NAGRADE MARKOVIĆU, BILKIĆU, ŠAULIĆU... Dodelom priznanja završen Sabor narodne muzike Radio-Televizije Srbije

M. Ć.

29. 05. 2021. u 09:18

ČUVENI pevač Čeda Marković pobednik je finala drugog Sabora narodne muzike Srbije, sa numerom "Nek ti život bude pesma", kompozitora Mikice Antonića.

НАГРАДЕ МАРКОВИЋУ, БИЛКИЋУ, ШАУЛИЋУ... Доделом признања завршен Сабор народне музике Радио-Телевизије Србије

Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Markoviću je ček u vrednosti od 350.000 dinara, tokom preksinoćne emisije na Javnom servisu, uručila urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević. Pobednik je odabran na evrovizijski način - ravnopravnom podelom glasova gledalaca i stručnog žirija, koji su činili Miša Mijatović, Zoran Tutunović, Snežana Đurišić, Zoran Dašić, Dragan Kojić Keba, Merima Njegomir i Dejan Petrović.

Umetnik i trubač Dejan Petrović među laureatima, Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Nenad Manojlović je osvojio drugo mesto sa pesmom "Zavet u amanet", a treću nagradu Dejan Nedić Tejovac sa pesmom "Još od lane brojim dane". Priznanja su pripala Mikici Antoniću za najbolji tekst numere "Nek ti život bude pesma", a za aranžman Bobanu Prodanoviću, za kompoziciju "Šta bih ja da pesme nije".

POČAST Gordana Šaulić, Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Nacionalna nagrada Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) dodeljena je posthumno Šabanu Šauliću, a primila ju je udovica Gordana. Ove godine ustanovljena je i nagrada za najbolju interpretaciju, koja nosi ime pokojnog kralja narodne muzike. Prvi ju je osvojio velikan narodne muzike Nedeljko Bilkić, za numeru "U zavičaju živeti je lako", a nagradu od 100.000 dinara je usmerio u humanitarne svrhe. Novitet je i nagrada publike, koju je osvojio Nemanja Maksimović, sa pesmom "Lepa Vlajna".

BRUNCLIKOVA NA JAVNOM SERVISU POSLE DVE DECENIJE

ZORICA Brunclik, posle čak decenije pauze, nastupila je u programu Javnog servisa:

- Moje prisustvo ovde govori da je aktuelno rukovodstvo RTS imalo sluha. Odluka od pre više od dve decenije, kada smo Miroljub i ja zabranjeni na Javnom medijskom servisu, davno je otišla u istoriju. Sada su u RTS neki drugi ljudi, koji apsolutno razumeju da revanšizam nikada ne donosi nikome ništa dobro. Smatram da nema potrebe za bilo kakvom lustracijom, u bilo kojoj branši, pa ni u mojoj.

Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Brunclikova je najavila da će Javni servis biti pokrovitelj njenog koncerta, kao i da će prvu zvaničnu kompilaciju svojih hitova, na tri diska, objaviti za PGP RTS.

I ovoga puta dodeljena su najviša priznanja SEMUS najzaslužnijim umetnicima iz domena narodne muzike, koji su nastupili u revijalnom delu programa. Dobitnici priznanja "Nacionalni estradno-muzički umetnik" su Zorica Brunclik i njen suprug Miroljub Aranđelović Kemiš, kao i Merima Njegomir. Nagradu "Estradno-muzički umetnik Srbije" dobio je trubač Dejan Petrović. Nagrade je uručio predsednik SEMUS Dragiša Golubović.

INTERPRETACIJA Nagradu "Šaban Šaulić" dobio je Nedeljko Bilkić, Foto Gordan Jović i Nikola Ristić

Finaliste, njih 16, pratio je Narodni orkestar RTS, pod upravom Vlade Panovića, i "Saborski orkestar", pod upravom Zorana Vlajića. Nacionalni izdavač PGP RTS će, kao i za prvo izdanje festivala, objaviti disk sa svim takmičarskim pesmama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)