KOALICIJA KAO GARANT USPEHA! Političke partije u Republici Srpskoj se grupišu pred izbore naredne godine

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 04. 2021. u 08:12

SOCIJALISTIČKA partija Srpske najavila je vrlo brzo pridruživanje još nekih političkih stranaka i formiranje koalicije za izbore 2022. godine, pod imenom "Za budućnost Srpske".

КОАЛИЦИЈА КАО  ГАРАНТ УСПЕХА! Политичке партије у Републици Српској се групишу пред изборе наредне године

Foto SPS

Iz SPS za "Novosti" kažu da time pokazuju ozbiljnost i da će biti veoma važan politički faktor na predstojećim izborima u RS.

- Naš fokus i dalje ostaje insistiranje na depolitizaciji institucija RS, borbi za veća prava boračke populacije, borbi za prava radnika u fazi pandemije i fazi oporavka privrede od posledica pandemije, i nulta tolerancija prema korupciji i kriminalu, kao i na drugim politikama iz naše platforme "Za budućnost Srpske" - poručuju iz SPS.

Sa koalicijom okupljenom oko SPS na predstojećim izborima u RS se već sada pojavljiju tri jake opcije, jer je poznato da će opozicija u jednu kolonu, a SNSD sa svojim koalicionim partnerima u drugu. Sagovornici "Novosti" kažu da je procena u svim partijama da se u grupi može mnogo lakše doći do mandata nego pojedinačno!

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD kaže da pojava sve većeg broja koalicija ide na ruku SNSD, ako zna da se organizuje i iskoristi svoju organizaciju.

- Veći broj koalicija znači okupljanje svih manjih stranaka. Ipak, mnogo koalicija i kolona nije dobro za političku scenu, jer ako nema bar dva jaka igrača, onda je scena amorfna i svako je može oblikovati kako želi, a da koalicije toga nisu ni svesne - pojašnjava Vasić.

BRŽE DO VEĆINE U SKUPŠTINI

DARKO Kuzmanović, politički analitičar kaže da pre svega opozicija treba da ide u više koalicija, jer se zbog specifičnog sistema tako skuplja više glasova i mogu lakše doći do većine u Skupštini.

- Ukoliko bi manje partije zajedno izašle na izbore u nekoliko kolona i osvojile mandate u Skupštini, to bi značilo da mogu diktirati svoje uslove kod formiranja većine. Ovo je šansa za opoziciju da ih pridobije na svoju stranu - kaže Kuzmanović.

On ističe da veći broj koalicija, ako dobiju mandate u Skupštini, može doneti i opoziciji određenu korist u postizbornim kombinacijama, ali pod uslovom da opozicija dobije približan broj glasova kao SNSD.

KOMBINACIJE Rajko Vasić, Foto SNSD

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske kaže da koalicije imaju budućnost ako jasno definišu programe.

- Ukoliko se pravi interesna koalicija, a takvih će sigurno biti na narednim izborima, i gde se ciljaju pre svega fotelje bez jasnih nacionalnih i ekonomskih programa, šanse za opstanak na političkoj sceni su minimalne ili nikakve - kaže Stevandić.

Foto Novosti

Tanja Topić, politička analitičarka kaže da koalicije znače i da niko u RS nije toliko jak da sam formira vlast.

- Koalicije su bitne da "guraju" kandidate za funkcije predsednika i člana Predsedništva BiH iz RS, a kako se ne bi rasipali glasovi za ove funkcije. Ali ne treba zanemariti ni snagu tih političkih blokova, jer je uvek jače kad vuče više stranaka u nekoj koaliciji, nego kad se ide sam. To i na terenu znači jaču mašineriju i skupljanje glasova - kaže Topićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024