VIŠE PAŽNJE ZASLUŽNIMA ZA STVARANJE RS: U Bijeljini rešavaju proleme, boraca, izbeglih i raseljenih

V. MITRIĆ

23. 03. 2021. u 17:47

GRADSKA uprava Bijeljina u protekla tri meseca počela je rešavanje stambenog pitanja za izbegle i raseljene ljude, koja žive na lokaciji „Pet jezera“.

ВИШЕ ПАЖЊЕ ЗАСЛУЖНИМА ЗА СТВАРАЊЕ РС: У Бијељини решавају пролеме, бораца, избеглих и расељених

Foto: V. Mitrić

 

Ovo je istakao gradonačelnik Ljubiša Petrović, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja izbeglica i socijalne pravde „Pravda“, Bijeljina.

- Otkad sam preuzeo dužnost gradonačelnika, pokrenuli smo inicijativu sa otkupom tih stambenih jedinica, da bismo konačno rešili imovinske-pravne odnose i da se ljudi koji tamo žive više ne bi osećali kao građani drugog reda - rekao je Petrović.

Čelni čovek Bijeljine kaže da je Gradska uprava, kada je reč o ješavanju ovih problema, sa jasnim stavom išla i prema međunarodnim organizacijama.

- Ako već ulažu u stambenu jedinicu, onda bi trebalo da znaju da je to njihova stambena jedinica, a više od 90 odsto njih zainteresovano je za otkup stanova - precizirao je Petrović. - Grad Bijeljina će, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, rešavati i pitanje izdavanja ličnih dokumenata za ljude iz ove kategorije, da bi se osećala ravnopravno sa ostalim građanima.

Kada je reč o unapređenju položaja boračke populacije, gradonačelnik je naglasio potrebu većeg izdvajanja novca iz budžeta i najavio da će već na narednoj sednici Skupštine grada, posredstvom amandmana, preduzeti korake u tom pravcu.

-Želimo da svim našim sugrađanima vratimo zagarantovana prava, da dobiju ono što im pripada, uključujući i ljude koji žive na „Pet jezera“, jer su oni već mnogo dali za Republiku Srpsku - podvukao je Petrović.

Predsednik Udruženja „Pravda“ Dušan Stevanović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog gradonačelnikovog odnosa prema ovoj problematici.

- Ovo je veliki dan, jer smo posle nekoliko decenija danas ušli u Gradsku upravu kao građani. To nas raduje, jer nas je novi gradonačelnik prihvatio kao ljude, kao građane koji su mnogo dali za stvaranje Republike Srpske, a malo dobili – kazao je Stevanović i ukazao na brojne probleme sa kojima se susreće ovo Udruženje.- Oko 7.200 naših sugrađana još nema lične dokumente, a tu su i nerešena pitanja u vezi sa imovinom u FBiH, socijalna pitanja, zapošljavanje. Gotovo da nema oblasti i kojoj nismo ugroženi. Stevanović je dodao da su na sastanku sa gradonačelnikom dogovorene smernice buduće saradnje.

V. MITRIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba