"NOVOSTI SAZNAJU": Sprema se tim za dijalog o sudbini BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 04. 2021. u 07:43

REPUBLIKA Srpska priprema tim, sastavljen od predstavnika svih institucija i stranaka, koji će započeti pregovore sa čelnicima Federacije o daljoj sudbini Bosne i Hercegovine - saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Спрема се тим за дијалог о судбини БиХ

Foto S. Mišljenović

To će biti odgovor Banjaluke na ratne doboše u koje ovih dana ponovo udara Bakir Izetbegović, ali i na opštu buru koju je izazvao non-pejper iz Slovenije o mirnom razlazu u centralnoj republici nekadašnje Jugoslavije.

Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, pozvao je partnere iz FBiH i druga dva konstitutivna naroda na dijalog kako bi se došlo do rešenja kojim bi bili zadovoljni svi:

- Politički dijalog o mogućim rešenjima ne može biti zaustavljen, jer se danas živi u jednoj nakaradnoj situaciji. Dok jedni imaju komemoraciju, drugi slave i to je nešto što je nespojivo. Ali, da bismo mogli ići svi zajedno napred, moramo da to odbacimo i da pustimo svakoga da se razvija bez mogućnosti da drugom nameće svoje stavove i svoja rešenja.

Dodik kaže da se u BiH mora voditi dijalog bez uplitanja stranaca.

- Mi se moramo izboriti da diskusija bude isključivo naša i da nema patrone sa strane, nego jednostavno da razgovaramo. Zato je i naša inicijativa da razgovaramo potpuno suprotna od onog šta rade Bošnjaci.

Univerzitetski profesor i politički analitičar iz Sarajeva Enver Kazaz kaže za "Novosti" da je BiH u krizi više od deceniju a na političkoj sceni već godinama retoričke figure izvode političari, Izetbegović sa jedne strane i Dodik sa druge:

- BiH je zemlja ustavne krize i njeno rešenje je u FBiH gde se treba rešiti pitanje Izbornog zakona i izbora člana Predsendištva BiH u FBiH. Retoričke igre Izetbegovića i Dodika su skretanje pažnje sa važnih društvenih pitanja za građane. Priča o ratu nije ništa drugo do zamajavanje javnog prostora u BiH gde vlada ravnoteža nemoći i ta ravnoteža potrajaće dosta dugo. Umesto kompromisa, Bakir priča o ratu i to pokazuje koliki je kepec od političara.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose i profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže za "Novosti" da je u BiH bilo mnogo kalkulacija sa budućnosti nakon "Dejtona".

- Evo čeka se već 25 godina da se BiH sastavi ili rastavi. Sad je došla situaciju kada se treba uzbiljiti. Očigledno da ni EU nije pronašla rešenje kako da BiH napravi funkcionalnom. Greška EU i međunarodnog faktora je postavka da su svi narodi ušli u BiH sa istom željom. To nije tačno, jer nismo. To je bio kompromis da zaustavi rat. Očigledno da su interesi drugačije raspoređeni i nakon 25 godina se traži novo rešenje za BiH.

bez uvijanja

Šolaja kaže da je najbolje rešenje za BiH iskren razgovor između sva tri naroda, gde sada svi moraju reći šta žele, bez uvijanja i da se vidi da li je moguć kompromis.

- U BiH je problem što se Bošnjaci i Sarajevo boje razgovora o budućnosti BiH i tako je već godinama.

BEZ UVIJANjA

Šolaja kaže da je najbolje rešenje za BiH iskren razgovor između sva tri naroda, gde sada svi moraju reći šta žele, bez uvijanja i da se vidi da li je moguć kompromis.

- U BiH je problem što se Bošnjaci i Sarajevo boje razgovora o budućnosti BiH i tako je već godinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna