RUSKI VETERANI U BIJELJINI: Ratovali su za Republiku Srpsku, tu se uvek osećaju kao kod kuće (FOTO)

V. Mitrić

16. 04. 2021. u 12:35

GRADONAČELNIKU Bijeljine Ljubiši Petroviću predstavnici „Moskovske organizacije ratnih veterana u Republici Srpskoj 1992 - 1995. godine“ uručili su medalju „Ratnik“, kao znak bratstva i ljubavi između ruskog i srpskog naroda.

РУСКИ ВЕТЕРАНИ У БИЈЕЉИНИ: Ратовали су за Републику Српску, ту се увек осећају као код куће (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Medalju je uručio Vladimir Sidorov, dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske i poslanik u Skupštini Grada Moskva iz Liberalno demokratske partije Rusije, u prostorijama Gradske uprave Grada Bijeljina na sastanku gradonačelnika sa predstavnicima ruskih  veterana dobrovoljaca i Udruženja građana „Srpsko-ruska zajednica Zavet“.

- Ovde se osećam kao kod svoje kuće, jer Republiku Srpsku smatram svojom drugom otadžbinom. Očekujem da naša dva bratska naroda u budućnosti sarađuju još bolje, posebno u oblasti ekonomije, koja treba da prati naše izvrsne odnose u oblasti kulture i međunarodne politike - istakao je Sidorov.

Načelnik Službe bezbednosti "Evrakora", vodeće ruske kompanije u oblasti izgradnje infrastrukture za transport prirodnog gasa, i predsjednik „Moskovske organizacije veterana kavkaskih ratova“ Andrej Erjekojev uručio je gradonačelniku Petroviću statuetu ruskog dobrovoljca („Opolčenca“) sa natpisom "Srbi i Rusi - braća zauvek“.

- Generalni direktor „Evrakora“ Vitalij Gornji je, zbog bolesti, sprečen da prisustvuje ovom sastanku, ali ja u njegovo ime mogu reći da je naša kompanija posvećena uspešnoj gasifikaciji Bijeljine i Republike Srpske, te da smo spremni da ulažemo i u druge projekte. Mi postojimo dvadeset i pet godina i uspešno se bavimo izgradnjom energetske infrastrukture u čitavom svetu, a najviše u c entralnoj Aziji. Gospodin Gornji je sponzor mnogih udruženja ruskih veterana i ktiror naše Crkve, a siguran sam da će biti srećan da, kroz dobre investicije, pomogne i bratskom srpskom narodu - zaključio je Erjekojev.

Aleksandar Kravčenko je, kao dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske, tri puta ranjen u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Predsednik je „Kosovskog fronta“, velike ruske humanitarne organizacije koja pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji.

Foto: V. Mitrić

- Nakon rata ostao sam osam godina u Republici Srpskoj i Srbiji, naučio sam jezik i srodio se sa srpskim narodom. Drago mi je što sam danas u Bijeljini, u našoj Republici Srpskoj, koju nisam zaboravio ni nakon povratka u Moskvu - dodao je Kravčenko.

Gradonačelnik Petrović je istakao da je Grad Bijeljina veoma zahvalan na svemu što je Rusija učinila za srpski narod, a posebno na doprinosu ruskih dobrovoljaca u odbrani Republike Srpske.

- Ovi ljudi će uvek biti dragi gosti u Bijeljini i dočekivaćemo ih sa bratskom ljubavlju, ali i novim idejama za unapređenje naše saradnje i zajednički napredak. Neophodno je da naše vekovno bratstvo ostvarimo i kroz dobru privrednu saradnju, međusobno razumevanje i poverenje. U ovim teškim pandemijskim vremenima, mi verujemo Rusiji, ruskom gasu koji nam donosi energetsku stabilnost i ruskom „Sputnjiku V“ koji štiti naše zdravlje - zaključio je gradonačelnik Petrović.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Udruženja građana „Srpsko-ruska zajednica ZAVET“ Savo Cvijetinović, generalni sekretar Slobodan Trifković i ruski novinar Fedor Samarov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!