ŽIVI DŽEZ I NE MARI ZA GODINE: Vojislav Bubiša Simić, legendarni kompozitor, ne staje ni na pragu 100. rođendana

Marina Mirković

19. 08. 2021. u 16:39

MAESTRO Vojislav Bubiša Simić zvaničnog penzionerskog staža ima više nego što mnogi za života uspeju da steknu i radnog.

ЖИВИ ЏЕЗ И НЕ МАРИ ЗА ГОДИНЕ: Војислав Бубиша Симић, легендарни композитор, не стаје ни на прагу 100. рођендана

Foto K. Mihajlović

Ni u svojoj 98. godini, i 33. otkako nosi "zvanje" penzionera - naš legendarni džezer ne posustaje, a osnovni njegov savet za sve od devet do 99 je: "Živite, uživajte u životu i onome što radite, i budite živahni".

Njega je uvek živahnim, kreativnim, radosnim i večnim mladićem održavalo to što - živi džez.

Nisku neverovatnih uspeha i nezaboravnih nastupa i dela, koja čini njegovu prebogatu karijeru, Bubiša i dalje povremeno dopunjava kakvim biserom, ili makar perlicom - kada, na molbu kolega i prijatelja, napravi novi aranžman ili kompoziciju za ansamble širom zemlje i sveta.

- Veoma je važno da čovek voli to što radi i da aktivno prati šta se u toj sferi dešava, ali da bude aktivan i inače, koliko god je moguće - ističe Simić, koji je sve doskoro redovno išao na koncerte, pratio i mlađe džez muzičare, a naravno i svoje "stare pajtaše" iz orkestra RTS poput Duška Gojkovića.

Foto K. Mihajlović

Umetnik koji je po mnogo čemu obeležio naše vreme, vršnjak i vesnik i jedan od najdoslednijih promotera džeza na ovim prostorima, ne mari mnogo za brojanje dana, niti godina - "prebrojala" je te dane, pa čak i sekunde pre dve godine njegova ćerka, i ispisala ih na majici koju je poslala tati iz Amerike, za 95. rođendan - kada je i sam stao pred đački gudački orkestar škole "Kosta Manojlović" i dirigovao "Jesenju baladu". Otkud na proslavi rođendana gudači, a ne "njegovi" duvači, objasnio je rečima: "Celog života su mi duvali u glavu, red je da se malo odmorim, a gudači mi danas dođu pravi odmor za dušu"!

Ni nešto više od dve godine posle tog "okruglog" rođendana, Bubiša se ne opterećuje merenjem vremena - uživa u životu, muzici, i pola veka srećnog braka koji mu je doneo i kći i unuče, uz ćerku iz ranijeg braka, od koje ima unuke, pa i praunuče.

Posle nebrojenih ispisanih kompozicija i aranžmana, odavno je na koncertima, ipak, češće kao - publika: i na nastupima "svojih", orkestara RTS, gde je u džez sastavu proveo radni vek, i na mjuziklima Pozorišta na Terazijama, u kome je dirigovao četiri decenije, i na koncertima Filharmonije pred kojom je i diplomirao dirigovanje na Akademiji...

Već uveliko kao veteran džeza, Simić je tek u devetoj deceniji svog prebogatog života otkrio posve novu, karijeru pisca, a o njegovoj karijeri mnogo kazuju rečiti naslovi njegovih knjiga.

- Najpre su tu "Susreti i sećanja" iz 2005, potom godinu kasnije "Veselo putovanje sa džez orkestrom RTV Beograd po belom svetu" - seća se muzičar početaka svoje "mlade", spisateljske karijere.

Zatim je čitaoce poveo na "Sentimentalno putovanje", a potom su usledili "Zvuci vremena" i "Neispričane priče".

Mnoštvo je i dalje neispričanih priča iz jedne toliko po mnogo čemu "rekorderske" karijere, i u brojevima i u uticaju i u umetničkom kvalitetu - i u blagonaklonosti i ljubavi koju veseli džezer izaziva i uživa. Naprosto, čovek koji u sebi nosi kompletnu istoriju džeza na ovim prostorima, i istoriju gotovo celog veka za nama, a koji sve to vreme radi i stvara, neminovno je - živa enciklopedija, ili pak neverovatno obimna zbirka anegdota, koje samo izviru opčinjavajući slušaoca...

Dok Bubiša i dalje neumorno osluškuje zvuke vremena, u čijem je kreiranju učestvovao. I vremena, i zvučne kulise.

Iiskonski džezer od malih nogu

KADA je Bubiša kao dečkić, u Vrnjačkoj Banji gde je provodio leta sa porodicom, prvi put čuo džez i namah se zarazio - profesija džez muzičara nije ni postojala. Od tih davnih predratnih, preko teških godina okupacije tokom kojih je već "prosvirao", pa posleratne karijere u "malo manjem" big bendu "Dinamo" i velikom, Big bendu RTS, sa kojim će muzikom osvojiti svet i ustoličiti se kao pionir, te istinski velikan, svedok kompletne istorije džeza na ovim prostorima - Simić je bio i ostao iskonski džezer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!