PLENE STVARI I PUTNE ISPRAVE! Dobojsko komunalno preduzeće neplatišama zapretilo drastičnim merama

Lj. ĐURIĆ

06. 04. 2021. u 07:13

DOBOJSKI "Vodovod" je za neplaćenu uslugu isporuke vode potrošačima zapretio nizom drastičnih mera uključujući i zabranu napuštanja granice BiH.

ПЛЕНЕ СТВАРИ И ПУТНЕ ИСПРАВЕ! Добојско комунално предузеће неплатишама запретило драстичним мерама

Foto Lj. Đ.

To komunalno preduzeće u vlasništvu Grada je prema Rešenju o izvršenju odredilo redosled, po kojem se za neplaćenu vodu prilikom izvršnog postupka dug prvo namiruje prodajom stana, poslovnog prostora, kuće ili zemljišta dužnika sve do namirenja duga.

- Druga mera u nizu je zaplena plate, treća penzije, zatim novčanih sredstava ako ih korisnik ima bilo gde u bankama u RS ili Federaciji BiH. Tek kod pete mere sam se šokirao kada sam pročitao da će mi biti izvršena zaplena i mizernog boračkog dodatka koji primam kod Odeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Doboja - žali se jedan od potrošača koji ne želi da mu se pominje ime zbog duga, a u pandemiji je ostao bez posla i nema sredstava za plaćanje računa.

Monopolističko ponašanje

UDRUŽENjE za zaštitu potrošača "Don" je povodom ovog slučaja obećalo da će se pozabaviti njime i stati u odbranu potrošača u Doboju, smatrajući te mere više nego drastičnim i u vremenu pandemije neprimerenim.

- Slanje opomena pred tužbu potrošačima sa predviđenim rokom za javljanje, kako bi rešili problem, legalna je i dobronamerna radnja, ali slanje opomena sa pretnjama o oduzimanju imovine i svega drugog je monopolističko ponašanje koje je kažnjivo zakonom - kaže Murisa Marić.

UPOZORENjE Murisa Marić, Foto Lj. Đ.

Na boračkom dodatku se ne završava spisak mera koje je odredilo to preduzeće kako bi namirilo dug. Dužnicima zavisno od visine duga i mogućnosti namirenja potraživanja, prete još i zaplenom i prodajom putničkog automobila, zabranom produžetka registracije vozila do namirivanja duga, pa čak i prodajom oružja ako ga korisnik ima u posedu...

- Navedeno je da će, ukoliko se sudskim izvršiteljima onemogući zaplena pokretnih stvari, angažovati Okružni centar Sudske policije Doboj da to prinudno izvrše - nije mogao da sakrije ogorčenost jedan od dužnika tog komunalnog preduzeća. Ipak, na kraju spiska mera za obezbeđenje naplate potraživanja "Vodovoda" je i pravi "biser". Naime, naš sagovornik je u rešenju upozoren da će komunalno preduzeće do izmirenja duga naložiti Osnovnom sudu oduzimanje putne isprave i da mu se na taj način onemogući prelazak državne granice, i da se izrekne mera kojom se zabranjuje korišćenje lične karte za prelazak granice BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu