GINEKOLOGU GODINU DANA ZATVORA: Preinačena presuda za smrt porodilje Tode Milanković iz Modriče

O. MATAVULj

01. 04. 2021. u 12:31

VRHOVNI sud Republike Srpske preinačio je presudu Mirku Šaranu, specijalisti ginekologije i akušerstva, i osudio ga na godinu dana zatvora zbog nesavesnog lečenja porodilje Tode Milanković (21) iz Skugrića kod Modriče koja je nakon rođenja zdravog dečaka preminula 2. februara 2015. godine.

ГИНЕКОЛОГУ ГОДИНУ ДАНА ЗАТВОРА: Преиначена пресуда за смрт породиље Тоде Миланковић из Модриче

Foto: Nezavisne

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Doboju Šaran, koji je aktuelni direktor Doma zdravlja u Derventi, u novembru 2019. godine oglašen je krivim da je iz nehata počinio krivično delo nesavno pružanje lekarske pomoći i osuđen je na dve godine zatvora. Na tu presudu žalili su i tužilaštvo i odbrana.

- Žalba tužilaštva odbijena je kao neosnovana. Povodom žalbe odbrane, a po službenoj dužnosti, prvostepena presuda je preinačena u pravnoj oceni krivičnog dela i odluci o krivičnoj sankciji. Na osnovu toga optuženom je izrečena kazna od godinu dana zatvora, a u preostalom delu presuda ostaje neizmenjena - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Suština je u tome da je dobojski sud Šarana osudio po starom Krivičnom zakonu RS, koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, a sada je osuđen po novom koji je stupio na snagu u julu 2017. godine.

U presudi se navodi da je Šaran u DZ Derventa primio Milankovićevu na kontrolu i zadržao radi poroda.

- U jutarnjim časovima kod Milankovićeve su se pojavili porođajni bolovi nakon čega se u 18 časova vaginalno porodila. Porođaj je trajao duže od 16 sati, što je uticalo na pojavu atonije uterusa, odnosno stanja u kojem materica nakon porođaja ostaje mlohava, umesto da se stisne, da bi potom obilno krvarila.

- Za vreme boravka u DZ Derventa optuženi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima koji mogu imati uticaj na odluku o brzini njenog premeštaja i transporta u ustanovu višeg ranga - bolničko porodilište i hitnu nadoknadu krvnih derivata - navodi se u presudi.

Pojašnjava se da je to dodatno uticalo na atoniju uterusa i povećalo opseg krvarenja.

- Optuženi je uradio ručnu eksploraciju materišta, usljed čega su se šavovi koje je prethodno ušio rastegnuli i popucali i nije tamponirao materište, a što bi smanjilo krvarenje. Iako je bio svestan da može nastupiti zabranjena posledica tek je oko 19 časova vozilom hitne pomoć oštećenu uputio u dobojsku bolnicu - navodi se u presudi.

Dodaje se da je tokom DZ Derventa i transporta Milankovićeva iskrvarila i ušla u nepovratni hemoragijski šok pre dolaska u dobojskou bolnicu.

- U 21.58 časova Milankovićev je preminula u bolnici usljed spoljašnjeg iskrvarenja iz rascepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice - zaključuje se u presudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić