, onda je na tebi da daš maksimum, pa izvoli, pokaži se.

Njegov trio, u kom su još Vlatkov dvadesetogodišnji sin Jan na bubnjevima i četiri godine stariji Ivan Kukić na "šestožičnoj" bas gitari, pobrao je ovacije veoma dobro poznatim kompozicijama i jednako tako, vrhunskim umećem gitarskog maga:

- Zadovoljan sam, veoma zadovoljan svirkom, nastup je bio izvanredan, Ivan i Jan fenomenalni, gosti odlični, tako da nemam primedbe. Tamburaši iz orkestra "Velos" su zaista bili odlični i fino smo energiju razmenili na sceni. Jedva čekam da vidim taj snimak koncerta na televiziji, da ga još jednom doživim.

Za Novi Sad Vlatka vežu i uspomene iz kafane u kojoj je pre više od tri i po decenije imao priliku da sluša legendu tamburaštva, neprevaziđenog Janiku Balaža, kao i prijateljstvo sa prerano preminulim kantautorom, Đorđem Balaševićem.

- Želim da moja tradicija dolazaka u Novi Sad, u kom imam mnogo prijatelja, ostane kao neka tajna veza - dodaje Stefanovski.

- Urednici Radio Novog Sada su nas 1977. primili kao svoju decu. Tada je počelo. Gledao sam Janiku Balaža i njegove tamburaše, njegov bend i to je bilo "vau" iskustvo, fenomenalno. Mnogo mi je žao zbog preranog odlaska Balaševića, pogodila me je ta vest.

On je svojim opusom precizno opisao geografiju i mentalitet, ostavio saundtrek Novog Sada i Vojvodine. Ljudi odlaze ali taj opus ostaje.

Život je kratak, umetnost ostaje.

KORONA ZBUNILA ČOVEČANSTVO

- PANDEMIJA je donela samo otežavajuće okolnosti i stavila pod upitnik mnogo toga, pa je čovečanstvo zbunjeno - kaže Stefanovski.

- Zatvorio sam se, snimio album "Taftalidže šafl" o mojoj mladosti i kraju u kom sam odrastao. Polako i dugo ću ga promovisati, jer su pred nama živi koncerti. Predstaviću ga i u Novom Sadu, u "Spensu", Srpskom narodnom pozorištu, ili možda na otvorenom, u centru grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)