DR STEVO PAŠALIĆ: Srbi su sa 2,5 posto već statistička greška, laž je da su svih 100.000 ubijenih u BiH Bošnjaci

N. Đurić

16. 04. 2021. u 20:00

NAJNOVIJE grube neistine, podgrevanja tenzija, satanizacija i optužbe na račun Srba i Republike Srpske od strane poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića „da su Bošnjaci pod velikim pritiskom snaga iz devedesetih godina, da ih je u „agresiji“ poubijano 100.000 i da im preti opasnost da u RS postanu statistička greška“-ponovo su sa srpske strane propraćene neshvatljivim mukom i ćutanjem.

ДР СТЕВО ПАШАЛИЋ: Срби су са 2,5 посто већ статистичка грешка, лаж је да су свих 100.000 убијених у БиХ Бошњаци

Foto: N. Đurić

Na to, za „Novosti“, ukazuje renomirani prof. dr Stevo Pašalić, demografski ekspert.

- A, nažalost, Srbi su već statistička greška u Federaciji BiH gde ih je svega 2,5 odsto, dok je Bošnjaka u Republici Srpskoj, po popisu 2013, 14 posto-navodi i upozorava Pašalić, uz podsećanje da je Bošnjaka u RS po popisu 1991. bilo oko 27 posto, a Srba u FBiH 17 posto.

Ovaj ekspert za demografska pitanja i svedok odbrana srpskih optuženika u haškim procesima opovrgao je do tada uvrežene tvrdnje eksperta tužilaštva koji su listom umanjivali srpske žrtve a uvećavali bošnjačke o „100.000 poginulih“.

- Moja, a i mnogobrojna druga iole relevantna istraživanja, među kojima i bošnjačka, govore da je ukupan broj žrtava u BiH 1992.-1995. nešto više od 100.000, od kojih su 34.960 srpske žrtve. Tako da po besmislici i tvrdnji da su svih ukupno 100.000 poginulih Bošnjaci i to „u agresiji“, ispada da su  oni jedino i ginuli a da su Srbi, kao i Hrvati, ubijali sami sebe. Tako su Srbi pobili gotovo 35.000 svojih sunarodnjaka, a Hrvati 8.600-ističe Stevo Pašalić, napomiljući da je njegovo istraživanje u celosti prihvaćeno u Haškom tribunalu.

I u Udruženju ratnih zarobljenika „Vijenac, Vozuća i ostali“,  smatraju da nije ključni problem što se, blago rečeno, „poglavar Kavazović blamira bizarnim besmislicama i grubim i osprenim neistinama“, već što srpska strana tu vrstu satanizacije nemo dočekuje i propraća. 

- Očigledno je da poglavar efendija Kavazovići računa na neshvatljivu srpsku šutnju i inertnost, ali i naše neznanje. Često, naime, istupaju srpski predstavnici koji nemaju validne podatke i informacije. U njima se uglavnom umanjuju srpske žrtve ili uopšte ne računaju civilne žrtve. S druge strane, Bošnjaci svoje civilne žrtve naglašavaju i preuveličavaju - kaže predsednik Udruženja Obrad Stanojević.

RATNA STRADANJA U BiH 1992.-1995.

PREMA Pašalićevom istraživanju ratnih stradanja u BiH od 1992. do 1995, godine, ukupno je poginulo 110.000 ljudi, od kojih su Srbi 34.960 ili 31,8 posto, Bošnjaci 66.440 ili 60,4 posto, Hrvati i ostali 8.600 ili 7,8 posto. 

Podaci koje je izneo prof. dr Stevo Pašalić, ujedno i ekspert demograf u ICTY u Hagu, su  u celosti prihvaćeni u Haškom tribunalu 2011.godine.

Inače, podaci koje su iznosili eksperti Tužilaštva u ICTY su umanjili srpske žrtve tvrdeći da se kreću od 22.000 do 26.000. Siptomatično je da ni njih toliko ne spominje poglavar IVZ BiH ef. Kavazović.

Krajnje je vreme da Srbi iz duboke defanzive otpočnu da reaguju na ove i druge gnusne laži sa bošnjačke ili bilo čije druge strane.

- Na svakom koraku i u svakoj prilici moramo da energično reagujemo da je, kao u ovom konkretnom primeru poglavara Kavazovića o „statističkoj grešci“ i 100.000 ubijenih Bošnjaka, demantujemo te notorne laži i falsifikate, već da je istina sasvim drugačija i u celosti, eto, prihvaćena i pred haškim tribunalom-kazuju sagovornici „Novosti“.

SPINOVANJE SA POGUBNE POLITIKE BOŠNJAČKOG RUKOVODSTVA

IZVESNO je da Srbi nisu konstantna meta samo zbog puke satanizacije.

- Reč je i o svojevrsnom spinovanju, odnosno skretanju pažnje sa pogubne politike ratnog bošnjačkog rukovodstva. Jer, nisu Bošnjaci najviše izginuli u proteklom ratu samo zbog toga što ih je najviše, naprotiv, već zbog toga što su sa svima zagazili u rat-i sa Srbima i sa Hrvatima, pa i sami između sebe u bespoštednom i krvavom sukobu Izetbegovićevih i Abdićevih jedinica, gde ih je bilo na hiljade metvih - podseća Obrad Stanojević, predsednik Udruženja ratnih zarobljenika „Vijenac, Vozuća i ostali“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

buki

17.04.2021. 00:02

Srbe su Brozovi komunisti izdresirali da svoje žrtve višestruko umanjuju, pa i tako umanjene nikada ne pominju. Prosečan Srbin tek u poslednjih nekoliko godina saznaje obim srpskog stradanja, a i to delimično i davano na kašičicu, otkrivajući jedan po jedan dokument, najčešće iz stranih arhiva. Tako izdresirani, nismo čak sabrali poginule ni u Nato bombardovanju, a kamo li iz ratova 90-ih. Nećemo se mi oporaviti od komunističke diktature još najmanje pola veka, a možda ni tad.

Bara

17.04.2021. 08:41

Tako je ,doslo vreme da mi Srbi javno i jaano iznesemo podatke i bez ustezanaj o nasim stradanjima da ukinemo stav da nas Bosnjaci nisu ubijali i da Bosna nije njhivova. Agresivnoscu cemo odbraniti takav stav. Bravo za doticnog

Ana

17.04.2021. 11:29

U pravu je gospodin Pašalić. Treba istaći i da je proporcionalno procenat broja poginulih gotovo jednak procentualnom odnosu broju Bošnjaka, Srba i Hrvata pre rata. Ne razumem to ćutanje i defanzivu. Skoro sam razgovarala sa prijateljem. On nije znao za taj podatak i bio je uveren da je 90% žrtava bilo muslimana iz Bosne.

prellee

17.04.2021. 12:55

Na kraju su sve to Bošnjaci fakturisali Srbima. Nikako da shvate i izvuku pouku i danas, pa opet žele da ratuju. Pametnom je dosta jednom, ludom izgleda nikada, problem je u njihovom rukovodstvu koji svoj narod ne uvažvaju ispravno.

Krusko

17.04.2021. 21:28

Osecaj za realnost i uopste za drugog i drugacijek kod bosnjaka je veoma diskutabilna..Puna su im usta "gradanske Bosne" i "multikultularnosti"a u stvari opstruisu na svakom koraku..BiH postaje podeljeno drustvo sa razlikama koje su sve vece i dublje..i to je upravo to o cemu Dodik prica..Nepostoji i nije moguc dijalog..samo monolog u sluzbi opravdavanja nesposobnosti Sarajeva za dijalog i suradnju..